TÉMA

Pavel Dlouhý

Covid sílí, případů bude přibývat do Vánoc a v lednu

Ministerstvo zdravotnictví očekává podle náměstka Josefa Pavlovice (Piráti) další nárůst počtu případů covidu-19 do Vánoc a znovu ve druhé polovině ledna. Současné počty případů i hospitalizací jsou podle dat resortu zdravotnictví nejvyšší od loňského října. Podle Pavlovice ale do nemocnic míří nemocní primárně s jinými potížemi, nikoliv kvůli stavu způsobenému koronavirem. Žádná plošná opatření ministerstvo nechystá.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 19:55|

Léky proti covidu snížily v Česku hrozbu úmrtí o tři čtvrtiny. Pro rizikové pacienty zůstává nemoc stále hrozbou

Nemocnice přeplněné covidovými pacienty v těžkém stavu jsou už minulostí a covid-19 již není takovou hrozbou, jakou byl ještě loni. Podle expertů na infekce a plicních lékařů je to i díky antivirotickým lékům, které jsou pro české pacienty k dispozici už téměř dva roky. Ukázala to nedávná analýza, podle níž se po podání antivirotik riziko hospitalizace na jednotce intenzivní péče snížilo až o 65 procent a riziko úmrtí pak dokonce o 76 procent.
3. 10. 2023|

Paxlovid i test mají smysl jen pro rizikové pacienty, říká předseda odborné společnosti. Lék bude od ledna i mimo nemocnice

Přípravek paxlovid, který brání vážnému průběhu covidu-19, bude k dispozici na e-recept v lékárnách i mimo nemocnice. Zákon, který to umožní, bude platit od listopadu, účinný ovšem bude až k Novému roku. Podle předsedy Společnosti infekčního lékařství Pavla Dlouhého mohou lék předepsat prakticky všichni lékaři, ale ne každému, kdo si o něj řekne. K dispozici bude ohroženým skupinám, kterým při nákaze covidem hrozí hospitalizace či úmrtí.
31. 10. 2022|

Oddělení máme ze čtvrtiny obsazené covidovými pacienty, upozornil šéf ústecké infektologie. Varoval před podceněním koronaviru

Hovořit o návratu covidu-19 v současné situaci nelze, protože počty nemocných nikdy neklesly na nulu, upozornil předseda Společnosti infekčního lékařství a vedoucí infekčního oddělení ústecké nemocnice Pavel Dlouhý. Varoval před podceňováním koronaviru, ačkoli připustil, že nynější varianty jsou méně nebezpečné, než byl virus původně. Přeočkování je podle něj důležité hlavně pro rizikové skupiny, které by neměly se čtvrtou dávkou váhat, řekl Dlouhý v rozhovoru pro Studio 6.
14. 9. 2022|

Jak velká bude letní covidová vlna, se teprve ukáže. Stát by se ale měl připravit, nabádají lékaři

V minulých dvou letech byly letní měsíce v Česku, potažmo většině Evropy, obdobím největšího útlumu epidemie covidu-19. Letos ale začaly počty nakažených již před začátkem prázdnin růst. Lékaři nyní nabádají odpovědné autority, aby se včas připravily na možnou letní vlnu i na podzim. Připouštějí však, že se teprve ukáže, jak vážná ona letní vlna bude. Čas na přípravu podle nich každopádně ještě je.
29. 6. 2022|

Česko má první případ opičích neštovic

V Česku se potvrdil první případ opičích neštovic, řekl Seznam Zprávám šéf infektologické společnosti Pavel Dlouhý. Pacient je v pražské ÚVN.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 23:07|

Nemůžeme vyloučit obrat epidemie koronaviru k růstu, říká Dušek

Počty nových případů nákazy koronavirem stagnují, epidemická situace je nestabilní. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek míní, že s ohledem na vývoj v sousedním Rakousku nebo Německu není možné vyloučit obrat epidemie k dalšímu růstu. V posledních dvou týdnech bylo podle dat ministerstva zdravotnictví v pracovních dnech osm až jedenáct tisíc nových případů denně.
21. 3. 2022|

Přibylo 50 tisíc nakažených, v Praze se plní nemocnice. Protiepidemická opatření ale skončí

Testy ve středu odhalily v Česku 50 674 případů koronaviru. Nově potvrzených případů bylo 43 307, to je o zhruba 11 400 méně než před týdnem. Opakovaných nákaz bylo 7367, ve srovnání s minulou středou o 2500 víc. Lidmi, kteří se nakazili covidem-19, se opět plní nemocnice, v Praze se za tři týdny počet covidových pacientů zdvojnásobil. V Praze ale již začal klesat týdenní počet nakažených na sto tisíc obyvatel a ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že nastaví harmonogram rušení protiepidemických opatření vydaných podle pandemického zákona ve druhé polovině února. První krok nastane již ve středu, kdy skončí povinnost prokazovat se covidovým certifikátem v restauracích, ubytovacích zařízeních a na hromadných akcích.
3. 2. 2022Aktualizováno3. 2. 2022, 18:08|

O víkendu výrazně přibylo nově nakažených, hospitalizovaných je ale méně

Od pondělí musí zaměstnavatelé zajistit pro své lidi dvakrát za týden testování, a to i pro očkované, naopak ve školách se vrací interval testů na jeden týdně. Epidemie koronavirové varianty omikron sílí, o víkendu potvrdily testy přes 16 tisíc nakažených, z toho 7235 v neděli. Ve srovnání s předchozím víkendem to bylo dvaapůlkrát více. Podobně se zvyšuje i počet pozitivních případů ve školách. Nemocnice jsou ale i tak stále prázdnější, covidových pacientů je v nich podle dostupných dat 1505, na konci minulého víkendu jich bylo přes 2300.
17. 1. 2022Aktualizováno17. 1. 2022, 22:16|

Ministr zdravotnictví představil tým pro zvládání pandemie

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a epidemiolog Roman Chlíbek představili Národní institut pro zvládání pandemie (NIZP). Ministr bude spoléhat na Centrální řídicí tým, jehož součástí jsou zástupci armády, i na data Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Expertní poradní orgán má vládě pomáhat v souboji s epidemií koronaviru, při které aktuálně hrozí nárůst infekcí způsobených variantou omikron.
6. 1. 2022Aktualizováno6. 1. 2022, 23:17|

Léčba pacientů s covidem se výrazně zlepšila, říká o uplynulém roce lékař Dlouhý. Vlnu je ale nutné sklopit

V nemocnicích je rekordní počet těžce nemocných s covidem-19, speciální péči potřebuje přes 1500 lidí. Roste také podíl pozitivních testů a zemí se dál šíří britská mutace viru. Jak se můžou nemocnice na podobnou situaci připravit? A jak se za rok změnil přístup doktorů a sester k léčbě nemoci? Na otázky odpovídal v pořadu Interview ČT24 Pavel Dlouhý, primář infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, kde loni izolovali první pozitivně testované pacienty v Česku.
3. 3. 2021|

Stres, strach a ohromná únava. Jeden z prvních pacientů v Česku popsal zkušenost s koronavirem

Osobní zkušenost s novým koronavirem získal jako jeden z prvních Čechů Petr Toncar z Děčína. Bylo prvního března, když ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) oznámil, že lékaři nákazu objevili i v Česku. Nemoc COVID-19 testy následně potvrdily u dalších pěti členů rodiny Toncarových. Po více než měsíci už jsou všichni zdraví a svůj boj s nemocí popsali České televizi.
10. 4. 2020|

Žena chce podat trestní oznámení na nemocnici. Její muž sdílel pokoj s nakaženým koronavirem

Na Masarykovu nemocnici v Ústí nad Labem chce podat trestní oznámení manželka muže, který tam byl umístěný v jednom pokoji s pacientem, u něhož byla následně prokázaná nákaza koronavirem. Žena se bojí, že se virus teď projeví i u jejího manžela. Ten má chřipku.
3. 3. 2020|