TÉMA

BMI

Lék pro diabetiky zneužívají zdraví, aby zhubli. Ministerstvo už omezilo jeho předepisování

Mánie kolem takzvaných injekcí na hubnutí dorazila i do Česka. Lék Ozempic, který je primárně určený pro diabetiky, ale zároveň pomáhá snižovat hmotnost, tak bude mít na tuzemském trhu problémy s dostupností po celý rok. České televizi to sdělil výrobce přípravku společnost Novo Nordisk. Kvůli masivnímu rozšíření léku mezi nediabetiky omezilo ministerstvo zdravotnictví jeho předepisování. Užívání léku už dříve přiznaly celebrity jako Elon Musk nebo Kim Kardashian.
15. 6. 2023|

V pondělí přibylo více než 14 tisíc nakažených. Nemocnice v Kyjově vyhlásila stav postižení

V pondělí v Česku přibylo 14 480 potvrzených případů onemocnění covid-19. Je to dosud nejvyšší pondělní přírůstek. Před týdnem bylo skoro o tři tisíce nově nakažených méně. Vládní rada pro zdravotní rizika v úterý podpořila povinné očkování lidí nad 60 let. Do českých nemocnic míří další vojáci, například do Jihlavy, Havlíčkova Brodu, Teplic nebo Ústí nad Labem. Nemocnice v Kyjově dokonce vyhlásila stav postižení, kapacita ARO je podle vedení téměř vyčerpaná. S rostoucím počtem nakažených přibývá také výjezdů záchranářů, na jihu Moravy zvažují proto traumatologický plán.
23. 11. 2021Aktualizováno23. 11. 2021, 19:08|

Tuk funguje jako hnízdo pro koronavirus. Vědci pátrají, proč je covid taková hrozba pro obézní

V počáteční fázi pandemie covidu-19 si lékaři u pacientů s těžkým průběhem onemocnění všímali jedné věci: mnoho z nich bylo obézních. S tím, jak se koronavirus šířil po světě a informací přibývalo, se tato spojitost stává stále jasnější a vědci se snaží zjistit, proč tomu tak je.
12. 9. 2020|

Nadváha se týká téměř poloviny Čechů. Podle Vojtěcha je potřeba řešit i narůstající obezitu u dětí

Více než pětina dětí ve věku 11 až 15 let má nadváhu, nebo je obézní, jejich počty se navíc meziročně stále zvyšují – a je proto nezbytné se na dětskou obezitu zaměřit. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) to uvedl při příležitosti Světového dne obezity, který letos připadá na 4. března. Vyšší hmotnost představuje globální problém, postihuje zhruba dvě miliardy lidí.
4. 3. 2020|

Jedináčkům a jejich matkám hrozí obezita víc, tvrdí studie

Děti bez sourozenců mají horší stravovací návyky, a tím pádem jsou ohroženější nadváhou či obezitou. Poukázala na to nová studie, kterou publikoval Journal of Nutrition Education and Behavior. Problémy s hmotností se také podle studie častěji týkají matek jedináčků než žen s více potomky.
9. 11. 2019|