TÉMA

Marián Hajdúch

Vědci by měli více mluvit s veřejností. Změny od ní přicházejí častěji než od politiků, zaznělo ve Fokusu Václava Moravce

Zdravotní krize, klimatická krize, krize potravinářská. S čím si vědci poradí a na co je lidský mozek krátký? V pořadu Fokus Václava Moravce diskutovali odborníci na téma Věda jako spása. Pozváni byli molekulární biolog Marián Hajdúch, strukturní virolog Pavel Plevka, odbornice na enviromentální chemii Jana Klánová, bioklimatolog Miroslav Trnka, agroekoložka Milada Šťastná a rostlinný genetik Karel Říha.
18. 10. 2022|

Výsledky z laboratoří v praxi. Vznikl nový český institut pro výzkum rakoviny

Zlepšit diagnostiku a léčbu nádorových onemocnění by chtěli vědci v nově založeném Národním ústavu pro výzkum rakoviny (NÚVR). Ústav propojuje 71 výzkumných týmů z 11 pracovišť v Praze, Olomouci a Brně. Do konce roku 2025 na něj má jít asi 1,5 miliardy korun z evropských peněz programu Exceles, kterým ministerstvo školství podporuje špičkový výzkum. Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) uvedl, že fungování ústavu by měl stát zajistit i po roce 2025.
26. 9. 2022Aktualizováno26. 9. 2022, 20:27|

Reprodukční číslo vzrostlo nad jedničku. Dle ministerstva jde o výkyv

Reprodukční číslo opět překonalo hodnotu 1. Šíření covidu-19 v Česku po dlouhém poklesu znovu zrychluje. Ve středu laboratoře odhalily zhruba čtyři stovky nových případů. Podle ministerstva zdravotnictví jde o výkyv u celkově nízkých čísel. Resort se připravuje spíš na podzimní vlnu a chystá očkování vybraných skupin.
9. 6. 2022|

Vláda zvažuje povinné očkování lidí nad šedesát let, rozhodne o tom příští týden

Pod tlakem zesilující epidemie koronaviru zvažuje stát povinné očkování proti covidu pro lidi nad 60 let. Návrh podpořila vládní rada pro zdravotní rizika. Jde o koronavirem nejvíce ohroženou věkovou kategorii, uvedl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Alespoň jednu dávku vakcíny dostalo z lidí starších 60 let zatím víc než 80 procent. Podle Babiše všichni hejtmani zároveň podpořili také povinné očkování vybraných profesí.
23. 11. 2021Aktualizováno23. 11. 2021, 23:56|

Podzimní studie by měla ukázat, kolik lidí má protilátky na covid-19 i jak jsou účinné

Studie, do které se budou moci zapojit tisíce dobrovolníků, by měla ukázat skutečné promoření populace covidem-19. Ministerstvo zdravotnictví chce na podzim ve velkém testovat lidi na protilátky a buněčnou imunitu proti koronaviru, upozornil na to Český rozhlas Radiožurnál. Na studii by se měly podílet pražské nemocnice IKEM a Fakultní Thomayerova nemocnice a také Fakultní nemocnice Olomouc. Další podzimní studie by také měla ukázat, nakolik protilátky chrání před nákazou.
2. 9. 2021|

Testování kompletně zdarma je iluze, na problémy naráží třeba sportovci nebo návštěvy v nemocnici

I druhý den po změně ve frekvenci hrazení preventivních testů pokračují nejasnosti. Některá odběrová místa, zejména ta při soukromých laboratořích stále nenabízejí PCR vyšetření hrazené plošně ze zdravotního pojištění. A to i přesto, že ministerstvo v úterý rozhodlo o zvýšení plateb od pojišťoven na 614 korun za PCR test. Ministerstvo zdravotnictví přijalo opatření, že lidé mají nárok bez doplatku na PCR test dvakrát do měsíce a antigenní test jednou za týden. Na některých místech jsou přitom testy zapotřebí častěji. Třeba v nemocnici nesmí být starší 48 hodin.
2. 6. 2021|

S covidem v Česku zemřelo přes 30 tisíc lidí. Denní přírůstky dále klesají

Počet úmrtí s covidem-19 v Česku překročil hranici třiceti tisíc, k pátku zemřelo 30 012 lidí s potvrzenou infekcí. Laboratoře nově potvrdily 672 případů, v mezitýdenním srovnání o 379 méně. V pátek zdravotníci aplikovali bezmála devadesát tisíc dávek vakcín.
22. 5. 2021Aktualizováno22. 5. 2021, 16:26|

Ministerstvo zdravotnictví ukončilo spolupráci s MeSES. Expertní skupina hodlá pokračovat

Ministerstvo zdravotnictví ukončilo spolupráci s Mezioborovou skupinou pro epidemické situace (MeSES). Důvodem je zlepšující se epidemická situace i rychlejší tempo očkování. Experti i část vlády skupině děkují, krok resortu už zkritizovali někteří politici z opozice. Odborníci z MeSES se ještě v úterý dohodli na tom, že ve své činnosti budou pokračovat.
18. 5. 2021Aktualizováno18. 5. 2021, 21:58|

Politici zmiňují Kellnerovy úspěchy i jeho příspěvek společnosti. Po podnikatelově úmrtí klesaly na pražské burze akcie

Na nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, který v sobotu zahynul při leteckém neštěstí na Aljašce, vzpomínají politici v souvislosti s jeho podnikatelskými úspěchy, ale i kroky, kterými pomohl české společnosti. Jeho úmrtí lituje prezident Miloš Zeman, upřímnou soustrast vyjádřil i premiér Andrej Babiš (ANO) či šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Vicepremiér a předseda sociálních demokratů Jan Hamáček připomenul pomoc Kellnerovy podnikatelské skupiny při zvládání epidemie koronaviru loni na jaře. Po oznámení úmrtí na pražské burze také klesaly ráno výrazně akcie operátora O2 a Monety Money Bank.
29. 3. 2021Aktualizováno29. 3. 2021, 17:41|

Podle odborníků by měl přijít tvrdší lockdown. Jinak se čísla do tří týdnů dramaticky nesníží

„Apokalypsa,“ popsal situaci v Chebu nebo Sokolově primář ze sokolovské nemocnice Martin Straka. Podle něj nová protiepidemická pravidla, která od pondělí budou platit, nejsou dostatečná. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Že opatření nebudou stačit, si myslí i epidemiolog Rastislav Maďar. Zpřísnit by se měla i podle Petra Smejkala z Rady vlády pro zdravotní rizika. Podle bývalého koordinátora očkování Mariána Hajdúcha bude Česko za tři týdny na stejných číslech jako v současnosti.
28. 2. 2021|

Na záda nám dýchají další varianty koronaviru přicházející z různých míst světa, říká Hajdúch

Mutační rychlost koronaviru je nižší než třeba u HIV, podotýká Marián Hajdúch, ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Množsví zasažené populace covidem je ale podle něj obrovské, a to pravděpodobnost vzniku nových variant zvyšuje, upozornil ve Studiu ČT24.
20. 1. 2021|

Ve čtvrtek se otevřou obchody i restaurace, hygienici očekávají více nakažených

Čtvrteční uvolnění protiepidemických opatření bude podle odborníků znamenat i víc kontaktů mezi lidmi a tedy znovu větší riziko přenosu nákazy. Krajské stanice jsou podle hlavní hygieničky na větší nápor připraveny. Laboratoře do úterních 18:00 odhalily 2724 případů koronaviru. Je to zhruba o čtyři sta méně než za stejnou dobu minulé úterý. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Méně se ale testuje. Upozorňuje na to národní koordinátor testování Marián Hajdúch, který podle informací Deníku N ve funkci končí.
1. 12. 2020Aktualizováno1. 12. 2020, 20:39|

Systém PES už vydrží, věří Dzurilla i Hajdúch

Vláda zavedla nový index epidemiologického rizika PES. Podle něj se budu přijímat nebo opouštět různá omezení. Vládní zmocněnec pro technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla a člen Centrálního týmu Covid-19 Marián Hajdúch v Událostech, komentářích vyjádřili přesvědčení, že tento systém už vydrží.
14. 11. 2020|

Ministerstvo zdravotnictví připravuje plošné testování, vyjde až na 3,5 miliardy. Začít by mohlo za dva týdny

Ministerstvo zdravotnictví chystá plošné testování obyvatel na koronavirus. Resort už jednal se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou a v pondělí odpoledne se kvůli tomu sejde ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) s praktickými lékaři. Šéf resortu chce zajistit testovací sady pro 10 milionů lidí, jejich cena by se tak mohla vyšplhat až na 3,5 miliardy korun. Plošně by se mohlo začít testovat už za dva týdny.
10. 10. 2020Aktualizováno10. 10. 2020, 21:36|

Testování v dolech OKD odhalilo dvě desítky pozitivních z téměř pěti tisíc zaměstnanců

První vlna preventivního testování zaměstnanců Ostravsko-karvinských dolů po nedávném znovuotevření odhalila jen 21 pozitivních z celkových 4830 vzorků. Jde o čtyři promile, uvedl na tiskové konferenci ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny (ÚMTM) Marián Hajdúch. V minulých měsících ve firmě vzniklo několik ohnisek nákazy, v souvislosti s nimi byly pozitivně testovány stovky lidí. Podnik na několik týdnů přerušil těžbu.
4. 9. 2020Aktualizováno4. 9. 2020, 15:13|

Ostrý start chytré karantény na jižní Moravě zatím bez pomoci bank. Moravskoslezský kraj začíná s přípravami

Jihomoravští hygienici zahájili ostrý provoz chytré karantény a v Moravskoslezském kraji se na její zavedení začali připravovat. A to i když ji ještě nemohou spustit naplno – banky zatím čekají na vyjádření regulátorů kvůli využití lokalizace na základě údajů z platebních karet. Základem chytré karantény přitom vedle vzpomínkové mapy vytvořené z údajů z mobilních telefonů tvoří právě karetní stopa. Dohromady mají pomoci s dohledáváním potenciálně nakažených lidí.
10. 4. 2020|