TÉMA

Knihkupectví

Zrušení DPH u knih zatím čtenáře k větším nákupům nemotivovalo

Zákazníci v Česku už čtvrt roku nakupují knihy s nulovou DPH. Částečně se to projevilo v cenách vybraných titulů a také v příjmech nakladatelství. Některým autorům se zvýší odměny z prodeje. Čtenáře to však k větším nákupům zatím nemotivovalo. Kdo tak nulovou DPH pocítí nejvíce, se teprve ukáže.
2. 4. 2024|

Seznam „teroristů a extremistů“. Díla zakázaných spisovatelů mizí v Rusku z obchodů i knihoven

Válka na Ukrajině ztížila život řadě ruských autorů, kteří ve své zemi čelí stále tvrdší cenzuře, a jejich díla mizí z obchodů. Ruské úřady předávají seznam zakázaných spisovatelů i knihovnám. Týkají se takzvaných „zahraničních agentů“, kritiků ruské invaze na Ukrajinu nebo děl, v nichž se objevuje tematika sexuálních menšin. Jak zjistil nezávislý zpravodajský server Bumaga na případu Petrohradu, některé knihovny zakázané spisovatele nadále nabízejí, i když pouze na vyžádání. V případě knihoven totiž Rusko zatím k výraznějším postihům nepřistupuje, píše nezávislý web Meduza.
9. 1. 2024|

Čechy během pandemie více zajímaly romány o moru či choleře, o moc náruživěji ale nečetli

Pandemie covidu-19 návyky českých čtenářů příliš neovlivnila. Počet lidí, kteří si v prvním roce lockdownů nakoupili více knih než obvykle, je jen mírně vyšší než počet těch, kteří si oproti zvykům koupili méně titulů. Vyplynulo to z výzkumu Národní knihovny. Statistické šetření v únoru loňského roku shrnuje publikace Covidočtení. Podle jednoho z autorů Jiřího Trávníčka pandemie například potvrdila, že kamenná knihkupectví jsou „slabým článkem řetězu“.
20. 7. 2022|

Nakladatelům chybí papír. Knihy na vánoční trh tak budou zdražovat

Loni knižní trh omezila pandemie, letos se k potížím nakladatelů přidal nedostatek papíru. Potýkají se s ním největší hráči tuzemského trhu i ti, kteří mají v edičních plánech jen desítky titulů ročně. Knihy by kvůli tomu mohly ještě letos podražit. Problém je podle nakladatelů v celé Evropě a zřejmě souvisí i s čínským trhem. Pro velké nakladatele problém znamená výpadek tržeb v řádu milionů korun.
9. 9. 2021|

Knihkupci by si přáli k Vánocům otevření obchodů, internetový prodej je nespasí

Vládní nařízení z konce října o uzavření kamenných prodejen bude mít velké následky i pro knihkupce. V současné době si lidé mohou knihy koupit jen po internetu, zejména menší obchody ale tento způsob neuživí. Trh je navíc už oslaben jarními ztrátami a knihkupci doufali, že je vyrovnají během předvánoční sezony. Jisté ale teď ani není, zda budou moci do svátků vůbec otevřít.
2. 11. 2020|

Knihkupci jsou i v současné situaci optimističtí, bojí se ale zpřísnění opatření

Knihkupci v období současných protiepidemických opatření nepociťují menší zájem o knihy. Situaci jim ulehčuje internetový obchod. Tržby však výrazně klesly v prodejnách ve velkých obchodních centrech. K dohnání výpadku tržeb z jara, kdy byla dva měsíce uzavřena knihkupectví, nepomůže ani předvánoční trh. Likvidační by podle knihkupců pro ně a nakladatele bylo, pokud by se před Vánoci nebo v nejbližší době prodejny zcela zavřely.
16. 10. 2020|

S žádostí o příspěvek z programu COVID - Nájemné uspěla za čtyři týdny tisícovka uchazečů

Nájem patří u řady firem mezi jejich největší náklady. Proto uvítaly program COVID - Nájemné, který jim má pomoci zmírnit koronavirové trable. Za čtyři týdny jeho platnosti dostala příspěvek – celkem ve výši 130 milionů korun – tisícovka uchazečů. Někteří si však stěžují na vysokou administrativní náročnost spojenou s podáním žádostí.
25. 7. 2020|

V pondělí otevřou knihkupectví, zoo, lázně a zčásti i vysoké školy

Sice s omezeními, ale hlavně, že dřív. Kromě obchodů a služeb se návštěvníci aspoň zčásti vrátí také do zoologických zahrad, lázně začnou přijímat nové klienty a na konzultace, výuku nebo praxi budou moci v malých skupinách chodit i studenti nižších ročníků vysokých škol.
26. 4. 2020|