TÉMA

Connecticut

Zemřel americký diplomat Henry Kissinger. Kondolence přicházejí z celého světa, objevuje se i kritika

Zemřel někdejší americký ministr zahraničí a bezpečnostní poradce dvojice amerických prezidentů Henry Kissinger. Bylo mu sto let. Známý diplomat a držitel Nobelovy ceny za mír zemřel ve středu ve svém domě v Connecticutu na severovýchodě Spojených států. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení společnosti Kissinger Associates. Kondolence přicházejí z celého světa, ve Spojených státech vyvolal odchod bývalého ministra zahraničí smíšené reakce.
30. 11. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 02:00|

Pavel se před odjezdem z USA setkal s Ruttem. Navštívil také zbrojovku s českými vlastníky

Prezident Petr Pavel před odjezdem z USA jednal s nizozemským premiérem Markem Ruttem o pomoci Ukrajině i o spolupráci Amsterdamu a Prahy při výstavbě terminálu na zkapalněný zemní plyn v Eemshavenu. Navštívil také výrobní závod firmy Colt ve státě Connecticut, která má české vlastníky a dodává přes americkou a kanadskou vládu zbraně Kyjevu.
23. 9. 2023|

V USA se přou o výuku dějin Afroameričanů

Spojené státy stále víc rozděluje pohled na to, jak má vypadat výuka o dějinách Afroameričanů, a to zvlášť ve vztahu k otroctví, segregaci a diskriminaci. Zatímco převážně demokratické státy vyžadují ve školách povinně lekce o dějinách obyvatel jiné než bílé barvy pleti, republikánští guvernéři volí jiný přístup. Chtějí omezit témata, o nichž by vyučující měli mluvit.
27. 2. 2023|

Google zaplatí téměř 400 milionů dolarů za neoprávněné sledování polohy uživatelů

Americká internetová společnost Google se dohodla, že zaplatí 391,5 milionu dolarů (přes devět miliard korun), aby urovnala obvinění ze strany 40 členských států USA, že používala nezákonné praktiky při sledování polohy uživatelů. Informoval o tom v pondělí úřad generálního prokurátora státu Michigan.
14. 11. 2022|

Konspirátor Jones má zaplatit téměř miliardu dolarů pozůstalým obětí útoku, který zpochybňoval

Americký konspirační teoretik Alex Jones musí zaplatit nejméně 965 milionů dolarů (asi 24,4 miliardy korun) pozůstalým po obětech masové střelby na základní škole v americkém státě Connecticut v roce 2012, rozhodl ve středu soud. Jones nepravdivě tvrdil, že oběti střelby byli herci, kteří tragédii zinscenovali, píše agentura Reuters.
13. 10. 2022|

Důkazy svědčí o naprostém selhání policie při zásahu u střelby na škole v Uvalde, řekl texaský činitel

Existují přesvědčivé důkazy, že policejní zásah při květnové střelbě na základní škole v texaském Uvalde byl naprostým selháním, sdělil při slyšení ve státním senátu šéf texaského ministerstva veřejné bezpečnosti Steven McCraw. Vyjádření přišlo poté, co několik médií přineslo nové podrobnosti o zdlouhavém zásahu, při němž více než desítka policistů zřejmě asi hodinu čekala na pokyn vniknout do místnosti, kde se nacházel útočník. Starosta města oznámil, že budova školy bude zbrourána.
21. 6. 2022Aktualizováno22. 6. 2022, 11:44|

Firma Remington se dohodla na vyrovnání s rodinami obětí střelby ve škole Sandy Hook

Americký výrobce zbraní Remington Arms Co. se dohodl na vyplacení odškodného 73 milionů dolarů (1,57 miliardy korun) s přeživšími a rodinami obětí po střelbě v základní škole Sandy Hook v Newtownu (stát Connecticut) v roce 2012. O život tehdy přišlo dvacet dětí a šest dospělých.
16. 2. 2022|

Česká zbrojovka chce po akvizici Coltu vyrábět nejvíce ručních palných zbraní na světě

Česká zbrojovka Uherský Brod se chce stát největším výrobcem ručních palných zbraní na světě. Výrazně posílit se proto snaží na trhu v USA, který je co do počtu střelců největší a nejlukrativnější. Pomoci jí v tom má letošní akvizice amerického Coltu. Česká televize jako první velké médium natáčela přímo v mateřském výrobním závodu Coltu v Connecticutu.
2. 10. 2021|

Ida má na východě USA desítky obětí, bouře tam zabíjela v šesti státech

Nejméně osmačtyřicet mrtvých si podle nejnovější bilance vyžádaly na východě USA bleskové záplavy, rekordní srážky a silný vítr, pozůstatky hurikánu Ida, který předtím pustošil Louisianu na jihu Spojených států. Pro zhruba 4,5 milionu lidí stále platí varování před záplavami, uvádí web stanice CNN. Na jihu USA evidují třináct obětí. Americký prezident Joe Biden v pátek navštíví New Orleans.
3. 9. 2021Aktualizováno3. 9. 2021, 20:10|

Americká legenda v tuzemských rukou. Česká zbrojovka koupila firmu Colt

Skupina CZG - Česká zbrojovka Group podepsala konečnou dohodu o převzetí americké společnosti Colt Holding Company. Podle smluvních podmínek CZG získá stoprocentní podíl v Coltu za 220 milionů dolarů (4,7 miliardy korun) v hotovosti a dále za 1 098 620 nově vydaných kmenových akcií CZG.
12. 2. 2021|

Před sto lety svět poprvé uslyšel slovo „robot“. Karel Čapek inspiroval ke vzniku strojů, které vládnou dnešním továrnám

Pětadvacátého ledna 1921 proběhla v pražském Národním divadle premiéra hry Karla Čapka R.U.R. V ní se poprvé objevilo slovo robot – a přejal ho z ní potom celý svět. Reálné roboty ale stvořil až zapálený americký vynálezce s vášní pro sci-fi.
25. 1. 2021|

Nový přesný test na koronavirus znamená přelom. Stojí 10 dolarů, je ze slin a jeho autoři se vzdali zisku

Americké úřady schválily test, který rozpozná přítomnost nového koronaviru v lidských slinách. Podle řady expertů je jeho vznik jedním z nejdůležitějších kroků ve zvládnutí pandemie – a to nejen proto, že ho jeho autoři nechtějí zpeněžit.
17. 8. 2020|

Odložené primárky v Connecticutu vyhráli Trump a Biden. Nominaci do voleb mají oba jistou

Odložené prezidentské primárky demokratů a republikánů v americkém státě Connecticut vyhráli podle očekávání současný šéf Bílého domu Donald Trump a jeho rival v podzimních volbách Joe Biden. Úterní hlasování, které se původně mělo konat už v dubnu a přesouvalo se kvůli pandemii nemoci covid-19, definitivně uzavřelo nominační proces.
12. 8. 2020|

V USA zaznamenali téměř dva a půl milionu případů s koronavirem. Politici omezují cestování mezi státy

Američtí politici před začátkem léta omezují cestování mezi jednotlivými státy USA. Důvodem pro opatření je prudký nárůst nových případů nákazy koronaviru v zemi. Jen ve středu jich totiž přibylo přes 35 tisíc, což je nejvíce za jeden den od konce dubna. Ve Spojených státech od začátku krize celkově odhalili skoro dva a půl milionu případů nakažených.
25. 6. 2020|

Za dobu současné krize přišlo v USA o práci už více než 38 milionů lidí

O podporu v nezaměstnanosti požádalo ve Spojených státech minulý týden dalších zhruba 2,44 milionu lidí. Oznámilo to ve čtvrtek americké ministerstvo práce. Od poloviny března, tedy od začátku krize, kterou vyvolala pandemie způsobená koronavirem, přišlo v USA o práci už více než 38 milionů lidí.
21. 5. 2020|

V New Yorku do týdne nebudou k dispozici ventilátory, Madridu dochází místa na JIP

Slovensko proplatí větší část mezd zaměstnanců a podpoří také živnostníky. Nizozemsko stahuje z nemocnic statisíce vadných respirátorů z Číny. Kritická situace je ve Španělsku, v Madridu docházejí volná místa na jednotkách intenzivní péče. Ve světě je teď nejvíce potvrzených případů nákazy koronavirem ve Spojených státech, nejzasaženější oblastí je stát New York. Starosta Bill de Blasio varoval, že do týdne dojdou zásoby těch nejkritičtějších zdravotnických pomůcek, včetně ventilátorů. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko uspořádal v Minsku hokejový turnaj s tím, že tento sport je nejlepší medicínou.
29. 3. 2020Aktualizováno29. 3. 2020, 20:33|