TÉMA

Ketamin

Klinika v Brně otevřela terapeutické centrum pro léčbu depresí nebo závislostí ketaminem

V Brně začalo fungovat centrum, které se zaměří na ketaminem asistovanou psychoterapii. Jde o léčbu, které dokáže pomoci třeba lidem s depresemi, úzkostmi nebo posttraumatickou stresovou poruchou. Ketaminem asistovaná psychoterapie trvá několik týdnů a zčásti by ji měla hradit zdravotní pojišťovna. Sám pacient podle odhadů za léčbu zaplatí mezi deseti a patnácti tisíci korunami.
11. 3. 2024|

Psychedelika mohou obrovsky zkrátit utrpení, říká Jiří Horáček z Národního ústavu duševního zdraví

Psychiatr, psychoterapeut a vedoucí výzkumného centra Národního ústavu duševního zdraví profesor Jiří Horáček míní, že psychedelika mají unikátní farmakologické vlastnosti, které se podobají antidepresivům, změny ale nastupují skoro okamžitě. V Interview ČT24 uvedl, že aplikace těchto látek by se měla dít v bezpečném prostředí s kvalifikovaným personálem.
12. 9. 2023|

Čeští vědci chtějí léčit deprese psilocybinem, látkou obsaženou v lysohlávkách

Lidem s depresí může pomoci nová experimentální léčba. Vědci z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) budou zkoumat a porovnávat účinky halucinogenu z lysohlávek jako antidepresiva. Jedná se o látku zvanou psilocybin, srovnávat ji budou jako první v Evropě s již používaným antidepresivem s rychlým nástupem účinku, ketaminem. Podle odhadů žije v Česku minimálně půl milionu obyvatel s depresí.
24. 7. 2020|

Ketamin jako budoucí lék na alkoholismus? Látka může pomoct snížit chuť pít, tvrdí vědci

Ketamin, který je známý jako lék i rekreační droga, by v budoucnu mohl pomáhat alkoholikům v boji se závislostí. Upozornil na to experiment, jehož výsledky představil časopis  Nature Communications. Podle vědců totiž tato látka může narušit pozitivní vzpomínky, které rizikoví pijáci na alkoholické nápoje mají.
27. 11. 2019|