TÉMA

Krajský úřad Jihomoravského kraje

V Sokolnicích končí stavební úřad kvůli nedostatku pracovníků. Blízká obec pomoct nechce

Stavební úřady na jižní Moravě se potýkají s nedostatkem pracovníků. Ten v Sokolnicích nedaleko Brna kvůli tomu dokonce od pátku přestal fungovat úplně. Jeho agendu si teď mají rozdělit dva stavební úřady v okolních městech. Starosta jednoho z nich se ale brání, tvrdí, že na provoz většího úřadu nemá dost peněz.
4. 9. 2023|

Za pochybení autorizovaného inspektora odpovídá stát, rozhodl ÚS v kauze marketu

Za pochybení autorizovaného inspektora, které nedokázal napravit stavební úřad, nese odpovědnost stát. Rozhodl o tom Ústavní soud (ÚS) v průlomovém nálezu. Vyhověl tak stížnosti dvou lidí z Brna, kteří žádali od státu odškodnění v souvislosti se stavbou hobbymarketu Bauhaus v Brně-Ivanovicích. O jejich nároku, neúspěšně uplatněném vůči ministerstvu pro místní rozvoj, musí znovu rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 1.
21. 3. 2023|

Finanční pomoci po tornádu se dočkají poslední čtyři rodiny, které na ni původně nedosáhly

Poslední čtyři rodiny z obcí zasažených tornádem, které dosud čekaly na finanční pomoc od státu, dostanou dotaci. Jihomoravský kraj už má všechny podklady, aby jim mohl vyplatit peníze od ministerstva průmyslu a obchodu. Lidé by je měli mít na účtech nejpozději příští týden.
7. 11. 2022|

Územního řízení k obchvatu Mikulova se mohl účastnit rakouský spolek, rozhodl soud

Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil, že se rakouský spolek VIRUS mohl účastnit územního řízení k obchvatu Mikulova na Břeclavsku. Zamítl kasační stížnosti Krajského úřadu Jihomoravského kraje a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Potvrdil tak závěr Krajského soudu v Ostravě, podle kterého správní orgány ignorovaly snahu rakouského spolku o zapojení do řízení. Rozhodnutí je dostupné na úřední desce. Stavba obchvatu je součástí plánovaného dálničního spojení Brna s Vídní.
23. 6. 2021|

Místo města budují v některých částech Brna protipovodňovou ochranu developeři. Je to rychlejší

Chybějící protipovodňová opatření blokují výstavbu v záplavových oblastech v Brně. Bez ochrany kolem řek nemohou developeři v řadě lokalit stavět byty. Odmítavě se úřady kvůli nařízení ministerstva životního prostředí staví i k části projektů v už zastavěných částech města. S úpravami vodních toků někde proto začínají samotní investoři, jinde chystá projekty za miliardy magistrát.
5. 2. 2020|