TÉMA

Drahoslav Ryba

Peking odsoudil Pavlův telefonát s prezidentkou Tchaj-wanu. Fiala se vůči čínské kritice ohradil

Čínské ministerstvo zahraničí je silně nespokojeno tím, že si zvolený český prezident Petr Pavel telefonoval s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, napsala agentura Reuters. Mluvčí čínské diplomacie Mao Ning prohlásila, že Čína proti telefonátu rezolutně protestuje. Zpochybnila také Pavlovu důvěryhodnost. Premiér Petr Fiala (ODS) v reakci uvedl, že jako suverénní stát si sami rozhodujeme, s kým si zavoláme a s kým se budeme potkávat.
31. 1. 2023Aktualizováno31. 1. 2023, 12:00|

Reportéři ČT: Antimonopolní úřad pokutoval hasiče. Bez tendrů uzavírali smlouvy za desítky milionů s jedinou firmou

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potvrdil předchozí zjištění pořadu Reportéři ČT, že za působení bývalého generálního ředitele Hasičského záchranného sboru Drahoslava Ryby se obcházel zákon o veřejných zakázkách, a uložil pokuty. V několika krajích totiž dostala firma Patrol Group, která nemusela do výběrového řízení, lukrativní byznys. Její majitel je zároveň přítelem Drahoslava Ryby, který je nyní poslancem za hnutí ANO. Tématu se věnoval redaktor Dalibor Bártek.
6. 9. 2022|

Poslanci schválili přísnější pravidla pro poskytování pomoci uprchlíkům z Ukrajiny

Ukrajinští uprchlíci s bezplatným ubytováním, stravou a základními hygienickými prostředky už zřejmě nebudou pobírat pětitisícovou humanitární dávku. Od druhého měsíce bude podpora navíc svázána s trvalým pobýváním v Česku, což má zabránit takzvané dávkové turistice. Novelu zvanou „lex Ukrajina“ schválila v úterý sněmovna zrychleně ve stavu legislativní nouze. Pro hlasovalo 158 ze 161 přítomných poslanců z koalice i opozice, proti nebyl nikdo. Předlohu nyní posoudí senátoři.
31. 5. 2022Aktualizováno31. 5. 2022, 21:33|

Třetí světové války se není třeba bát, říká analytik. Západ Putinovu jadernou hru odmítl

Obavy ze třetí světové války nejsou na místě, ubezpečil v Událostech, komentářích vojenský analytik Vlastislav Bříza. Ruský prezident Vladimir Putin sice v rámci svého tažení proti Ukrajině pohrozil Západu aktivací jaderných zbraní, západní země ale na tuto eskalaci odmítly přistoupit. Podle Břízy i podle generála Petra Pavla navíc Putin nepříjemně zaskočil i vlastní generální štáb.
3. 3. 2022|

Lídři kandidátek Kraje Vysočina debatovali o životním prostředí. Odmítli zákaz prodeje spalovacích motorů

Životní prostředí a zemědělství rozebírali lídři kandidátek z Kraje Vysočina v předvolební debatě. Odmítli v ní zákaz prodeje spalovacích motorů, tématem byla ale i obnova lesů zasažených kůrovcem, extrémní počasí nebo česká potravinová soběstačnost. Hosty debaty byli Jiří Běhounek (ČSSD), Vít Kaňkovský (SPOLU), Radek Koten (SPD), Karolína Kubisková (PŘÍSAHA), Blanka Lednická (Piráti a Starostové), Drahoslav Ryba (ANO) a Josef Zahradníček (KSČM). Debatu moderovala Světlana Witowská.
16. 9. 2021|

Lídři z Vysočiny debatovali o zdravotnictví i o tom, jaké informace o stavu prezidenta zveřejňovat

Volební lídři z Kraje Vysočina se v předvolební debatě bavili o strategii Hradu, který zatím neinformoval o důvodech hospitalizace prezidenta Miloše Zemana. Řeč přišla i na jiná témata z programů jednotlivých stran, například na dostupnost zdravotní péče. Hosty předvolební debaty byli Jiří Běhounek (ČSSD), Vít Kaňkovský (SPOLU), Radek Koten (SPD), Karolína Kubisková (PŘÍSAHA), Blanka Lednická (PirátiSTAN), Drahoslav Ryba (ANO) a Josef Zahradníček (KSČM).
15. 9. 2021|

Covid pokračuje, říkají lídři z Kraje Vysočina. Debatovali o rouškách i dalším testování ve školách

Lídři politických stran, které kandidují do sněmovny, nejsou přesvědčeni, že by covid končil, což oznámil předseda vlády. V předvolební debatě České televize se lídři stran vyjádřili i k dalšímu testování ve školách, povinnému nošení roušek nebo vládním zakázkám na nákup zdravotnických pomůcek. Hosty byli Jiří Běhounek (ČSSD), Vít Kaňkovský (SPOLU), Radek Koten (SPD), Karolína Kubisková (PŘÍSAHA), Blanka Lednická (PirátiSTAN), Drahoslav Ryba (ANO) a Josef Zahradníček (KSČM). Debatu moderovala Světlana Witowská.
15. 9. 2021Aktualizováno15. 9. 2021, 22:21|

ANO zahájilo kampaň. Slibuje vyšší důchody a platy i konsolidaci financí

Vládní hnutí ANO zahájilo kampaň před sněmovními volbami, které prezident vyhlásil na 8. a 9. října. Post premiéra bude obhajovat Andrej Babiš, mezi lídry krajských kandidátek jsou i další čtyři členové vlády a také moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.
2. 9. 2021Aktualizováno2. 9. 2021, 19:32|

Když jsem začínal, řešili jsme požáry, dnes jsou to bouřky a tornádo, uvedl šéf hasičů Ryba

Generální ředitel českých hasičů Drahoslav Ryba končí ve funkci. Sboru velel deset let. Poslední dny ve funkci ho zaměstnávalo moravské tornádo, k tomu se přidaly silné bouřky. Hasiči za něj pracovali ve vrbětickém muničním skladu a bez nich by zřejmě vázla distribuce ochranných pomůcek v začátcích koronavirové epidemie. Jak sám říká, covid-19 ho překvapil a pak přišel úder tornáda. Živelních katastrof čím dál víc přibývá, řekl Ryba, který byl hostem Interview ČT24.
16. 7. 2021|

Šlo zřejmě o rodinné spory, řekl k požáru v Bohumíně místostarosta. Vyšetřovatelé našli stopy po hořlavině

Vyšetřovatelé požáru v Bohumíně našli u bytu stopy po hořlavině. Podle experta není narušena statika domu. Obyvatelé spodních pater už se mohou vracet do svých domovů, budova ale zůstává bez elektřiny a plynu. Ty budou zapojeny, až skončí vyšetřování příčiny požáru. Z deseti zraněných zůstává pět v nemocnicích, dalších pět lékaři propustili do domácí péče. Při nejtragičtějším tuzemském požáru za posledních třicet let zemřelo jedenáct lidí, mezi nimi tři děti.
9. 8. 2020Aktualizováno9. 8. 2020, 20:26|

Druhého muže hasičského sboru Vaveru stíhá policie. Kvůli grantu na simulaci leteckých nehod

Náměstek generálního ředitele hasičského záchranného sboru František Vavera čelí podle informací České televize trestnímu stíhání. Obvinění nejspíš souvisí s jeho působením na ministerstvu vnitra. Vavera komentář odmítl.
8. 5. 2020|

Tísňová linka spouští novou funkci. Pomůže přesně určit místo volajícího

Na linkách tísňového volání 150, 155 a 158 i na univerzální evropské tísňové lince 112 nově funguje zpřesněná lokalizace volání, která pomůže přesně určit místo volajícího. Integrovaný záchranný systém si od zavedení této služby slibuje výrazné zkrácení doby, která uplyne mezi voláním a poskytnutím pomoci. Nový systém v úterý představili zástupci ministerstva vnitra, hasičů, policie a záchranářů.
11. 2. 2020|