TÉMA

Klecový chov

Slepice mají vyběhnout z klecí. Drůbežáři s přeměnou nespěchají, obávají se levné konkurence

Tři roky zbývají chovatelům slepic na jejich vystěhování z klecí. V nich jich stále žije zhruba polovina v Česku, což zákon brzy zakáže. Náklady na přestavbu chovů odhadují úřady na tři miliardy korun. Chovatelům se do změn nechce, obávají se, že se budou potýkat s lacinější konkurencí ze zahraničí. Není totiž jasné, zda bude zákaz klecového chovu platit v celé Evropské unii. Agrární komora tvrdí, že řada farmářů raději slepice chovat přestane.
8. 12. 2023|

Zákaz klecových chovů slepic od roku 2027 podpořil i Senát. Spor se povede o náhradu vynaložených nákladů

Senát schválil beze změn zákaz klecových chovů nosnic od roku 2027, jak ho předložila sněmovna. Souhlasil tak i se zvýšením pokut za týrání zvířat nebo zákazem drezúry v cirkusech a podobných zařízeních. Rozhodl o tom po čtyřhodinové debatě v rámci novely o ochraně zvířat proti týrání. Novelu nyní dostane k podpisu prezident. Agrární komora jižních Čech ji považuje za diskriminační krok, pokud nebudou ve stejné době zakázány v zemích, odkud se vejce do Česka vozí. Potravinářům hrozí, že budou mít zmařené miliardové investice.
13. 11. 2020|

Senát umožnil poskytnout důchodcům jednorázový příspěvek ve výši pěti tisíc korun

Jednorázový příspěvek důchodcům 5000 korun míří k podpisu k prezidentu Miloši Zemanovi. Senát v pátek umožnil přijetí návrhu, který schválila sněmovna, aniž se jím hlouběji zabýval. Horní komora dále uvedla, že žadatelé o dotaci či veřejnou zakázku z řad zahraničních i českých firem by měli do budoucna uvádět údaje o svých skutečných majitelích a úřady by to měly ověřovat. Doporučila tak upravit novelu zákona proti praní špinavých peněz. Dále schválila novelu rozpočtových pravidel, kdy případné přebytky státního rozpočtu bude možné použít jen na snížení státního dluhu. Schválila i zákaz klecových chovů nosnic od roku 2027.
13. 11. 2020Aktualizováno13. 11. 2020, 19:00|

Vláda se nepřipravila na druhou vlnu pandemie, kritizovala ve sněmovně opozice

Poslanecká sněmovna na svém středečním jednání schválila dvě významná opatření týkající se ochrany zvířat. Do roku 2027 má v Česku skončit klecový chov slepic, zakazuje se také cirkusová drezura šelem. Oproti pondělí se opozici podařilo na pořad odpoledního jednání dostat i diskusi o pandemii nemoci covid-19. Kabinetu vyčetla především to, že se nepřipravil na druhou vlnu pandemie.
16. 9. 2020Aktualizováno16. 9. 2020, 19:17|

Sněmovna schválila zákaz klecových chovů slepic od roku 2027, chovatelé nosnic nevylučují protesty

Poslanecká sněmovna ve středu schválila zákaz klecových chovů slepic od roku 2027. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) byl proti, neboť chce zákaz prosadit nejdříve v Evropské unii. Rada EU se má návrhem zabývat v pondělí, poznamenal. Sněmovna v doprovodném usnesení podpořila také celoevropský zákaz chovů nosnic v klecích do roku 2030, což Toman podporoval.
16. 9. 2020Aktualizováno16. 9. 2020, 16:09|

Zakázat klecový chov slepic? Sněmovna neumí najít společnou řeč

Před poslanci leží novela zákona o ochraně zvířat proti týrání; její součástí by mohl být i zákaz klecového chovu slepic, zákonodárci se ale na možné stopce nesvedou shodnout. Zatímco sněmovní výbor pro životní prostředí zákaz podporuje, zemědělský výbor je proti.
19. 2. 2020Aktualizováno19. 2. 2020, 21:25|