TÉMA

Radikalismus

Německo chce zvýšit svou odolnost vůči pravicovému extremismu. Ministryně chystá varovný systém a boj proti nenávisti

Německo zintenzivní tažení proti krajní pravici, která je hrozbou pro demokracii, oznámila spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová. Ohlásila také, že na jejím ministerstvu vzniká jednotka včasného varování před zahraničními manipulacemi a před dezinformačními kampaněmi.
13. 2. 2024|

Francouzské úřady sledují tisíce podezřelých z radikalismu. Úplnému dohledu brání nedostatek peněz

Francouzská policie sleduje dvacet tisíc lidí, kteří mohou představovat bezpečnostní riziko. Pod dohledem je podle francouzského ministra vnitra Géralda Darmanina zároveň více než pět tisíc podezřelých z radikalismu s označením S. Třetina z nich je na francouzském území v rozporu se zákonem, a to bez povolení k pobytu. Deportovat se daří jen šest procent z těch, kteří by měli zemi opustit, úřady totiž na sledování všech nebezpečných radikálů nemají dostatek financí.
13. 12. 2023|
Doporučujeme

Ve čtrnácti ji chtěli prodat o generaci staršímu ženichovi, dnes je Somálka Kafiya Mahdi úspěšnou modelkou

Dvaadvacetiletá Somálka Kafiya Mahdi dorazila do Maďarska jako nezletilá uprchlice v roce 2014. Ze své rodné země utekla před nuceným sňatkem. Její vlastní otec ji chtěl ve čtrnácti letech prodat o generaci staršímu muži. Dnes je z ní známá maďarská modelka a lidskoprávní aktivistka. Nedávno navštívila s filmovým dokumentem, který o ní vznikl, festival v Jilemnici.
13. 10. 2021|

Francie zahájila tažení proti radikálním mešitám. Podle Macrona to není nic proti islámu

Francouzské úřady začaly prověřovat mešity, v nichž mají podezření na radikální výklad islámu. Kontrolou bezpečnostních složek jich má projít až osmdesát. Prezident Emmanuel Macron uvedl, že Francie nemá problém s islámem, ale s extremisty. Podle něj musí věřící všech náboženství respektovat odluku státu a církve. Příští týden by měl být předložen i zákon o separatismu, jak vláda nazývá úsilí radikálních muslimů o vytvoření jiné společnosti vně republiky.
4. 12. 2020Aktualizováno4. 12. 2020, 22:33|

Evropa chce bezpečnější internet, zaměří se i na efektivnější odhalování teroristů

Evropská komise (EK) zveřejnila obrysy nové pětileté strategie posílení bezpečnosti, má se týkát reálného i digitálního prostředí. Komise se chce zaměřit na budování infrastruktury odolné vůči hackerským útokům, boj proti terorismu a organizovanému zločinu či na rozvoj unijní policejní agentury Europol. Podrobněji představila také iniciativu proti sexuálnímu zneužívání dětí na internetu, které se v Evropě rozmáhá.
24. 7. 2020|