TÉMA

Elektronické dálniční známky

Prodej elektronických známek je na druhém vrcholu, poptávku se snaží zneužít překupníci

Prodej dálničních známek o prázdninách znovu ožil – prodejci mluví o druhém vrcholu roku. Mnozí podnikavci se toho snaží využít a na prodeji tuzemských vinět v zahraničí výrazně vydělat.
18. 7. 2021|

Policie znovu prověří zakázku na elektronické známky, která stála křeslo ministra Kremlíka

Policie musí znovu prověřit tendr na elektronické dálniční známky, kvůli kterému loni v lednu skončil ve funkci tehdejší ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Odložený případ vrátil kriminalistům po přezkoumání dozorující státní zástupce Marek Bodlák z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Pro řádné objasnění věci je nutné prověřování ještě doplnit, sdělil České televizi žalobce. Zakázka zadaná bez otevřené soutěže vyvolala loni v lednu vlnu kritiky kvůli způsobu přidělení i kvůli ceně. Policisté případ odložili loni v listopadu.
31. 3. 2021|

Dálniční kontroly za únor odhalily dva tisíce aut bez známky

Za jízdu po dálnici bez zaplaceného poplatku dostaly během února pokutu asi dva tisíce řidičů. Počet aut, jejichž majitelé nezaplatí, je ale podle policistů i celníků pravděpodobně vyšší. Odhadují to na jednotky procent. Od letoška se známky nekupují v papírové, ale elektronické podobě. Prodaly se jich zatím dva miliony.
26. 2. 2021|

Papírové dálniční známky definitivně skončily, elektronický systém vyšší nápor unesl

Dálniční známky už fungují jen elektronicky. Platnost papírových samolepících kuponů vypršela o půlnoci z neděle na pondělí. K nákupu nových řidiči potřebují počítač, telefon nebo někoho, kdo to udělá za ně. V poslední lednový den se zvedly prodeje více než trojnásobně oproti normálu, systém ale zatížení unesl.
1. 2. 2021|

Kampaň má vysvětlit systém elektronických dálničních známek. Omyly řidičů mohou být nevratné

Stát spustil informační kampaň propagující nové fungování dálničních poplatků po zahájení prodeje elektronických dálničních známek. Kampaň by zároveň měla eliminovat některé časté omyly motoristů při nákupu. Chybu dosud udělala asi tři procenta z nich, nejčastěji jde o zadání špatné SPZ. Načasování kampaně cílí na konec platnosti ročních známek z loňska v závěru ledna. Od prosince loňského roku se prodalo zhruba 690 tisíc elektronických známek, meziročně zatím méně.
20. 1. 2021|

Začaly platit elektronické dálniční známky, koupilo je 142 tisíc řidičů

Od pátku začínají platit nové elektronické dálniční známky. Řidiči je mohli kupovat už od začátku prosince, do čtvrtka jich pořídili přes 142 tisíc kusů v hodnotě více než 211 milionů korun. ČTK to řekl mluvčí projektu elektronických známek Martin Opatrný. Digitální známky nahrazují papírové viněty, loňské roční kupony však platí až do konce ledna.
1. 1. 2021|

Za týden si elektronickou dálniční známku koupilo přes 16 tisíc řidičů. Největší zájem byl o roční

Za první týden řidiči koupili 16 a půl tisíce elektronických dálničních známek za bezmála 25 milionů korun. Převážně se jednalo o roční kupony. Mezi prodejními kanály dominuje e-shop edalnice.cz, kde proběhlo 80 procent transakcí. České televizi to potvrdil Martin Opatrný z Centra dopravních informačních systémů (CENDIS).
7. 12. 2020|

Začal prodej elektronických dálničních známek. Část dne nefungoval, Havlíček bere chybu na sebe

Od úterního odpoledne začal stát prodávat elektronické dálniční známky. Web edalnice.cz, který je jejich hlavním distribučním místem, však několik hodin nefungoval. Začal pracovat až po 16. hodině, ale ještě kolem 17. hodiny byl velmi pomalý. Později již fungoval. Ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) pak večer v pořadu Devadesátka ČT24 řekl, že start hodnotí známkou 3 a odpovědnost za to, že systém přes den nefungoval, bere na sebe. „Mrzí mě to, jsem naštvaný.“
1. 12. 2020Aktualizováno1. 12. 2020, 20:50|

Elektronické dálniční známky se mají prodávat od 1. prosince, hlavně v e-shopu, ale i na poště a benzinkách Čepra

Elektronické dálniční známky by se měly začít prodávat od 1. prosince. Bude je možné zakoupit až na 90 dní předem, tedy v prosinci se budou prodávat elektronické známky platné až od ledna či února. Zprvu budou k dostání na státním e-shopu a také na poštách a čerpacích stanicích Eurooil, které patří státnímu podniku Čepro. Na dalších místech by se mohly začít prodávat ve druhém čtvrtletí příštího roku, řekla při představení fungování elektronických dálniční známek Lucie Bartáková ze Státního fondu dopravní infrastruktury.
3. 11. 2020|

Smlouva podepsána. Distribuci elektronických dálničních známek provede pošta a Čepro

Stát podepsal smlouvu na distribuci elektronických dálničních známek s Českou poštou a Čeprem. Společné konsorcium státních podniků uspělo s cenově nejnižší nabídkou, proti tendru nebyly námitky, informoval podnik Cendis, který má přípravu systému elektronických známek na starosti. Elektronické dálniční známky by měly nahradit současné papírové kupony od příštího roku.
20. 8. 2020Aktualizováno20. 8. 2020, 15:34|

Elektronické dálniční známky bude distribuovat konsorcium České pošty a Čepra

Elektronické dálniční známky bude fyzicky distribuovat konsorcium státních podniků České pošty a Čepra. V tendru uspěly s cenově nejnižší nabídkou. Dostávat budou 2,3 procenta z ceny prodaných vinět. Nyní je odměna pro distributory 4,6 procenta.
4. 8. 2020Aktualizováno4. 8. 2020, 13:27|
OVM

Filip volá po dohodovacím řízení kvůli plánu nechat Havlíčka na dvou ministerstvech

Předseda KSČM Vojtěch Filip hrozí premiéru Andreji Babišovi (ANO) dohodovacím řízením k toleranční smlouvě kvůli rozhodnutí trvale ponechat Karla Havlíčka (za ANO) v čele dvou ministerstev zároveň. Babiš dal při jmenování Havlíčka ministrem dopravy najevo, že jej chce v čele tohoto resortu a zároveň i ministerstva průmyslu a obchodu ponechat do konce volebního období. V Otázkách Václava Moravce řekl Filip, že by mohl výhrady premiérovi vyjádřit na jaře během jednání o rozpočtu na příští rok.
26. 1. 2020Aktualizováno26. 1. 2020, 14:10|

Zakázka na IT systém elektronických dálničních známek bude zrušena bez sankce, říká Havlíček

Zakázka na IT systém k elektronickým dálničním známkám bude zrušena bez jakékoliv sankce. Po pátečním uvedení do funkce ministra dopravy to řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) se původně na dodávce a provozu systému za 401 milionů korun dohodl s firmou Asseco Central Europe, podle Havlíčka bude zakázka po konstruktivní dohodě s firmou ukončena bez toho, aby stát platil penále.
24. 1. 2020Aktualizováno24. 1. 2020, 12:38|

Start elektronických dálničních známek ohrožen? Do konce roku by se mělo všechno rozjet, tvrdí Havlíček

Zakázku na informační systém a e-shop k elektronickým dálničním známkám nejspíš čekají změny. Bez výběrového řízení ji uzavřel Státní fond dopravní infrastruktury, a to v hodnotě přes čtyři sta milionů korun. Vyvolalo to i změnu v čele resortu dopravy a podle jeho budoucího šéfa a nynějšího ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) se úprava zakázky musí řešit čistou právní cestou. Na možnost, že by lidé na sklonku roku museli znovu kupovat papírové kupony, reaguje odmítavě.
21. 1. 2020|