TÉMA

ARO

Pardubická nemocnice má nový pavilon centrálního urgentního příjmu za dvě miliardy

Společnost Nemocnice Pardubického kraje ve čtvrtek slavnostně otevřela nový pavilon urgentního příjmu a chirurgických oborů v pardubické nemocnici. Stavba stála téměř dvě miliardy korun, což z ní činí největší investici v historii kraje. Na financování se využila dotace pět set milionů korun z evropského programu REACT-EU. V příštích dnech se do budovy začnou stěhovat lékaři a sestry a pavilon uvedou skutečně do provozu, řekl generální ředitel společnosti Tomáš Gottvald.
29. 2. 2024|

Soud uvalil vazbu na muže obviněného ze zapálení baru v Liberci

Liberecký soud poslal do vazby muže, který je podezřelý z pondělního zapálení baru v Liberci. Při požáru utrpělo zranění patnáct lidí. Muž je obviněný pro zločin obecného ohrožení a pokusu o vraždu, hrozí mu až výjimečný trest, informovala státní zástupkyně Iva Plšková. Většina zraněných zůstává v nemocnicích, někteří jsou ve vážném stavu.
2. 2. 2024|

Bulovka podle záchranářů nepřijímala pacienty v kritickém stavu

Fakultní nemocnice Bulovka přestala ve čtvrtek odpoledne podle záchranářů přijímat pacienty v kritickém stavu, zdravotnická záchranná služby je vozila do jiných pražských nemocnic. Upozornil na to Deník N. Jeho informace potvrdila mluvčí záchranářů Jana Poštová. Nemocnice následně oznámila, že pacienty přijímá bez omezení. Na Bulovce se stupňuje spor vedení s částí lékařů ARO a urgentního příjmu, kteří nejsou spokojeni s primářem.
12. 10. 2023Aktualizováno12. 10. 2023, 23:51|

V nemocnici ve Svitavách otevřeli zmodernizované oddělení JIP a ARO

Ve Svitavské nemocnici ve středu slavnostně otevřeli modernizované jednotky intenzivní péče (JIP) a oddělení ARO. První pacienti se do nich nastěhují příští týden. Jednotky se dosud nacházely na dvou různých místech, nyní se sdružily, a zároveň nové prostory umožní v případě potřeby zvýšit počet lůžek intenzivní péče, řekl primář ARO a náměstek léčebné péče nemocnice Pavel Kunčák.
22. 2. 2023|

V děčínské nemocnici se kvůli stavbě nového pavilonu nebude rok operovat

V děčínské nemocnici začala stavba nového pavilonu. To ale bude po dobu jednoho roku znamenat řadu omezení v chodu zdravotnického zařízení. Mimo provoz budou například operační sály. Chirurgické zákroky se tak přesunou do nemocnic v Rumburku a Litoměřicích, tam budou muset dojíždět pacienti i lékaři. Nemocnice v Děčíně je přitom za normálních okolností spádová zhruba pro sto tisíc obyvatel.
3. 1. 2023|

Rozárka s maminkou bojovaly před rokem kvůli covidu o život. Dnes jsou obě v pořádku

Před rokem lékaři často pečovali i o těhotné ženy s vážným průběhem covidu. Mimořádně těžké chvíle prožila i rodina malé Rozárky. Její matka onemocněla v druhé polovině těhotenství, dítě museli lékaři předčasně porodit. Obě pak strávily v nemocnici na ARO řadu dnů.
2. 1. 2023|

Nový urgentní příjem v Ústí nad Orlicí je hotový. Začíná stěhování jednotlivých oddělení

V Orlickoústecké nemocnici začne už do několika týdnů fungovat nový centrální urgentní příjem. Budova je dokončená a vybavená, nyní tak může začít postupné stěhování jednotlivých oddělení, řekl Vratislav Dědek, který je pověřený řízením nemocnic v Ústí nad Orlicí, Svitavách a Litomyšli. Maximálně do jednoho měsíce by se měla otevřít JIP, poté budou následovat ambulance.
6. 5. 2022|

Chybí dva a půl tisíce sester. Válek chce posílit vzdělávání a změnit kompetence zdravotníků

Víc než dva a půl tisíce zdravotních sester chybí momentálně v nemocnicích napříč republikou. Podle odborníků číslo dál poroste, pokud ze škol nezačne vycházet víc absolventů. Ministr Vlastimil Válek (TOP 09) chce proto během dvou let vzdělávání tohoto personálu finančně podpořit a zvažuje i změny v kompetencích zdravotníků.
20. 2. 2022|

Přibylo 6914 potvrzených případů nákazy, počet očkování byl v sobotu nejvyšší za víkendový den

V sobotu přibylo v Česku 6914 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, o 2207 méně než ve stejný den o týden dřív. Byl to nejnižší sobotní nárůst za poslední tři víkendy. Index epidemického rizika PES klesl ze 73 na 71 bodů, což je nejnižší hodnota od 12. února. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví. Za uplynulý den zdravotníci aplikovali 16 400 dávek vakcíny, což je o 4400 více než před týdnem a zároveň nejvíc za víkendový den od začátku očkování. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) v neděli uvedl, že otevření obchodů před Velikonocemi se neočekává.
14. 3. 2021Aktualizováno14. 3. 2021, 20:27|

V pátek testy odhalily téměř 15 tisíc nakažených, více než před týdnem

V Česku v pátek přibylo 14 920 potvrzených případů covidu, o 1750 více než předchozí pátek. Tento týden to bylo poprvé, kdy denní počet nově nakažených v mezitýdenním srovnání stoupl. Reprodukční číslo v pátek vzrostlo z 0,91 na 0,94. Od začátku epidemie nemoci covid-19 zemřelo v Česku přes 23 tisíc lidí s prokázaným koronavirem.
13. 3. 2021Aktualizováno13. 3. 2021, 18:44|

Situace v celé zemi může brzy být stejně vážná jako v uzavřených okresech, řekl Blatný

Během dvou nebo tří týdnů může být situace v celé zemi stejně vážná jako v okresech Cheb, Sokolov a Trutnov, které vláda uzavřela kvůli rychlejšímu šíření nákazy novým typem koronaviru. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) se v západní polovině Česka více šíří nakažlivější britská varianta viru. Na středeční tiskové konferenci řekl, že není možné vyloučit při zhoršení ani uzavření dalších regionů.
17. 2. 2021Aktualizováno17. 2. 2021, 18:02|

Česko má objednanou vakcínu pro 6,9 milionu obyvatel

Česko má prostřednictvím společných smluv Evropské unie objednanou vakcínu proti covidu-19 pro 6,9 milionu obyvatel. Očkování bude dobrovolné a hrazené z veřejného zdravotního pojištění, vyplývá ze strategie očkování, kterou v pondělí projedná vláda. Návrh, který má k dispozici ČTK, doplňuje, že strategie bude dál upřesňována a aktualizována. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) se k hlavní strategii nyní dokončuje prováděcí vyhláška.
7. 12. 2020Aktualizováno7. 12. 2020, 15:19|

Lidé chodí méně na prevenci ze strachu z covidu, lékaři ujišťují, že se na ně dostane

V řadě nemocnic v Česku sice museli kvůli koronavirové epidemii omezit péči, lékaři ale také varují před podceňováním jiných zdravotních problémů. Kardiologové například upozorňují na mezinárodní studii, podle které během jarní vlny klesl počet diagnostikovaných infarktů téměř o polovinu. Další pacienti vyhledali pomoc pozdě. Odborníci ujišťují, že i navzdory náročné situaci se k neodkladné péči lidé dostanou. A o ty, co mohou počkat, se postarají, jakmile to půjde. Musí se ale o jejich komplikacích dozvědět.
2. 11. 2020|

Z druhé vlny pandemie v Česku viní pražský primátor Babiše. Změnil podle něj odborná opatření, chce, aby dopady řešila vláda

Praha podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) nemůže dále kompenzovat podnikatelům ztráty v souvislosti s covidovými opatřeními. To považuje za úkol vlády. Ze současného šíření nákazy viní navíc premiéra Andreje Babiše (ANO), který podle Hřiba pozdržel zavádění opatření proti pandemii. Pražský primátor byl hostem Interview ČT24.
24. 9. 2020|

Zemřela Danuše Táborská. V Československu založila první ARO kliniku

Zakladatelka první anesteziologicko-resuscitační kliniky v Československu Danuše Táborská zemřela ve věku 91 let. V dotyčném oboru byla v roce 1989 jako první žena jmenována profesorkou. V roce 2015 obdržela od prezidenta Miloše Zemana medaili Za zásluhy.
7. 4. 2020|