TÉMA

Předběžné opatření

Stavbě metra na Nové Dvory brání další předběžné opatření

Stavba pražského metra D mezi Olbrachtovou a Novými Dvory se dál odkládá. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vydal další předběžné opatření, které znemožňuje dopravnímu podniku uzavřít smlouvu se zhotovitelem úseku, kde se mělo začít pracovat letos v říjnu. Podle webu Seznam Zprávy má antimonopolní úřad pochybnosti o pravdivosti některých údajů, které uvedla společnost Subterra, již si dopravní podnik vybral v soutěži.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 14:44|

Umístit mladíka do ústavu bez vyslechnutí byla chyba, uvedl Ústavní soud. Pro chlapce se ale nic nemění

Obecné soudy podle Ústavního soudu (ÚS) pochybily, když předběžným opatřením poslaly šestnáctiletého hocha do ústavu, aniž by ho vyslechly. Nic se pro něj ale nemění, v ústavu už je rozsudkem soudu. Šlo o první nález, který připravila a ve středu vyhlásila ústavní soudkyně Kateřina Ronovská, která u ÚS působí od srpna.
8. 11. 2023|

Úřady zakázaly nakládat s majetkem firmy sankcionovaného Rusa, zjistili Reportéři ČT

Finanční analytický úřad (FAÚ) předběžným opatřením zakázal nakládat s majetkem firmy, kterou řídí sankcionovaný Rus Alexander Pumpjanskij. Zjistili to Reportéři ČT s tím, že se jedná o budovu hotelu Westend v Mariánských Lázních.
13. 4. 2022Aktualizováno13. 4. 2022, 18:42|

Rusko bojkotovalo jednání soudu v Haagu, kde Ukrajina požaduje zastavení invaze

Mezinárodní soudní tribunál v Haagu projednal žalobu, kterou podala Ukrajina na Rusko. Stání skončilo kvůli neúčasti ruské delegace předčasně, původně bylo naplánované i na úterý. Ukrajina soud žádá, aby nařídil přerušit vojenské operace. Moskva podle Kyjeva a západních lídrů porušuje lidská práva. Po vyslechnutí argumentů Ukrajiny soud uvedl, že rozhodne „co nejdříve“.
7. 3. 2022Aktualizováno7. 3. 2022, 23:37|

Soud EU znovu zakázal polské vládě ovlivňovat justici, Polsko odmítlo opatření jako neústavní

Polský ústavní soud rozhodl, že předběžná opatření Soudního dvora Evropské unie, nejvyšší soudní instance evropského společenství, jsou v rozporu s polskou ústavou. Stalo se tak krátce poté, co Soudní dvůr EU ve středečním usnesení své místopředsedkyně nařídil této zemi, aby okamžitě přestala uplatňovat své předpisy týkající se sporné disciplinární komory polského nejvyššího soudu. Rozhodnutí ústavního soudu vyostří spor Varšavy s Bruselem, poznamenala agentura Reuters.
14. 7. 2021Aktualizováno14. 7. 2021, 20:46|

Češi postižení těžbou v Turówě žádají Evropskou komisi, aby se zapojila do vyjednávání s Polskem

Obyvatelé českých obcí postižených pokračující těžbou v polském hnědouhelném Dolu Turów žádají Evropskou komisi o aktivní účast na vyjednávání české strany s Polskem. Sousedský spolek Uhelná ve čtvrtek odeslal dopis s touto žádostí evropskému komisaři Virginijusi Sinkevičiusovi. Za spolek o tom informoval Milan Starec. Česká republika a Polsko už druhý týden jednají o mezivládní dohodě, která by měla minimalizovat dopady těžby na české území a zajistit kompenzace případných škod.
1. 7. 2021|

Pražský dopravní podnik může uzavřít smlouvu na první část metra D

Pražský dopravní podnik může uzavřít smlouvu s vítězem tendru na stavbu první části metra D. Dosud mu v tom bránilo předběžné opatření vydané loni v červenci Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Nyní všechna řízení spojená s touto zakázkou skončila a s nimi i platnost zákazu. Dopravní podnik také může získat stavební povolení na stavbu první části z Pankráce do Písnice. Ministerstvo dopravy zrušilo námitku o podjatosti magistrátu při rozhodování o stavbě.
29. 6. 2021|

Polsko nezastaví těžbu v dole Turów, oznámil Morawiecki. Chce najít s Prahou společné řešení

Polsko nezastaví těžbu v uhelném dole Turów, jak na žádost Česka nařídil Soudní dvůr Evropské unie. Při příchodu na summit EU to řekl polský premiér Mateusz Morawiecki, podle něhož by přerušení prací v dole a provozu sousední elektrárny bylo „ekologickou a energetickou katastrofou“. Morawiecki dodal, že polské rozhodnutí odpoledne v Bruselu prezentoval českému premiéru Andreji Babišovi (ANO) s tím, že Polsko hodlá s českou stranou hledat společné řešení problému.
24. 5. 2021Aktualizováno24. 5. 2021, 20:41|

Ulož.to chce 800 tisíc za mazání Šarlatána. Nový spor se točí kolem zodpovědnosti za filmové piráty

Provozovatelé webu Ulož.to chtějí po distributorovi filmu Šarlatán režisérky Agnieszky Hollandové 800 tisíc korun za to, že kvůli předběžnému opatření soudu museli z úložiště nákladně a s okamžitou platností mazat český snímek, který na web lidé nelegálně nahrávají. Pro distributora CinemArt jde o absurdní požadavek, jenž by podle něj znamenal, že by filmaři platili pirátům, Ulož.to zase mluví o potenciálním konci svobody internetu. Nový spor ale odhaluje hlubší problém, který se týká zodpovědnosti za obsah na síti.
15. 5. 2021|

Evropská komise chce po Soudním dvoru EU předběžná opatření kvůli reformě polské justice

Evropská komise (EK) se obrátila na Soudní dvůr Evropské unie kvůli reformě justice v Polsku. EK požaduje, aby soud vydal předběžná opatření ještě před konečným rozhodnutím ve vleklém sporu. Komise se obává o nezávislost polských soudců, a proto žaluje zemi u soudního dvora, řekl evropský komisař pro justici Didier Reynders. Podle mluvčího polské vlády není tento návrh právně ani fakticky opodstatněný.
31. 3. 2021Aktualizováno31. 3. 2021, 15:07|

Předběžné opatření kvůli dívce bez očkování na tetanus nebylo protiústavní, rozhodl soud

Českokrumlovský okresní soud nechyboval, když předběžným opatřením loni na podzim nařídil vyšetřit dívku, která ani po rizikovém úrazu nepodstoupila očkování proti tetanu. Rozhodl o tom Ústavní soud, podle kterého zde byly důvodné obavy o dívčino zdraví. Práci jihočeské justice u konstitučního tribunálu napadla přímo rodina pacientky, podle které šlo o zásah do lidské svobody.
27. 1. 2021|

Dítě bez tetanovky zůstává po ošetření praktikem u matky. Soud zrušil předběžné opatření

Okresní soud v Českém Krumlově zrušil předběžné opatření, podle kterého mělo být dítě zraněné koněm, které nemá očkování proti tetanu, předáno do péče nemocnice. Podle soudu je dítě nadále v ohrožení života a zdraví, ale matka s ním dochází na pravidelné kontroly k jinému lékaři. Rozhodnutí ještě není pravomocné, účastníci se proti němu mohou odvolat.
17. 12. 2020Aktualizováno17. 12. 2020, 12:36|

Soudkyně odmítla odebrat dceru matce, která ji nenechala očkovat proti tetanu. Pomohlo vyšetření u lékařky

Policie ve čtvrtek chtěla odebrat z rodiny dceru, kterou matka po zranění odmítla nechat očkovat proti tetanu. Soudkyně to ale odmítla. Matce v tuto chvíli pomohlo vyšetření u praktické lékařky. O dalším osudu dívky ale bude justice ještě rozhodovat. Stále platí předběžné opatření, že má být svěřena do péče nemocnice v Českých Budějovicích.
10. 12. 2020|

Soud potvrdil dočasné odebrání dítěte, které matka odmítla nechat po úrazu očkovat proti tetanu

Dívka, kterou poranil kůň, má být kvůli očkování proti tetanu předána do péče českobudějovické nemocnice. V odvolacím řízení tak rozhodl Krajský soud v Českých Budějovicích. Matka dítěte, která s očkováním nesouhlasí, svoji dceru schovává. Případem se bude zabývat Ústavní soud, k němuž rodina podá stížnost.
8. 12. 2020|

Pražský dopravní podnik nesmí uzavřít smlouvu na metro D. ÚOHS zkoumá námitky Eurovie

Metro D z pražské Pankráce na Nové Dvory a později do Písnice se prozatím nemůže stavět. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže pozastavil výběr zhotovitele – městský dopravní podnik nesmí uzavřít smlouvu, upozornil server Seznam Zprávy. Na antimonopolní úřad se s žádostí o prověření veřejné zakázky obrátila společnost Eurovia.
3. 7. 2020Aktualizováno3. 7. 2020, 16:09|

Greenpeace mohli kritizovat ČEZ, rozhodl Ústavní soud. Svoboda projevu převýšila autorské právo

Ústavní soud (ÚS) vyhověl stížnosti spolku Greenpeace ČR a zrušil předběžné opatření, které zakazovalo ekologickým aktivistům šířit video kritizující energetický gigant ČEZ. Opatření vydané Městským soudem v Praze a potvrzené také vrchním soudem porušovalo právo na spravedlivý proces i právo na svobodu projevu, plyne z nálezu dostupného na webu soudu.
24. 4. 2020|