TÉMA

Ondřej Dostál

Společnost se radikalizuje. Česko je na tom však lépe než řada jiných zemí, míní bezpečnostní expert Mareš

Rusko podporuje aktivitu dezinformační scény v Česku, vyplývá to ze zprávy o extremismu za loňský rok, kterou schválila vláda. Dezinformace mají podle ní za cíl oslabovat stabilitu země. Bezpečnostní expert Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně Miroslav Mareš v Událostech, komentářích řekl, že radikalizace společnosti je velká, Česko je však stále na tom lépe než řada jiných zemí. Podle právníka a účastníka protivládních demonstrací Ondřeje Dostála se některé případy za extremismus jenom označují.
4. 5. 2023|

V centru Prahy se konal protest „proti bídě“, demonstrovalo se i před Strakovou akademií

Na Václavském náměstí v Praze proběhla v neděli odpoledne „demonstrace proti bídě“, akci pořádala mimoparlamentní strana PRO. Po projevech před Národním muzeem se účastníci vydali na pochod ke Strakově akademii. Protest se vyslovoval proti vládní politice i českému členství v euroatlantských strukturách.
16. 4. 2023Aktualizováno16. 4. 2023, 20:18|

Demonstrace požadovala demisi vlády, část účastníků se pak pokusila sundat z muzea ukrajinskou vlajku

Horní část pražského Václavského náměstí v sobotu odpoledne zaplnili účastníci protivládní demonstrace s názvem Česko proti bídě. Svolala ji strana Právo Respekt Odbornost (PRO). Řada účastníků přinesla české vlajky nebo transparenty žádající demisi kabinetu Petra Fialy (ODS). Demonstrace začala ve 14 hodin a skončila krátce po páté hodině odpoledne. Po skončení akce se část účastníků přesunula k budově Národního muzea, kde žádali sundání vyvěšené ukrajinské vlajky. Policie je vyzvala k odchodu a následně 18 z nich pro neuposlechnutí výzvy zajistila. Fiala uvedl, že projevy na akci hovoří samy za sebe, není tak důvod to dále komentovat. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chápe obavy z chudoby, odsoudil ale násilné projevy v závěru demonstrace.
11. 3. 2023Aktualizováno11. 3. 2023, 19:35|

Zavést lockdown pro neočkované? Odborníci a politici se neshodnou

Kvůli sílící epidemii vláda v demisi schválila další testování ve školách. S dalšími protiepidemickými opatřeními chce počkat až na názor dosavadní opozice. Uvažuje, že půjde rakouskou cestou a schválí také lockdown pro neočkované. Odborníci a politici se ale na takovém kroku neshodují, stejně jako na povinném očkování. Diskutovali o tom v Devadesátce ČT24.
12. 11. 2021Aktualizováno12. 11. 2021, 22:42|

Ve čtvrtek přibylo 167 případů covidu, reprodukční číslo zůstává nad jedničkou

Testy ve čtvrtek potvrdily 167 případů covidu, o 22 méně než před týdnem. Reprodukční číslo je nejnižší za posledních třináct dní, stále ale zůstává nad zlomovou hodnotou jedna. V nemocnicích bylo ve čtvrtek 56 lidí s prokázanou nákazou novým koronavirem. Očkování zpomaluje, podle opozice by měla vláda přiznat lidem s protilátkami bezinfekčnost. Finanční správa také dosud podala 126 trestních oznámení v souvislosti s pokusy o zneužití vyplácení kompenzačního bonusu.
20. 8. 2021Aktualizováno20. 8. 2021, 12:05|

Nejvyšší správní soud zrušil verdikt pražského soudu, který loni na jaře zrušil čtveřici opatření

Nejvyšší správní soud zrušil rozsudek Městského soudu v Praze, který loni na jaře zrušil čtyři opatření ministerstva zdravotnictví omezující volný pohyb a maloobchod. Podle tehdejšího verdiktu byla opatření ministerstva nezákonná, protože je nepřijala vláda podle krizového zákona. NSS v rozhodnutí uvedl, že přijetí těchto opatření i přes nouzový stav nepřísluší výlučně vládě.
26. 2. 2021Aktualizováno26. 2. 2021, 14:20|

Podle Babiše je jedinou možností dalšího nouzového stavu žádost hejtmanů. Ti jsou stále rozdělení

Vláda si nemůže dovolit obejít Poslaneckou sněmovnu a vyhlásit nový nouzový stav. Po páteční schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Jediným řešením je podle něj to, že by hejtmani o vyhlášení kabinet požádali. Vláda v pátek se šéfy krajů o dalším postupu při koronavirové pandemii jednala, pokračovat bude v sobotu večer. Rozhodnutí musí podle Babiše padnout nejpozději v neděli dopoledne. Hejtmani jsou zatím v názoru na situaci po nouzovém stavu rozdělení, prezident Zeman vyjádřil nespokojenost s jeho neprodloužením. Sněmovna ve čtvrtek odmítla prodloužit nouzový stav, který tak končí v neděli 14. února.
12. 2. 2021Aktualizováno12. 2. 2021, 21:48|

„Berlín postavil šest očkovacích center, u nás nevidím nic,“ kritizuje projekt očkování Levínský

Na vývoji vakcín proti covidu-19 pracují desítky firem a vědeckých pracovišť po celém světě. Evropská unie schválila nákup dávek očkovací látky od několika společností. V Česku by se podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) mohlo začít masově očkovat na přelomu ledna a února. To je podle Reného Levínského, který se věnuje tvorbě epidemiologických modelů, pozdě. Dalšími hosty Událostí komentářů pak byli biolog Libor Grubhoffer, šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt a odborník na zdravotní právo Ondřej Dostál.
8. 12. 2020|
Interview ČT24

Vláda se učí za běhu, to je špatně, míní právník Dostál. Navzdory řízení ale prý zdravotnictví obstálo

Vláda nemůže svévolně předat pravomoci jednomu ministrovi, tvrdí právník Ondřej Dostál, který u soudu uspěl s žalobou proti opatřením, která vydal resort zdravotnictví. Expert na zdravotní právo se domnívá, že verdikt soudu nepovede k erupci žalob o odškodné, a kvituje, že české zdravotnictví v mimořádné situaci zatím obstálo. Kvůli chybějícím miliardám ho ale čeká krize, varoval Dostál v Interview ČT24.
28. 4. 2020|