TÉMA

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva

Je nutné, aby ukrajinští uprchlíci přešli do českého systému sociálních dávek, zní od nevládních organizací

Celospolečenskou debatu o tom, jestli ukrajinským uprchlíkům po skončení dočasné ochrany udělit trvalý pobyt, považují zástupci neziskového sektoru za největší výzvu následujících měsíců. Řekli to na setkání k druhému výročí ruského vpádu na Ukrajinu. Celkový počet osob, kterým byla zatím v Česku udělena dočasná ochrana, překročil 382 tisíc. Průměrně každý týden přijde do tuzemska kolem třinácti set ukrajinských uprchlíků.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 19:46|

Některé nemocnice znemožňují pobyt rodičů s dětmi, na porušení metodiky upozorňuje kampaň

Mnohé tuzemské nemocnice nedodržují metodiku ministerstva zdravotnictví ohledně pobytů rodičů s dětmi. Podle odhadů Českého helsinského výboru (ČHV) se to týká zhruba poloviny zařízení. I proto chtějí nemocnice vyzvat k podpisu nového memoranda. Pomoci by mimo jiné mohla novela zákona o zdravotních službách. Na právo dětských pacientů mít při pobytu v nemocnici u sebe své nejbližší upozorňuje nová kampaň „Být spolu je normální“.
19. 2. 2024|

V Praze začne fungovat první centrum pro oběti sexuálního násilí

V Praze se 22. ledna otevře první specializované centrum pro oběti sexuálního násilí v Česku. Středisko PORT v pražském Břevnově nabídne krizovou pomoc, ošetření, poradenství i terapie. K dispozici bude také krizový byt. Zařízení vybudovala a otevřela organizace proFem. Podle její ředitelky Jitky Polákové může centrum ročně pomoci tisícovce klientek a klientů. Finance zatím středisko jisté ale nemá.
17. 1. 2024|

Blažek ustoupí od peněžitých trestů za znásilnění, změní se hranice bezbrannosti

Za znásilnění nebude možné uložit samostatné peněžité tresty a sexuální trestný čin proti dětem do dvanácti let bude vždy znásilněním. Na těchto změnách původního legislativního návrhu, který připravilo ministerstvo spravedlnosti, se ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) v úterý shodl se zástupci poslaneckých klubů. Strany přistoupily na kompromis, že takzvaná souhlasná varianta znásilnění předložena nebude.
27. 6. 2023Aktualizováno27. 6. 2023, 22:16|

Pavel přijal na Hradě romské studenty, označil je za příklad překonání předsudků

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek přijal na Pražském hradě romské studenty středních a vysokých škol. Jedním z největších nebezpečí jsou podle něj předsudky a studenti pomáhají k jejich překonání. „Jste příkladem toho, že se z tohoto kruhu předsudků dá vystoupit,“ řekl studentům. Setkání se zúčastnila také vládní zmocněnkyně Lucie Fuková, označila ho za okamžik změny.
13. 4. 2023|

Rada Evropy i Válková vyzvaly k vyšetření smrti Roma po policejním zákroku

Rada Evropy vyzývá k bezodkladnému, důkladnému a nezávislému vyšetření úmrtí Roma po policejním zásahu v Teplicích. Podle Rady Evropy jsou záběry z incidentu znepokojující a vyvolávají mnoho otázek. K objektivnímu a prioritnímu prošetření vyzvala také vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková či česká Amnesty International. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO) vyjádřili podporu policii, od jejich stanovisek se distancovali členové vládní rady pro záležitosti romské menšiny.
23. 6. 2021Aktualizováno23. 6. 2021, 22:05|
Interview ČT24

Šabatová: Z vysoké politiky se na post ombudsmana přejít nedá. Válková mi jako zmocněnkyně nevadí

Helena Válková by nebyla dobrou kandidátkou na pozici veřejné ochránkyně práv, řekla v pořadu Interview ČT24 končící ombudsmanka Anna Šabatová. Za svůj odkaz považuje to, že za sebou nechává stabilní a srozumitelně komunikující úřad.
17. 1. 2020|

Válková odmítla odstoupit z funkce zmocněnkyně pro lidská práva. Vysvětlovala ministrům svou kauzu

Vláda v pondělí nehlasovala o tom, jestli poslankyně Helena Válková (ANO) skončí ve funkci zmocněnkyně kabinetu pro lidská práva. Kabinet o tom sice na návrh vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) jednal, po vystoupení Válkové ale ministři o jejím setrvání nehlasovali. Válková podle informací ze zasedání před ministry vystoupila a odmítla při tom možnost, že by funkci mohla opustit sama.
13. 1. 2020Aktualizováno13. 1. 2020, 18:09|