TÉMA

Jokohama

„Chyť je všechny!“ První Pikachu skončil v pokéballu před 25 lety

Tu frázi zná každé dítě, které vyrůstalo v devadesátých letech, i jejich rodiče: „Gotta catch 'em all“, česky „Chyť je všechny“. Přesně před pětadvaceti lety vyšly v Japonsku první videohry Pokémon a spustily celosvětovou mánii sbírání roztomilých příšerek v herních konzolích, na kartičkách či mobilech. Japonský fenomén ani po čtvrt století neubral na síle a narostl ve stamiliardový byznys.
27. 2. 2021|

Novým japonským premiérem se stal Jošihide Suga. Nahradí nemocného Šinzóa Abeho

Novým japonským premiérem se stal Jošihide Suga, předseda Liberálnědemokratické strany (LDP). Ve funkci nahradil Šinzóa Abeho, který kvůli zdravotním potížím podal demisi. Jednasedmdesátiletý Suga slíbil, že naváže na Abeho práci, a v souladu s tímto slibem také ponechal ve funkci téměř polovinu dosavadních ministrů. Zvolení Jošihideho Sugy se čekalo, vládnoucí koalice LDP a Strany spravedlnosti a čistoty (Komeitó) má totiž v obou parlamentních komorách většinu.
16. 9. 2020Aktualizováno16. 9. 2020, 13:53|

USA hlásí první úmrtí na koronavirus. V Itálii je přes tisíc nakažených

V pevninské Číně vzrostl v pátek počet případů nákazy novým koronavirem o 427, infikovaných je 79 251 lidí. Dalších 47 pacientů nemoci COVID-19 podlehlo, celkově si tedy choroba v Číně vyžádala 2835 obětí. Vyšší denní nárůst případů než země, z níž se koronavirus rozšířil, hlásí Jižní Korea, kde onemocnělo dalších 813 lidí a počet případů tam přesáhl tři tisíce. V Itálii nemoc zabila už 29 lidí, Spojené státy a Británie zaznamenaly první oběť, v Íránu v důsledku nemoci zemřelo dalších devět lidí. Bílý dům kvůli šíření infekce odřekl setkání Donalda Trumpa s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem, Francie ruší velké veřejné akce.
29. 2. 2020Aktualizováno29. 2. 2020, 19:34|

Dva cestující z výletní lodi koronaviru podlehli. Čína hlásí úbytek nových případů, znovu ale změnila metodiku

Dva pasažéři z obří výletní lodi Diamond Princess, která byla kvůli rozšíření nového typu koronaviru v karanténě v japonském přístavu Jokohama, zemřeli. Šlo o muže a ženu, kterým bylo přes osmdesát let. Pevninská Čína ohlásila výrazně menší počet nakažených než v předchozích dnech a nejméně od 23. ledna. Pokles je však částečně způsoben tím, že místní úřady znovu změnily metodiku, podle níž počítají počet nakažených v nejhůře zasažené provincii Chu-pej.
20. 2. 2020Aktualizováno20. 2. 2020, 09:43|

Írán hlásí první dvě oběti koronaviru, růst počtu nakažených v Číně zpomaluje

Dva lidé zemřeli v nemocnici v íránském městě Kom na nákazu koronavirem. Informovala o tom agentura Mehr s odvoláním na místní lékaře. V Číně počet obětí nemoci Covid-19 přesáhl hranici dvou tisíc, druhého mrtvého na svém území hlásí Hongkong. Nakažených je 74 tisíc lidí. Počet nových případů klesl druhý den v řadě a je nejnižší od 29. ledna.
19. 2. 2020Aktualizováno19. 2. 2020, 17:12|

Pohádka o Diamantové princezně se rozplynula v karanténě. „Pracovat na lodi byl sen, pak noční můra“

Ve středu končí karanténa na obří výletní lodi Diamond Princess kotvící v japonské Jokohamě. Její palubu postupně opustí tři tisíce lidí, kteří strávili poslední týdny uzavřeni ve svých kajutách. Někteří na vzduch mohli jen jednou denně. Ne všichni mohou odjet rovnou domů – na mnoho pasažérů čeká další karanténa v jejich domovinách. Diamond Princess nezažila epidemii poprvé, v roce 2016 se musela vypořádat se střevní chřipkou.
19. 2. 2020|

Koronaviru podlehl ředitel wuchanské nemocnice, Rusko zakáže do země vstup Číňanům

Nemoci způsobené novým typem koronaviru v pevninské Číně podlehlo k pondělní půlnoci již 1868 lidí včetně ředitele nemocnice ve Wu-chanu, odkud se nákaza šíří. Nakažených je přes dvaasedmdesát tisíc, informovala s odvoláním na čínské zdravotnické úřady agentura Reuters. Z obavy před šířením nákazy Rusko od čtvrtka zakáže do země vstup čínským občanům. Oznámilo to ruské ministerstvo zdravotnictví.
18. 2. 2020Aktualizováno18. 2. 2020, 19:35|

V Jokohamě začala z lodi v karanténě evakuace Američanů. Čtyřicet z nich se nakazilo koronavirem

Z výletní lodi Diamond Princess, která od počátku února kotví v karanténě v přístavu japonského města Jokohama se 355 nakaženými novým koronavirem na palubě, začalo vyloďování Američanů, oznámila agentura AFP. Server BBC News s odvoláním na americké úřady uvedl, že z téměř čtyř stovek Američanů na výletní lodi se čtyři desítky koronavirem nakazily. Léčit se budou v Japonsku. Šíření nákazy pokračuje v pevninské Číně i v Japonsku a Tchaj-wan oznámil první úmrtí – koronaviru podlehl muž kolem šedesáti let.
16. 2. 2020Aktualizováno16. 2. 2020, 20:58|

První oběť koronaviru v Evropě. Ve Francii zemřel čínský turista

Francie ohlásila první případ úmrtí na nemoc způsobenou novým typem koronaviru. Zemřel osmdesátiletý čínský turista, sdělila v sobotu ministryně zdravotnictví Agnes Buzynová. Nemoci nazvané Covid-19 podlehli dosud jen lidé v Číně, na Filipínách a v Japonsku. Francouzský případ je „první mimo Asii, první v Evropě“, upozornila ministryně.
15. 2. 2020Aktualizováno15. 2. 2020, 11:27|

Koronavirus zabil ve středu v Chu-peji 242 lidí. První oběť hlásí Japonsko

Centrální čínská provincie Chu-pej, která je považována za epicentrum epidemie nového koronaviru, za středu zaznamenala na nákazu 242 úmrtí a 14 840 dalších případů. S odvoláním na prohlášení místní zdravotnické komise o tom informovala agentura Reuters, která dodala, že komise změnila metodu započítávání nakažených. Celkově bylo v pevninské Číně ve středu zaregistrováno 254 nových obětí a 15 152 nových případů. První oběť viru hlásí Japonsko. U jeho břehů také kotví loď Diamond Princess, kde jsou kvůli šíření nemoci drženi lidé v karanténě.
13. 2. 2020Aktualizováno13. 2. 2020, 14:56|

„Jako bych byla v béčkovém filmu a nemohla se vzbudit.“ Tisíce lidí uvázly kvůli koronaviru na lodi a nakažených přibývá

Luxusní dovolená ve východní Asii se pro skoro tři tisíce cestujících výletní lodi Diamond Princess na čtrnáct dní proměnila v drama. Kvůli šíření nového typu koronaviru skončili na začátku února všichni pasažéři v karanténě. Loď už skoro týden kotví v japonské Jokohamě. Úřady slibují, že jim 19. února povolí odejít. Někteří jsou ale vzhledem k rostoucí nemocnosti skeptičtí.
11. 2. 2020Aktualizováno12. 2. 2020, 06:26|

Počet obětí koronaviru se zvýšil o 86, prvního mrtvého potvrdily Spojené státy

Pevninská Čína hlásí dalších 86 úmrtí po nakažení novým koronavirem. Celkově tak počet mrtvých v kontinentální Číně přesáhl 720. Počet případů nákazy v Číně vzrostl na téměř 34 600. Mezi oběťmi koronaviru v čínském Wu-chanu je americký občan, vůbec první oběť z USA. Informace o smrti šedesátiletého muže potvrdilo americké velvyslanectví v Pekingu. Agentura Kjódó oznámila, že vir má možná také první japonskou oběť. Japonec zemřel po hospitalizaci s vážným zápalem plic rovněž ve Wu-chanu. Do Číny bude bude WHO vyslán tým mezinárodních expertů, kteří zkoumají šíření viru.
8. 2. 2020Aktualizováno8. 2. 2020, 20:28|

Počet obětí koronaviru stoupl za jediný den o sedm desítek. Čína dokončila nemocnici ve Wu-chanu

Čína ve městě Wu-chan dokončila výstavbu druhé nové nemocnice s 1500 lůžky, která poslouží pacientům infikovaným novým typem koronaviru. Počet nakažených v zemi stoupl na víc než 28 tisíc, mrtvých je 563. Japonské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že počet nakažených na výletní lodi Diamond Princess, která v pondělí večer zakotvila v přístavu Jokohama v Tokijském zálivu, se zvýšil z deseti na dvacet. Třináctý případ hlásí Německo.
6. 2. 2020Aktualizováno6. 2. 2020, 14:44|

Koronavirus už má skoro pět set obětí. Kvůli nákaze na palubě budou v karanténě tisíce lidí z japonské lodi

Počet nakažených koronavirem v Číně přesáhl 24 300. Mrtvých je už 491. Skokový nárůst nemocných je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) způsoben důkladnějšími kontrolami čínských zdravotníků. Nejméně deset nových případů nákazy ohlásilo Japonsko, jsou jimi cestující z výletní lodi, která v pondělí večer zakotvila v přístavu Jokohama v Tokijském zálivu.
5. 2. 2020Aktualizováno5. 2. 2020, 14:38|