TÉMA

Michal Černý

Školy nevědí, kolik dětí uprchlíků mají přesně čekat, distanční výuka nestačí, říká Černý z ministerstva

Už přibližně za měsíc znovu začne výuka ve školách. Do tuzemských lavic přitom kvůli válce na Ukrajině nastoupí i řada dětí, které musely spolu s rodiči ze země uprchnout. Hosté pátečních Událostí, komentářů mimo jiné řekli, že zatím nikdo přesně neví, na kolik malých Ukrajinců se mají školy v Česku připravit. Zástupce ministerstva školství ovšem ujistil, že volných míst pro prchající je dostatek a že ukrajinské děti nebudou na školy přijímány na úkor těch českých.
30. 7. 2022|

Pětina ukrajinských uprchlíků chyběla ve škole. Odborníci doporučují intenzivnější kurzy češtiny

Ukrajinské rodiny se potýkají s odmítáním při zápisech do škol a upozorňují na málo volnočasových aktivit pro děti a nedostatek příležitostí učit se česky. Vyplynulo to z prvního výzkumu, který se zaměřil na jejich zkušenosti i bariéry ve vzdělávání. Začlenění do společnosti je přitom klíčové pro psychiku dětí i osvojení jazyka.
19. 7. 2022|

Plány na návrat dětí do škol se setkaly s nepochopením u Babiše. Řešit je chce na vládě

V nemocnicích ke čtvrtku leželo v souvislosti s covidem-19 nejméně lidí od 22. února. Pacientů bylo 7052, zhruba o jedenáct set méně než před týdnem. Naopak rekordně vysoký byl čtvrteční počet očkovaných – vakcínu dostalo 52 551 obyvatel. Premiér Andrej Babiš (ANO) nechápe, proč se do škol má vrátit jen část dětí, řekl Radiožurnálu. Předseda vlády také poslal ministru zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO) čtvrtý vytýkací dopis během dvou týdnů.
2. 4. 2021Aktualizováno2. 4. 2021, 21:29|

Roste počet dětí, které chtějí rodiče vzdělávat sami. Stěžují si na on-line výuku nebo nošení roušek

Pedagogicko-psychologické poradny zaznamenávají nárůst žádostí o domácí individuální vzdělávání. Do poraden v Praze nebo v Brně jich přišlo i o čtvrtinu víc než loni. Jako důvody uvádějí rodiče astmatické problémy v souvislosti s nošením roušek, nespokojenost se spádovou školou nebo s úrovní on-line výuky, shodují se ředitelé sedmi oslovených pedagogicko-psychologických poraden napříč republikou.
22. 3. 2021|

Proměny škol po covidu? Některé on-line prvky by už mohly zůstat

Prodloužil bych víkend na tři dny a zkrátil výuku na čtyři dny v týdnu – konstatuje s jistou nadsázkou prezident Asociace základních škol Michal Černý. Nikdo mimo školství si totiž podle něho neumí představit, jak je většina učitelů, dětí i rodičů ve skutečnosti vyčerpána. V březnu to bude už rok, co školy žijí v režimu, který jim nadiktovala pandemie. Jak velké dopady bude tohle vše mít na školy, až se do nich žáci opět vrátí, a budou vůbec ještě takové, jaké byly? Co jim covid vzal a co naopak dal, bilancuje za základní školy prezident asociace Černý a za ty střední předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií ČR Renata Schejbalová.
26. 2. 2021|

Do škol přichází „revoluce“ v informatice. Word už stačit nebude, žáci mají umět pracovat s daty i programovat

Ministerstvo školství připravilo změnu, jak se bude na školách nově učit informatika. Už nepůjde jen o Word a Excel, které si školy mohou rozložit třeba do jiných předmětů, ale žáci se mají nově naučit pracovat s daty, zvládat algoritmizaci a programování. A změny dozná i počet hodin, které se na tuto oblast zaměří – ty se celkově ztrojnásobí. O co tedy přesně jde, proč vlastně se pravidla mění a jsou na ně vůbec školy připravené?
15. 2. 2021|

Školáci se vracejí do lavic, učit se ale budou stále na dálku

Znovu na dálku začne pro většinu žáků v pondělí vyučování v novém roce. Jako nová forma vzdělávání se distanční výuka poprvé objevila loni na jaře, zákon s ní ale tehdy ještě nepočítal a nebyla proto povinná. Rychlý návrat všech dětí do škol k běžné výuce ministr školství brzy neočekává.
4. 1. 2021|
Události komentáře

Studenti pedagogických fakult by mohli on-line doučovat děti, navrhuje Pánek

Člověk v tísni zkoumal podobu a dopady on-line výuky na jaře a závěr zněl, že delší absence prezence ve školách rozevírá nůžky mezi žáky. Ani teď však není leckdy situace jiná, nedá se tak podle výkonného ředitele organizace Šimona Pánka říct, že by se plošně zlepšila. „Pořád jsou i teď školy, které fungují tak, že se překopírované materiály předávají někde v tašce ve vestibulu mezi učiteli a rodiči,“ uvedl v Událostech, komentářích.
7. 11. 2020|

Rodiče nejmenších žáků budou učitelům muset dělat asistenta, řekl šéf asociace ředitelů Černý

Od středy se (s několika výjimkami) přesune veškerá školní výuka do distančního režimu. Nařízení vlády, které má pomoci v boji s koronavirem, se vztahuje nově také na první stupně základních škol a na nižší stupně gymnázií. K monitorům se tak posadí i ti nejmladší žáci. Bez pomoci rodičů se ale učitelé neobejdou, řekl v rozhovoru pro Českou televizi prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý.
13. 10. 2020|

Od pátku budou roušky povinné ve všech školách kromě 1. stupně i při výuce ve třídách

Ministerstvo zdravotnictví od pátku nařídí plošné nošení roušek ve školách s výjimkou prvního stupně základních škol i při výuce ve třídách, oznámil ministr zdravotnictví Adama Vojtěch (za ANO). Nyní je v celé zemi povinnost nosit roušku pouze ve společných prostorách škol mimo třídy, tedy na chodbách či toaletách. Podle zástupců škol bude výuka s rouškami náročná.
17. 9. 2020Aktualizováno17. 9. 2020, 17:45|
OVM

Plaga chce respirátory pro učitele z šesti nejvíce nakažených regionů, nesouhlasí s ošetřovným do 13 let

Vláda by měla podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) poskytnout respirátory každému učiteli v Praze a dalších pěti regionech nejvíce postižených koronavirem, řekl v pořadu Otázky Václava Moravce. Každý z učitelů by měl podle ministra dostat minimálně deset respirátorů ze Správy státních hmotných rezerv. Plaga také uvedl, že nesouhlasí s navýšením věku u ošetřovného z 10 na 13 let.
13. 9. 2020|

„Efekt je socializační, nikoli vzdělávací,“ vyjádřil se k otevírání druhého stupně škol Plaga

„Uvědomujeme si, že plný návrat druhého stupně není možný,“ uvedl ministr školství Robert Plaga (ANO). Přesto alespoň částečné obnovení výuky podle něj má smysl. Ten je však více než vzdělávací spíše socializační, domnívá se. Podle prezidenta Asociace ředitelů základních škol Michala Černého ale zůstává otázkou, jak se s tímto plánem vzdělávací zařízení popasují. Důležitá je v tomto ohledu dobrovolnost, podotýká zase předseda Fóra rodičů Petr Chaluš. Všichni tři byli hosty Událostí, komentářů.
27. 5. 2020|

Vláda rozvolňuje, deváťáci se mohou vrátit do škol. Velké letní festivaly ale nebudou

Deváťáci se budou od 11. května moct vrátit do škol, aby se mohli připravovat na přijímací zkoušky. Rozhodla o tom ve čtvrtek vláda při jednání o další vlně rozvolňování podmínek chování v epidemii. Od 11. května se také budou moci konat společenské, sportovní a kulturní akce s účastí do 100 osob. Velké letní festivaly ale letos v létě kvůli koronaviru nebudou.
30. 4. 2020|