TÉMA

Plošné testování

V neděli v Česku přibylo 8244 případů koronaviru, nemocnice omezují plánovanou péči

Od začátku epidemie se v Česku covidem-19 prokazatelně nakazily dva miliony lidí. V neděli testy odhalily 8244 případů, což je dosud nejvyšší nedělní počet. Za posledních šest dní přibylo sto tisíc nakažených. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Od pondělí se v Česku až na výjimky už neuznávají testy na koronavirus jako covidový certifikát. Na základních a středních školách probíhá plošné testování. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) na večerním jednání navrhne vládě, aby kvůli epidemii koronaviru vyhlásila nouzový stav.
22. 11. 2021Aktualizováno22. 11. 2021, 15:54|

Vláda by mohla od prosince zavést některé kompenzace pro firmy, uvedl Havlíček. Nutné bude podle něho posílit i kapacity hygien

Vláda by mohla od prosince spolu s chystaným zrušením uznávání antigenních testů zavést některé kompenzační programy pro firmy. Ty jsou už připravené, ale musí se na nich shodnout profesní svazy a budoucí vláda. Kompenzace by se mohly pohybovat řádově kolem jedné miliardy korun měsíčně, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) ministr průmyslu a obchodu a dopravy v demisi Karel Havlíček (ANO). Uvedl také to, že kvůli Landově iniciativě, která vyzvala k zahlcení krajských hygienických stanic (KHS), bude teď nutné jejich kapacity posílit.
14. 11. 2021Aktualizováno14. 11. 2021, 14:15|

„Docházejí nám síly.“ Nemocnice se plní pacienty s covidem, v pátek přibylo přes 14 tisíc případů

Nemocnice se dál plní pacienty s covidem-19. Na jednotkách intenzivní péče jich leží přes 500. Čísla dál porostou a podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) může do dvou týdnů intenzivní péči potřebovat zhruba jednou tolik pacientů. Situace se liší kraj od kraje a vyloučit se proto nedají ani převozy nemocných. V pátek přibylo v Česku podruhé v tomto týdnu přes čtrnáct tisíc potvrzených případů, bylo jich 14 199.
13. 11. 2021Aktualizováno13. 11. 2021, 20:42|

Vláda schválila plošné testování neočkovaných školáků. Ve hře je i konec uznávání testů v restauracích

Končící vláda schválila obnovení plošného celostátního testování žáků na koronavirus. Podle ministra školství v demisi Roberta Plagy (za ANO) se uskuteční 22. a 29. listopadu a bude se týkat jen neočkovaných. Kabinet v demisi tak reaguje na prudce stoupající počty lidí nakažených koronavirem a plnící se nemocnice. Dále má být konec uznávání negativních testů jako důkazu bezinfekčnosti například v restauracích. Opatření vláda případně schválí v příštím týdnu. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) chce znát i stanovisko AntiCovid týmu nově vznikající vlády.
12. 11. 2021Aktualizováno12. 11. 2021, 17:24|

Vláda podle Babiše chystá další testování ve školách, uvažuje o omezeních pro neočkované

Testování ve školách bude zřejmě pokračovat, a to plošně. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) řekl v rozhovoru pro Blesk.cz, že to vláda projedná v pátek. V příštím týdnu by také mohla zakázat vstup na některé akce lidem, kteří nejsou očkováni proti covidu-19, to však chce Babiš nejprve projednat se stranami, které sestavují novou vládu. Možný kandidát na nového ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) apeloval na to, aby případné změny byly jednotné a testy se uznávaly nebo neuznávaly všude.
11. 11. 2021Aktualizováno11. 11. 2021, 19:57|

Zhoršení se nevyhneme, nově nakažení jsou převážně mladí, říká epidemiolog Smejkal

Trend nových nákaz koronavirem v Česku na podzim znovu stoupá, počet dvakrát v tomto týdnu překonal tisícovku. Epidemiolog Petr Smejkal předpokládá, že zhoršení epidemické situace se nelze vyhnout. Nově nakažení jsou dle něj hlavně mladí, ale i starší skupiny obyvatel, kterým vyprchala imunita z očkování. V Interview ČT24 proto apeloval na pokračování ve vakcinaci.
8. 10. 2021|

Slovensko omezuje pohyb lidí bez negativního testu, v USA klesá počet nakažených

Na Slovensku od středy platí v souvislosti s koronavirovou krizí přísnější zákaz vycházení. Potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus je nově až na výjimky potřeba také pro cesty do práce či do přírody. Německo zvažuje drastické omezení letecké dopravy kvůli novým variantám koronaviru, Velká Británie ze stejného důvodu zpřísňuje vstup ze zemí, kde se tyto varianty šíří. Ve Spojených státech se i přes rekordní počty obětí zpomaluje růst nově nakažených a hospitalizovaných.
27. 1. 2021Aktualizováno27. 1. 2021, 22:30|

Plošné testování odhalí superpřenašeče, říká Mounajjed. Milion lidí v karanténě by ochromilo stát, argumentuje Zima

Vláda připravuje předvánoční dobrovolné a bezplatné testování pro všechny zájemce. Nová studie ukázala, že pro podobné využití jsou vhodné antigenní testy. Podle analýzy jsou levnější a v některých ohledech i výhodnější než PCR testy. Navíc odhalí hlavně lidi, kteří mají živý virus a mohou nakazit ostatní. „Pojďme to zkusit, když se nám to nepovede, tak zkusíme něco jiného, ale nemůžeme jenom sedět,“ vyzval ve čtvrtečních Událostech, komentářích koordinátor z iniciativy Lékaři pomáhají Česku Radek Mounajjed.
27. 11. 2020|

Rizikové skóre zůstává na 70 bodech. Na Vánoce by Česko mohlo být ve třetím stupni, míní Blatný

V úterý přibylo přes čtyři tisíce nakažených, do středečního odpoledne pak téměř dva a půl tisíce. Rizikové skóre, podle kterého se mají uvolňovat, nebo zpřísňovat protikoronavirová opatření, zůstalo na 70 bodech ze 100. Ministerstvo zdravotnictví už dříve uvedlo, že navrhne vládě zmírnění opatření, pokud se skóre do středy udrží pod 75. Některá rozvolnění začínají platit už od středy. Část žáků se vrátila do škol. Svateb, pohřbů či bohoslužeb se může účastnit 15 lidí. Resort zdravotnictví také připravil návrh změny zákona o veřejném zdravotním pojištění, která má umožnit hradit očkování proti covidu-19.
18. 11. 2020Aktualizováno18. 11. 2020, 20:39|

Blatný představil model uvolňování opatření. Záležet bude na situaci v krajích

Model pro uvolňování nebo zpřísňování opatření v Česku bude mít pět úrovní rizika a hodnotit se bude situace v jednotlivých krajích. Podle záznamu to řekl na středečním jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví poslancům ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). V úterý přibylo v Česku 12 088 nakažených, méně než před týdnem.
4. 11. 2020Aktualizováno4. 11. 2020, 20:00|

Vláda schválila plošné testování zaměstnanců v domovech pro seniory. Pro klienty začne ve středu

Ve středu začne plošné testování na covid-19 v domovech pro seniory. Klienti domovů budou podstupovat takzvané antigenní testy ze slin každých pět dní. V pondělí navíc vláda schválila i testy pro zaměstnance domovů a dalších sociálních zařízení. Na tiskové konferenci to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).
2. 11. 2020Aktualizováno2. 11. 2020, 22:20|

Fronty a nedostatek odběrových míst. Celostátní plošné testování na Slovensku provází problémy

Dlouhé fronty a problémy provázely na Slovensku zahájení plošného testování obyvatel na koronavirus, které potrvá do nedělního večera. Už před oficiálním startem ojedinělé akce svého druhu v Evropě čekali zejména ve větších městech lidé v řadě, armádě se pak i kvůli chybějícím zdravotníkům nepodařilo včas otevřít všechna testovací místa. Později se situace zlepšila. Podle premiéra Igora Matoviče bude otestován každý zájemce. Účast na testování je dobrovolná, podle rozhodnutí vlády se ale na obyvatele s negativním výsledkem testu od pondělí nebude vztahovat zákaz vycházení.
31. 10. 2020Aktualizováno31. 10. 2020, 11:11|

Slovenské zdravotnictví si nemůže dovolit český scénář, řekl v ČT Matovič

Slovenský premiér Igor Matovič (OĽaNO) se obává, aby se Slovensko ohledně šíření koronaviru nedostalo do takové situace, v jaké je nyní Česko. V Událostech, komentářích řekl, že si to slovenské zdravotnictví nemůže dovolit. Slovensko zorganizuje o nadcházejícím víkendu první kolo celoplošného testování obyvatel na koronavirus, potvrdil tamní ústřední krizový štáb. Matovič také oznámil, že po plánovaném druhém kole testování, tedy po 9. listopadu, by měly být zavedeny testy na hranicích.
26. 10. 2020Aktualizováno26. 10. 2020, 23:22|

Na Slovensku začalo plošné testování, zatím se týká čtyř nejpostiženějších okresů

Na Slovensku začala pilotní fáze plošného testování obyvatel na koronavirus. Zahrnuje čtyři okresy na severním a východním Slovensku, kde je šíření nákazy nejhorší. První kolo testování pro celou zemi by mělo následovat příští týden. Země oznámila 2581 nově potvrzených případů koronaviru, což je nejvyšší denní přírůstek od vypuknutí pandemie. Slovenské ministerstvo zdravotnictví vyzvalo k návratu do vlasti zdravotníky, kteří pracují v cizině. Mnozí působí i v Česku.
23. 10. 2020Aktualizováno23. 10. 2020, 17:18|

Slovensko chce plošné testy na koronavirus, řekl premiér Matovič

Slovensko plánuje otestovat na koronavirus všechny obyvatele, patrně s výjimkou dětí do deseti let. Zatím ale nebylo rozhodnuto, zda podstoupení testu bude povinné. Řekl to premiér Igor Matovič.
17. 10. 2020Aktualizováno17. 10. 2020, 16:18|

Prymula chce do dvou týdnů spustit plošné testování, začne v Uherském Hradišti

Jako jednu ze svých tří hlavních priorit v boji proti epidemii označil ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) plošné testování. Počítá s jeho spuštěním do čtrnácti dnů, první na řadu by mělo přijít Uherské Hradiště, napsal ministr na Twitteru. Detaily už podruhé v tomto týdnu řešil se zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny a praktických lékařů. Testy budou dobrovolné.
14. 10. 2020Aktualizováno14. 10. 2020, 21:27|

Od pondělí chytrá karanténa, nařídilo hygienikům ministerstvo. Zeman chce hranice zavřené na rok

Z nemoci COVID-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru, se v Česku dosud vyléčilo 1298 lidí. Je to téměř pětina z celkového počtu případů nákazy. Od nedělního rána přibylo 47 nových případů, celkem tak onemocnělo 6701 lidí. Počet obětí se zvýšil o pět na 186. Ministerstvo zdravotnictví nařídilo hygienikům ze všech krajů, aby od pondělí používali systém chytré karantény. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) navrhne jeden z historicky nejvyšších státních rozpočtů. Podle prezidenta Miloše Zemana by měly zůstat české hranice zavřené ještě rok.
19. 4. 2020Aktualizováno19. 4. 2020, 21:29|