TÉMA

Kansas

Americké krávy se nakazily ptačí chřipkou. Virus pronikl i do mléka

V mléce krav v Kansasu a Texasu se našel virus vysoce nakažlivé ptačí chřipky, informovali tento týden úředníci ministerstva zemědělství Spojených států amerických (USDA) a Texaské komise pro zdraví zvířat, kteří potvrdili nález viru A H5N1 v některých vzorcích nepasterizovaného mléka.
před 16 h hodinami|
Doporučujeme

Past pokroku: Když USA zavalil prach. Největší americkou katastrofu způsobila poctivá práce

Katastrofa, které se přezdívá Dust Bowl, zasáhla území šestkrát větší, než je Česká republika. Úrodná černozem se změnila v prach, z polí zůstala poušť.
22. 11. 2023Aktualizováno25. 11. 2023, 12:57|

Americká ulička tornád se přesouvá. Meteorologové zatím nevědí proč

Američané byli po generace zvyklí na „tornádovou uličku“ – oblast, kudy se každý rok proženou silná tornáda. Jenže v poslední době se chování těchto větrných vírů mění a pronikají do oblastí, kde před nimi bylo doposud bezpečno.
4. 7. 2023|

Kusy ledu padající rychlostí 120 kilometrů z nebe. Kroupy mohou i zabíjet

Tento týden přináší první výraznější bouřkovou epizodou tohoto roku. Bouřky můžou být doprovázeny i krupobitím, přičemž velikost krup může výjimečně přesáhnout i tři centimetry. A jejich dopad může způsobit nejen vážné zranění, ale dokonce i smrt.
22. 6. 2023|

USA spustily novou biolaboratoř na výzkum smrtících nemocí. Kritikům se nelíbí její umístění

Spojené státy tento týden slavnostně otevřely novou biolaboratoř, která má za cíl zkoumat ty nejnovější a nejnebezpečnější nemoci hospodářských zvířat. Řada expertů si ale stěžuje, že provádět takový výzkum v Kansasu, tedy centru amerického chovu dobytka, není nejlepší nápad.
26. 5. 2023|

Zemřel popový skladatel Burt Bacharach, držitel Oscarů i Grammy. Učil se i u Martinů

Ve věku 94 let zemřel americký popový skladatel Burt Bacharach, který psal hity pro Arethu Franklinovou nebo Toma Jonese. Informovala o tom s odvoláním na jeho asistentku agentura AP. Mezi nejznámější skladby zesnulého umělce patří I Say a Little Prayer nebo Raindrops Keep Fallin' on my Head z oscarového filmu Butch Cassidy a Sundance Kid. Kromě tří cen americké filmové akademie měl Bacharach na kontě také řadu dalších trofejí včetně osmi ocenění Grammy.
9. 2. 2023|

Extrémní zima má v USA už 48 obětí, nejvíce ve státě New York

Počet známých obětí extrémního zimního počasí ve Spojených státech v pondělí narostl na 48, informovala agentura AP. Většina obětí je hlášena ze západu státu New York, kde ve městě Buffalo a jeho okolí zemřelo nejméně 27 lidí poté, co blizard uvěznil lidi v autech nebo domech bez elektřiny. Extrémní zima, která lidem napříč USA zasáhla do vánočních plánů, by měla tento týden ustupovat.
26. 12. 2022Aktualizováno26. 12. 2022, 17:53|

Spojené státy sevřely mrazy, teploty klesají i třicet stupňů pod nulu. Tisíce letadel zůstaly na zemi

Milionům Američanů komplikuje vánoční cestovní plány špatné počasí. Na většině území Spojených států panují tuhé mrazy, místy je i 38 stupňů Celsia pod nulou. Na středozápadě navíc vzniká masivní zimní bouře, píše agentura Reuters. Kvůli počasí byly zrušeny tisíce letů, úřady varují občany, aby situaci nepodcenili. Zlepšení by mohlo přijít už o víkendu.
23. 12. 2022|

Indiana jako první stát v USA po přelomovém rozsudku zakázala potraty

Americká Indiana coby první stát USA od přelomového rozsudku nejvyššího soudu týkajícího se potratů tyto zákroky prakticky zakázala. Nové předpisy schválili zákonodárci v tomto republikány ovládaném státě a krátce poté je podepsal tamní guvernér Eric Holcomb. Stalo se to šest týdnů poté, co nejvyšší soud USA zrušil ústavní právo na ukončení těhotenství.
6. 8. 2022|

Voliči v Kansasu v referendu odmítli omezení či rušení potratových práv

Voliči v americkém státě Kansas v referendu zamítli návrh na změnu ústavy, který by umožnil většinově republikánským zákonodárcům omezit, nebo zcela zrušit právo na potrat. Jde o první referendum o potratech v USA od chvíle, kdy nejvyšší soud v červnu anuloval ústavní právo na ukončení těhotenství.
3. 8. 2022Aktualizováno3. 8. 2022, 08:54|

USA čeká první referendum o potratech od přelomového rozhodnutí nejvyššího soudu

Voliči ve státě Kansas mají jako první ve Spojených státech možnost vyjádřit se v hlasování k otázce potratů po verdiktu nejvyššího soudu, který anuloval ústavní právo na ukončení těhotenství. V centrálním regionu USA se v úterý souběžně s primárkami před kongresovými volbami koná také referendum o změně státní ústavy, která by mohla otevřít cestu k omezování interrupcí. Hlasování je označované za test politických důsledků červnové intervence nejvyšší soudní instance.
1. 8. 2022|

Evropu zasáhly bombogeneze. Tyto bouře přináší velké škody i ztráty na životech

Nad severním Atlantikem se v minulém týdnu rychle prohloubila tlaková níže. Po větrné bouři Barra, která zasáhla západní Evropu na začátku prosince minulého roku, se jednalo o další velmi silnou bouři letošní zimní sezóny. V médiích se objevují v souvislosti s těmito jevy pojmy jako cyklonální nebo meteorologická bomba.
11. 1. 2022|
Doporučujeme

Bezpečný úkryt je ve vaně. V USA si na tornáda zvykli, lidé umí rychle reagovat a poslouchají varování

Příchod tornáda se jen velmi špatně předpovídá, v podmínkách, kdy se v nějaké oblasti objevují jen výjimečně, je to dokonce téměř nemožné. Přesto se s nimi dá žít, ukazují zkušenosti z americké „tornádové uličky“.
25. 6. 2021Aktualizováno27. 6. 2021, 14:24|

Část USA zasáhlo extrémní počasí. V Texasu hlásí tornáda, Colorado se potýká se sněhem

Centrální část Spojených států sužuje silný vítr, déšť i sněžení. Na severu Texasu hlásí úřady od pátku 14 tornád, vítr o rychlosti až 140 kilometrů za hodinu a kroupy velikosti baseballových míčků. Letiště v Denveru zrušilo kvůli nepříznivému počasí za víkend přes dva tisíce letů a místní úřady předpokládají, že by mohlo napadnout až 60 centimetrů mokrého sněhu. Varování před silným větrem nyní platí pro sedm milionů Američanů, výstraha kvůli sněhovým bouřím se týká 300 tisíc lidí.
14. 3. 2021|

Mráz v USA si vyžádal čtrnáct obětí, v Texasu jsou miliony lidí bez proudu

Jih Spojených států od pondělí sužuje nezvykle mrazivé počasí, které začalo minulý týden po přílivu arktického vzduchu z Kanady. Z oblasti od Texasu po Kentucky jsou hlášeny dopravní problémy a rozsáhlé výpadky proudu, extrémní podmínky si v celé zemi vyžádaly již 14 obětí na životech, napsala agentura AP. Sníh a led působí starosti i na severozápadě a severovýchodě USA. Výstrahy americké Národní meteorologické služby (NWS) kolem „zimní bouře“ se týkaly oblastí s více než 150 miliony obyvatel.
16. 2. 2021Aktualizováno16. 2. 2021, 22:18|
Doporučujeme

Zachránila tisíce židovských dětí. Sendlerovou poznal svět díky středoškolačkám z Kansasu

Irenu Sendlerovou rodiče vychovali tak, aby vždy podala pomocnou ruku bez ohledu na náboženství nebo národnost. V době nacistické okupace zachránila život dvěma a půl tisícům židovských dětí. Po válce vykopala sklenice se jmény a mnohé z dětí se snažila vrátit k jejich rodinám. Byly to právě tyto nádoby, díky nimž znají polskou válečnou hrdinku po celém světě. Její osud totiž inspiroval americké studentky k napsání divadelní hry, která se stala velmi populární. Sendlerová se narodila před 111 lety a zemřela 12. května 2008.
15. 2. 2021|

„Make America Work Again!“ Demonstranti se zbraněmi chtěli konec omezení v Michiganu

Před zákonodárným sborem amerického státu Michigan ve čtvrtek demonstrovaly stovky lidí proti karanténním opatřením vyhlášeným demokratickou guvernérkou Gretchen Whitmerovou. Někteří nosili viditelně střelné zbraně a část z nich poté i se zbraněmi v protestu pokračovala přímo v budově michiganského Kapitolu, kde zákonodárci sídlí. To je v Michiganu legální.
1. 5. 2020|

Do Spojených států dorazil „sibiřský expres“. Teploty spadly i o třicet stupňů

Východní polovinu Spojených států svírají na tuto roční dobu neobvyklé mrazy. Meteorologové předpokládají, že padnou stovky denních teplotních rekordů. Velmi chladné počasí přinesl do USA jev známý jako „sibiřský expres“, tedy příliv mrazivého vzduchu z Ruska. Teploty oproti předchozím dnům prudce klesly, leckde i o třicet stupňů. Počasí působí problémy v dopravě a vyžádalo si už také několik životů.
12. 11. 2019|

V Kansas City se rozhořel spor o historický bulvár. Za rok mění název už podruhé

Po Martinu Lutheru Kingovi se nejen ve Spojených státech jmenuje zhruba tisícovka ulic. Jedna nyní ale ubude. Bulvár spojující východní část Kansas City s centrem města se musí přejmenovat. Rozhodli o tom místní v referendu. Ulice přitom byla po ikonickém černošském aktivistovi pojmenována teprve nedávno.
8. 11. 2019|