TÉMA

Datart

Doporučujeme

Mapy v mobilu válcují ty papírové, neprodávají se ani samostatné navigace

Nakladatelé v Česku vydávají každým rokem méně map a autoatlasů. Aplikace v chytrých telefonech navíc výrazně snižují i prodej elektronických navigací, stejná technologie totiž funguje na většině mobilů. Výrobci z obou oborů tak nyní vymýšlejí nové produkty, které mobilní telefony zatím nemají.
7. 8. 2023Aktualizováno12. 8. 2023, 14:16|

Kvůli válce na Ukrajině výrazně zdražil papír. Dopad to má na letáky i knihy

Někteří obchodníci omezují tisk reklamních letáků a nakladatelé snižují objemy vydávaných knih. Důvodem je nedostatek papíru a jeho rostoucí cena. Problém s papírem vyeskalovala ruská agrese na Ukrajině. Jeho cena je momentálně dvojnásobná oproti minulému roku. Zatímco velké obchodní řetězce mohou své reklamní letáky umístit na internet, pro nakladatele je drahý papír mnohem větším problémem.
23. 5. 2022|

Češi kvůli dražším energiím nakupují úspornější spotřebiče

Češi se kvůli vyšším cenám energií snaží ušetřit a nakupují úspornější varianty spotřebičů. U některých obchodníků se zvýšil od začátku roku prodej ekologičtějších praček nebo ledniček o třetinu. Kvůli válce na Ukrajině se Češi zajímají i o alternativní způsoby vytápění a vaření. V posledních dvou měsících výrazně narostl prodej elektrických přímotopů a vařičů. ČT to potvrdili oslovení prodejci spotřební elektroniky.
7. 5. 2022|

Málo spotřebičů, elektroniky i hraček před Vánoci. Obchodníci se potýkají s nedostatkem čipů i drahou dopravou

Zúžený výběr vánočních dárků už v listopadu trápí některé obchodníky. Nejvíc se nedostatek týká domácích spotřebičů, elektroniky, hraček nebo hudebních nástrojů. Podle mluvčí společnosti Datart Evy Kočicové je například myček na nádobí letos o čtyřicet procent méně než minulý rok. Podle obchodníků za to může kapacita dopravy i nedostatek čipů, které se do těchto produktů používají.
20. 11. 2021|

Videoherní průmysl se stal během pandemie gigantem. Kvůli izolaci se lidé uchylují k virtuálnímu světu

Zatímco pandemie covidu-19 negativně ovlivnila téměř všechny aspekty života a zábavního průmyslu, úspěch videoherní branže naopak prudce narostl. Kvůli přísným protiepidemickým opatřením a častým uzávěrám lidé hledají způsoby, jak trávit v izolaci čas. Mnoho z nich se obrátilo právě k virtuálnímu světu. Již velmi úspěšný průmysl tak díky epidemii zaznamenal nejlepší rok za poslední dekádu.
19. 2. 2021|

Práce z domova a distanční výuka zvedly zájem o webkamery. Prodeje stouply o tisíce procent

Největší zájem v on-line prodejnách měli vloni Češi o webkamery. Jejich prodeje stouply až o tisíce procent. ČT to potvrdily čtyři velké e-shopy. Důvodem byla hlavně práce z domova a distanční výuka ve školách. Podle analýzy Asociace pro elektronickou komerci zvládli Češi v e-shopech za minulý rok utratit bezmála 200 miliard korun.
11. 1. 2021|

Přes 18 tisíc dronů má povinnou registraci, na trhu nyní bodují menší bezpilotní letouny

Do vánočních svátků stihlo povinnou registraci přes 18 tisíc provozovatelů a pilotů dronů. ČT to řekl mluvčí Úřadu pro civilní letectví Vítězslav Hezký. Zájem o bezpilotní letouny letos stoupl podle oslovených e-shopů několikanásobně. Nejvíce kupovali zákazníci lehčí stroje do 250 gramů.
29. 12. 2020|

Lidé nakupují spíš levnější set-top boxy. Zájem o přístroje podporující HbbTV brzdí vyšší cena

Kvůli přechodu na nový standard vysílání DVB-T2 zaznamenávají obchody zvýšený zájem o televize a set-top boxy. Podle obchodníků nejčastěji lidé nakupují set-top boxy v ceně do tisíce korun. Vyšší cena tak brzdí zájem o přístroje, jež si rozumí s červeným tlačítkem na ovladači a spouští HbbTV, která nabízí přístup k dalším aplikacím prostřednictvím internetu jako iVysílání.
26. 11. 2019|

Televizní signál v novém standardu DVB-T2 přijímá 30 procent Čechů

Televizní signál v novém standardu DVB-T2 v současnosti přijímá kolem 30 procent diváků, tedy o pět procentních bodů více než loni. První velké oblasti začnou vypínat nynější vysílání DVB-T už za čtrnáct dní. Příjem DVB-T2 je v současnosti možný prostřednictvím takzvaných přechodových sítí, které vysílají paralelně se stávajícími vysílači DVB-T a pokrývají 99,6 procenta domácností. Po jejich vypnutí začnou vysílat regulérní sítě DVB-T2.
15. 11. 2019|