TÉMA

Ruská ambasáda

K ruské ambasádě v Praze přišli lidé uctít památku Navalného a protestovat proti Putinovu režimu

Opozičního politika a oběť ruského režimu Alexeje Navalného si lidé připomínají u ruské ambasády v pražském Bubenči, kde se jich kolem páteční páté hodiny sešly asi dvě stovky. Květiny a svíčky pokládají i u nedaleké Vyhlídky Alexeje Navalného, ze které se stalo pietní místo.
16. 2. 2024|

Oslavy 9. května v Česku byly skromnější než dříve, místo politiků přišla k ruské ambasádě ukrajinská aktivistka

S tradiční pietou na Olšanských hřbitovech, ale bez recepce na ruské ambasádě, na niž v minulosti přicházela řada politiků a dalších osobností – takové byly letos v Praze ruské oslavy 9. května jako Dne vítězství. Před ruským velvyslanectvím se naopak sešly desítky lidí k happeningu, jímž poukázali na ruské vraždění na Ukrajině.
9. 5. 2023|

Ruské oslavy Dne vítězství byly v Česku skromné. Před ambasádou se sešli protestující

Ruské oslavy devátého května jako Dne vítězství byly letos v Česku výrazně skromnější než v minulých letech. Odpadla tradiční recepce na ruském velvyslanectví. Před ambasádou naopak odpoledne protestovali aktivisté proti znásilňování ukrajinských žen ruskými vojáky.
9. 5. 2022|

Ulice Ukrajinských hrdinů v Praze už je osazena novými tabulemi. Ruská ambasáda by mohla mít problém s poštou

Část Korunovační ulice u ruské ambasády v Praze 6, kterou pražský magistrát přejmenoval na Ukrajinských hrdinů, je už osazena uličními tabulemi s novým názvem. V pátek je odhalili zástupci města a Prahy 6 spolu s ukrajinským velvyslancem Jevhenem Perebyjnisem a zástupci ambasád dalších zemí. Změnu kvůli ruské invazi na Ukrajinu koncem března schválilo pražské zastupitelstvo, a to na návrh Prahy 6. Ruské velvyslanectví by kvůli tomu mohlo mít v budoucnu problémy s doručováním pošty.
22. 4. 2022|

Za potřísnění ruské ambasády kečupem dostala skupina od úřadu napomenutí

Úřad Městské části Prahy 6 potrestal napomenutím tři lidi za potřísnění ruské ambasády kečupem. Incident se stal v polovině dubna poté, co premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že české bezpečnostní složky mají důvodné podezření o zapojení příslušníků ruské tajné služby GRU do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Kečup měl podle vyjádření jednoho z aktérů symbolizovat krev a připomenout dvě oběti výbuchu. Kromě třech potrestaných lidí úřad prošetřoval ještě další dva účastníky incidentu. Podle úředníků se jim ale přestupek nepodařilo prokázat.
20. 10. 2021|

Rusko neudělalo nic pro pracovníky školy při své ambasádě, uvedlo ministerstvo

Moskva dosud neučinila žádné kroky k tomu, aby střední škola při ruském velvyslanectví v Praze mohla řádně fungovat i v nadcházejícím školním roce. Na webu to uvedlo ministerstvo zahraničí. Rusku odeslalo diplomatickou nótu týkající se fungování školy. Už na jaře resort uvedl, že učitelé a další personál si musí zažádat o pobytové tituly a řádně pracovat na území České republiky, jako je tomu v případě všech mezinárodních škol. Tuzemské ministerstvo zahraničí jim nabídlo součinnost.
30. 8. 2021|

Rusko chce pracovní povolení pro pracovníky školy při své ambasádě. Podle ministerstva musí požádat o pobytové tituly

Ministerstvo zahraničí ujistilo, že Česko neusiluje o zánik střední školy při ruské ambasádě. Zdůraznilo však, že učitelé a další personál školy musí požádat o pobytové tituly a řádně pracovat na území České republiky, jako je tomu v případě všech mezinárodních škol. Ruskému velvyslanectví nabídlo ministerstvo součinnost. O pomoc se zařízením pobytových povolení jednal v týdnu ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij s vedoucím Kanceláře prezidenta republiky. Tvrdí, že kvůli omezení počtu pracovníků ambasády hrozí škole uzavření.
28. 5. 2021|

K vyhoštěným Rusům patří tajemníci, kteří se podíleli na kauze ricin a hájili sochu Koněva

K diplomatům, které Česká republika vyhostila kvůli podílu tajných služeb na výbuchu ve Vrběticích, patří i tři tajemníci pražského velvyslanectví. Jejich jména se pojí s ruským odporem proti odstraňování pražské sochy maršála Koněva nebo kauzou ricin, při které podle některých médií hrozila otrava českým komunálním politikům. Česko-ruské diplomatické krizi se pro pořad 168 hodin věnoval Václav Crhonek.
26. 4. 2021|

Rusko žádá české úřady o ochranu pro svého diplomata. Je prý obětí štvanice

Ruské velvyslanectví v Praze se obrátilo na české ministerstvo zahraničních věcí kvůli ochraně svého diplomata. Ambasáda v prohlášení na facebooku uvedla, že její zaměstnanec kvůli lživému a nepodloženému obvinění z útoku na pražské politiky čelí výhrůžkám. Patrně jde o muže, o kterém česká média nedávno informovala, že je pracovníkem ruských tajných služeb, který do Prahy údajně přicestoval s jedem ricinem. Česká diplomacie ale zatím ruskou žádost oficiálně neobdržela.
11. 5. 2020Aktualizováno11. 5. 2020, 19:38|