TÉMA

ECDC

Cestující z Číny budou muset předložit negativní test na covid také před letem do Česka

Cestující z Číny do Česka se budou muset před nástupem do letadla prokázat negativním testem na covid, povinnost nebude platit pro Čechy a jejich rodinné příslušníky. Ministerstvo zdravotnictví (MZd) v páteční tiskové zprávě informovalo, že povinnost zavádí od pondělí 16. ledna. Mluvčí resortu Ondřej Jakob doplnil, že povinnost budou kontrolovat letecké společnosti podle cílové destinace cestujících.
13. 1. 2023Aktualizováno13. 1. 2023, 21:23|

Čína vyhrožuje státům odvetou za testy na covid. Odmítá „manipulaci z politických důvodů“

Peking hrozí zavedením protiopatření vůči státům, které zpřísňují podmínky pro vstup do země osobám z Číny. Ta se potýká s bezprecedentním nárůstem počtu nakažených covidem-19 poté, co v prosinci náhle zrušila většinu opatření. Čína viní tyto státy z manipulace s pandemickými pravidly z politických důvodů. Země kritiku odmítají. Informuje o tom britský The Guardian.
4. 1. 2023Aktualizováno4. 1. 2023, 22:21|

Přenos opičích neštovic se dá v Evropě zastavit, říká WHO. Evropské úřady se jich také nebojí

Přenos opičích neštovic mezi lidmi v neendemických zemích, tedy mimo oblasti původního výskytu, lze zastavit. Prohlásila to epidemioložka Světové zdravotnické organizace (WHO) Maria Van Kerkhoveová. Nebezpečí zasažení širší populace je „velmi slabé“, uvedlo v pondělí Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC).
24. 5. 2022|

Analýza růstu počtu případů TBC neukázala souvislost s uprchlíky z Ukrajiny, tvrdí SZÚ

Analýza nárůstu počtu případů tuberkulózy (TBC) v posledních týdnech neukázala souvislost s uprchlíky z Ukrajiny. Meziročně zachycených případů přibylo asi o 46 procent, od začátku března do 21. dubna jich bylo 57. V tiskové zprávě o tom v úterý informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). V roce 2021 bylo v ČR zachyceno 221 případů TBC u osob narozených v tuzemsku a 132 u narozených v zahraničí, z nich 35 na Ukrajině.
10. 5. 2022|

Čtvrtá dávka vakcíny proti covidu se zatím neplánuje, oznámila EMA. Není k tomu důvod

Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a pracovní skupina EMA pro vakcínu proti covidu-19 dospěly k závěru, že je zatím příliš brzy uvažovat o použití čtvrté dávky mRNA vakcín pro běžnou populaci.
7. 4. 2022|

Pandemie ve světě: Německo zpřísní podmínky pro očkované, Biden varoval před omikronem

Nejpozději od 28. prosince se v Německu kvůli rychle se šířící variantě koronaviru omikron bude moci v soukromí sejít nejvýše deset očkovaných osob. Švédsko zpřísňuje koronavirové restrikce. Skotsko po Vánocích zakáže diváky na fotbalových stadionech a velké akce. Omikron je vážný a pro nenaočkované možná smrtelný, díky vakcínám a novým poznatkům jsme ale v jiné pozici než na začátku pandemie, řekl americký prezident Joe Biden. Nový Zéland odkládá otevření hranic a prodlužuje karanténu. Brazilci s vážnými problémy s imunitou budou mít právo na čtvrtou dávku očkování.
21. 12. 2021Aktualizováno21. 12. 2021, 21:50|

Omikron. WHO pojmenovala novou obávanou variantu koronaviru

V Evropě se poprvé detekovala infekce koronavirovou variantou B.1.1.529. Světová zdravotnická organizace jí přiřadila název omikron. Objevila se u pacientky ve fakultní nemocnici v belgické Lovani. Tato nová nebezpečnější varianta byla poprvé zachycena v Jihoafrické republice. Od soboty kvůli ní nebudou moci do Česka vstoupit občané třetích zemí, kteří byli v posledních čtrnácti dnech více než dvanáct hodin v nějaké z osmi afrických zemí. Evropská komise navrhla zastavit lety z jihu Afriky. Omezení cestování už zavádí několik zemí.
26. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 19:27|

Za čtvrtek přibylo přes třináct tisíc nakažených, stoupá počet lidí s covidem v nemocnicích

Ve čtvrtek laboratoře v Česku odhalily 13 374 případů koronaviru. Je to bezmála o tři tisíce víc než před týdnem. Jde ale o nižší číslo než v rekordní úterý, kdy přibylo přes dvaadvacet tisíc nakažených, i než ve středeční státní svátek s víc než čtrnácti tisíci prokázanými případy. Počet lidí, kteří s covidem skončili v nemocnicích, stoupl na 4750. Téměř sedm set z nich je v těžkém stavu. V některých nemocnicích chybí už protilátkové léky, ministerstvo zdravotnictví objednalo další – dorazit by měly příští týden. Česko je aktuálně podle nákaz covidem za týden pátou nejvíc zasaženou zemí EU.
19. 11. 2021Aktualizováno19. 11. 2021, 14:31|

Evropská unie bude mít krizový zdravotní úřad HERA, má zabránit další pandemii

Evropská unie bude mít od příštího roku nový úřad, který má evropský blok v reakci na covidovou pandemii lépe připravit na další krizové situace. Evropská komise představila podrobnosti chystaného zdravotního úřadu označovaného zkratkou HERA, který bude mít za úkol uchránit unijní státy před opakováním těžkých dopadů koronavirové nákazy. Brusel chce na jeho fungování v příštích šesti letech vyčlenit miliardu eur (25,5 miliard korun) ročně.
16. 9. 2021|

Koronavirus ve světě: Plně naočkováno je sedmdesát procent dospělých v EU, Bavorsko rozvolňuje

Sedmdesát procent dospělých obyvatel Evropské unie je kompletně naočkováno proti covidu-19, konstatovala Evropská komise, která chtěla této mety dosáhnout do konce léta. Bavorsko rozvolňuje karanténní opatření, v říjnu budou moci otevřít i diskotéky. Berlíňané se mohou očkovat ve vlacích či na večírku. Itálie naopak zpřísní pravidla, covidové pasy bude vyžadovat i ve vlacích. Slovensko končí s očkováním Sputnikem a Izrael eviduje rekordní nárůst případů, jiné ukazatele ale naznačují pozitivní trend.
31. 8. 2021Aktualizováno31. 8. 2021, 18:54|

Reprodukční číslo je nejvyšší od začátku ledna. Za zrychlením epidemie je varianta delta

V Česku ve čtvrtek přibylo 164 případů koronaviru, nejvíce od poloviny června. Je to o 70 víc než minulý týden. Znovu se zvýšilo také reprodukční číslo, které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Momentálně má hodnotu téměř 1,3 a je tak nejvyšší od začátku ledna. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.
2. 7. 2021Aktualizováno2. 7. 2021, 12:14|

Ve čtvrtek přibylo 190 případů covidu, ministerstvo zatím úplné rozvolnění nechystá

Epidemie covidu v Česku dál slábne, ve čtvrtek testy odhalily 190 nových případů, před týdnem jich bylo přes čtyři sta. Na sto tisíc obyvatel tak za týden připadá 16 nově nakažených. Úplné rozvolnění během léta ale zatím resort zdravotnictví neplánuje. Připouští třeba to, že respirátory by lidé mohli nahradit chirurgickými rouškami. Zvýšit by se mohl i počet lidí na hromadných akcích. Část rozhodnutí ale bude zřejmě platit lokálně. Mezi okresy vidí statistici stále výrazné rozdíly.
11. 6. 2021Aktualizováno11. 6. 2021, 20:04|

Pandemie ve světě: Polovina dospělých v EU dostala aspoň první dávku očkování

Polovina dospělé populace v Evropské unii dostala první dávku vakcíny proti covidu-19. Ukazují to údaje Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC). Obě dávky vakcíny dostala čtvrtina dospělých lidí žijících v EU. Nejrychleji očkují Malta, Maďarsko a Finsko, Česko vykazuje mírně podprůměrné údaje. Výbor pro hodnocení rizik (PRAC) Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) vyzval společnost AstraZeneca, aby doplnila k možným vedlejším účinkům své vakcíny proti covidu-19 také syndrom děravých kapilár.
11. 6. 2021Aktualizováno11. 6. 2021, 18:15|

Evropě hrozí, že kapacity zdravotnictví nebudou stačit, varuje agentura

Omezení šíření nového typu koronaviru na „lokální epidemie“ už není v evropském kontextu dosažitelné, Evropská unie a Británie rychle směřují do stavu, kdy se bude nemoc COVID-19 stabilně šířit ve všech regionech. Takto situaci hodnotí Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Vidí vysoké riziko toho, že potřeby v příštích týdnech přesáhnou kapacitu systémů zdravotní péče, a doporučuje omezení kontaktu mezi obyvateli či jejich informování o „závažnosti COVID-19“.
12. 3. 2020|