TÉMA

Bechyně

S nedostatkem vody se potýkají farmáři i rekreační oblasti. Někde obnovují déle nepoužívané zdroje

Sucho se v jihozápadní oblasti Česka po deštích zmírnilo, přesto zůstává problémem pro Vysočinu či Jihočeský kraj. Od Zelené hory ve Žďáru nad Sázavou vysílala ČT celé úterý další díl letního seriálu Sečteno. Praxe ukazuje, že nedostatek vody neovlivňuje jen farmáře, ale třeba také část obcí, které jsou nucené začít znovu využívat dříve zrušené vodní zdroje. Nedostatek vláhy dělá starosti rovněž lesníkům.
1. 8. 2023|
Doporučujeme

Křižík přivedl elektřinu na českou železnici před 120 lety. Od té doby se podařilo elektrizovat třetinu tratí

Elektricky se jezdí na železnici v českých zemích již 120 let. První elektrickou trať si „vydupal“ František Křižík v době, kdy s něčím takovým nebyly ve světě takřka žádné zkušenosti. Brzký start ale nakonec příliš nepomohl. Čtvrt století poté odstartoval projekt, z nějž měla vzejít elektrizace hlavních tratí v Československu, ale nakonec nevzešla. Došlo na ni až půl století poté, co přivezl elektrický vůz první cestující z Tábora do Bechyně a i pak provázely elektrifikační úsilí další potíže. Dodnes nejsou plně elektrizované všechny rychlíkové tratě a Správa železnic to plánuje změnit v horizontu další dekády.
21. 6. 2023|

Den po dni: Valící se voda a beznaděj. Povodně před deseti lety připravily o život patnáct lidí

Zavřené metro, místo aut čluny, místo postele karimatka v tělocvičně. Ničivé povodně si před deseti lety vyžádaly patnáct lidských životů. Pršet v Česku začalo 30. května, obloha se vyjasnila až 4. června. Hladiny menších toků se začaly zvedat už 31. května, hlavní nápor ale nastal v noci ze soboty na neděli 2. června. ČT přináší rekonstrukci povodní z roku 2013.
31. 5. 2023|

Soud zprostil obžaloby armádního pyrotechnika souzeného za výbuch v Brdech

Soud v Rokycanech zprostil obžaloby čtyřiačtyřicetiletého armádního pyrotechnika, souzeného za předloňský výbuch munice ve vojenském prostoru Brdy. Muž čelil obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti, hrozilo mu až pětileté vězení. Podle soudu skutek není trestným činem, mohl by být ale posouzen jako přestupek, řekl mluvčí soudu Adam Budiš. Soud proto věc postoupil nadřízenému obžalovaného pyrotechnika, veliteli 15. ženijního pluku.
4. 4. 2023|

Nájmy a ceny bytů rostou i v menších městech, meziročně až o třetinu

Ceny za bydlení letos rostou i v menších městech napříč republikou. Některá z míst, do kterých se vypravili redaktoři České televize, zažila meziroční růst o více než třetinu. Jinde roste nájem i v městských bytech, tedy v jednom z nejlevnějších typů bydlení.
17. 6. 2022|

Armáda odjela s těžkou technikou z jižní Moravy, kde pomáhala obcím zasaženým tornádem

Armáda s posledními těžkými stroji a vojáky opustila Hodonín, kde od konce června pomáhala obcím po ničivém tornádu. V pondělí přijede 12 nových vojáků s technikou, která bude pomáhat v logistických skladech humanitární pomoci v obcích. Informoval o tom velitel úkolového uskupení na jižní Moravě Martin Žerava. Armáda pomáhala v postižených obcích více než měsíc, vystřídalo se tam přes tisíc vojáků.
8. 8. 2021|

Na ostrých obloucích mezi Táborem a Bechyní testují České dráhy vlaky

České dráhy testují nové vlaky pro jižní Čechy. Na všech tamních elektrifikovaných tratích chtějí vyměnit celkem tři desítky souprav, které po nich jezdí. Testování není jen formalita, jak by se mohlo zdát, trať mezi Táborem a Bechyní má totiž nejostřejší oblouky v celém Česku.
28. 10. 2020|

Jom ha-šoa on-line. Jména obětí holocaustu si letos lidé připomínají virtuálně

Veřejné čtení jmen obětí holocaustu, Jom ha-šoa, letos kvůli koronaviru organizátoři přesouvají na internet. Pietní akce, která se koná v úterý 21. dubna, se zúčastní například velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron, ale i příbuzní obětí holocaustu a přeživších. ČT to řekla koordinátorka akce z Institutu Terezínské iniciativy Eliška Waageová.
21. 4. 2020|

Nedostatek pohotovostí mají řešit urgentní příjmy v nemocnicích, lékaři by sloužili povinně

V řadě krajů si pacienti stěžují na rušení pohotovostí či omezování ordinačních hodin. Jen v Praze loni skončily dvě pohotovostní služby mimo nemocnice a hrozí, že letos zavře další. Řada praktických lékařů na pohotovosti pracovat nechce, příčinou bývají i úsporná opatření. Ministerstvo zdravotnictví plánuje vytvořit v rámci nemocnic garantovanou síť urgentních příjmů s pohotovostí. Praktičtí lékaři by tam nově měli pracovat povinně.
27. 1. 2020|

Křižíkovu dráhu do Bechyně čeká oprava. Možná při ní ztratí svoji jedinečnost

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) připravuje rekonstrukci trati mezi Táborem a Bechyní. Jde o nejstarší elektrifikovanou dráhu v českých zemích – dílo vynálezce Františka Křižíka, na kterém jsou vlaky už 116 let napájeny stejnosměrným proudem pod napětím 1,5 kilovoltu. Dnes jde v celé republice o unikát. Hrozí však, že trať při rekonstrukci o svou jedinečnost přijde. Jednou ze zvažovaných variant totiž je její přepnutí na střídavý proud.
12. 12. 2019Aktualizováno12. 12. 2019, 17:28|