TÉMA

Pravoslaví

Nová kniha připomíná české oběti Velkého teroru

Vydání sborníku dokumentů s názvem „Velký teror na Ukrajině 1937–1938: perzekuce české menšiny“ představuje způsob, jak zachovat archivy ohrožené ruským útokem na Ukrajinu, tvrdí autoři knihy, kterými jsou čtyři čeští a ukrajinští historici a archiváři. Kniha připomíná oběti sovětských represí z řad českých krajanů a československých občanů. Jeden z jejích autorů, historik Jan Dvořák, v Událostech, komentářích upřesnil, že zmapováno je zatím asi sedm set českých obětí Velkého teroru, skutečné číslo se ale může blížit tisícovce.
20. 3. 2024|

V Gruzii vzbudila kontroverze ikona se Stalinem. Kult diktátora oprašuje Rusko

Jedna z gruzínských politických stran, která se netají svými sympatiemi k Rusku, darovala největší katedrále v zemi ikonu s výjevy ze života pravoslavné ruské světice. Obraz ale zachycuje i sovětského diktátora a gruzínského rodáka Josifa Vissarionoviče Stalina. Případ vzbudil v zemi kontroverze a před domem aktivistky, která ikonu potřísnila barvou, se sešli demonstranti. Kult diktátora oprašuje Rusko, které ho využívá i pro dezinformace právě v Gruzii.
12. 1. 2024|

České pravoslaví se štěpí. Kritici arcibiskupa žádají o zásah stát

Česká pravoslavná církev prochází vnitřní krizí. Kritici současného arcibiskupa Michala Dandára poslali podnět ministerstvu kultury a žádají ho o zahájení správního řízení a zrušení církevní registrace. Důvodem je údajné porušování vnitřního řádu církve ze strany nejvyšších duchovních a hospodaření s majetkem. Stěžovatelům vadí také proruská orientace vedení.
23. 4. 2022|

Ruská invaze na Ukrajinu rozděluje pravoslavnou církev v Česku

Konflikt na Ukrajině rozdělil pravoslavnou církev. Přiznávají to i duchovní v Česku. Podle nich má Rusko a jeho prezident největší podporu mezi věřícími v Praze a na Karlovarsku. Naopak Morava a Vysočina se staví na stranu Ukrajiny. Sám hlavní představitel pravoslavné církve, moskevský patriarcha Kirill, je známý blízkými vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.
18. 3. 2022|

Jmenování metropolity vyhrotilo spor o identitu Černohorců

Policie ve městě Cetinje ráno použila slzný plyn proti lidem, kteří v tomto tradičním centru černohorské státnosti přijeli protestovat proti slavnostnímu uvedení do úřadu nového metropolity srbské pravoslavné církve. Informuje o tom agentura AP. Srbský patriarcha Porfirije a nový metropolita Joanikije přiletěli do kláštera v Cetinji z hlavního města Podgorice vrtulníkem, po obřadu odtamtud vrtulníkem zase odletěli.
5. 9. 2021Aktualizováno5. 9. 2021, 12:55|

Led, kříže a víra. Pravoslavní křesťané oslavili příchod Tří králů

Kříže plující v ledových řekách i lidé plavající v bazénech ve tvaru křížů doprovázejí Epifanii. Jde o svátek Zjevení páně neboli svátek Tří králů, který je pro východní křesťany stejně podstatný jako oslava Narození páně pro křesťany západní. Epifanie se přitom ve východních zemích slaví dle juliánského kalendáře, takže letos připadla na devatenáctý leden. Kolem tohoto data tisíce křesťanů provádějí liturgii zvanou „žehnání vodou“.
21. 1. 2020|

Hoj, ty Štědrý večere i na Tři krále. Pravoslavná církev slaví Vánoce

Pravoslavní křesťané v Rusku a dalších evropských zemích slaví vánoční svátky. Kvůli dodržování staršího juliánského kalendáře jsou totiž oslavy tradičně posunuty zhruba o čtrnáct dní a den Kristova narození připadá až na 7. ledna – podle gregoriánského přepočtu. V Česku se k pravoslaví podle odhadů hlásí více než sto tisíc lidí.
6. 1. 2020|

Rvačka, slzný plyn a zatčená opozice. Černohorský parlament přijal zákon o církvích

Černohorský parlament schválil kontroverzní zákon o náboženských svobodách a společnostech. Stalo se tak hlasy 45 přítomných poslanců. Nikdo nehlasoval proti, ani se nezdržel, protože podle agentury TASS policie před hlasováním zadržela opoziční zákonodárce.
27. 12. 2019Aktualizováno27. 12. 2019, 11:48|