TÉMA

Evropská vesmírná agentura

Česko stále stojí o vyslání astronauta do vesmíru. Musí to ale pomoci ekonomice, řekl Kupka

Česko má podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) stále zájem o vyslání svého astronauta do vesmíru, musí to ale znamenat přínos pro českou ekonomiku. Šéf resortu to uvedl po jednání v americké NASA a návštěvě texaské společnosti Axiom Space, která o víkendu vynesla do kosmu prvního tureckého astronauta. Firma dále usiluje o českou účast, přestože její nabídku Praha loni odmítla.
27. 1. 2024|

Česko nyní nevyšle astronauta na misi firmy Axiom. Podle resortu nejsou peníze

Česká republika nevyužije nabídku americké společnosti Axiom na let do vesmíru pro českého astronauta Aleše Svobodu. V současnosti nejsou na krátkodobou misi peníze. Její cena by činila šedesát milionů dolarů (1,35 miliardy korun). Informoval o tom šéf odboru kosmických aktivit a výzkumu na ministerstvu dopravy Václav Kobera. Česko mělo na nabídku odpovědět do konce roku.
6. 12. 2023|

Start rakety k ISS sledovali s napětím i čeští vědci a studenti. Mají v ní svůj magnetometr

Z Mysu Canaveral na Floridě v neděli odstartovala nákladní vesmírná loď Dragon společnosti SpaceX. Před zhruba dvěma hodinami přistála s více než 2170 kilogramy zásob a vybavení na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Raketa Falcon 9, která ji vynesla, se pak úspěšně vrátila na zemi. Tentokrát let s napětím sledovali i čeští vědci a studenti. Na palubě je totiž i jejich experiment, který bude sledovat nejen elektromagnetické pole Země, ale i samotné stanice.
29. 8. 2021|

V Česku je neobvykle nízká vlhkost půdy, ukazují satelitní data. Nejhorší je situace na Olomoucku a Ústecku

Sucho v České republice je viditelné i z vesmíru. Satelitní data Evropské vesmírné agentury (ESA) z posledního měsíce ukazují, že v Česku je zřejmě nejnižší vlhkost půdy za posledních šest let. V některých oblastech je rozdíl oproti průměru až 30 procent. Nejhorší je situace na Olomoucku a Ústecku.
20. 5. 2020|