TÉMA

Evžen Korec

Dostihový spolek zvažuje další úpravy Taxisova příkopu. Vybudování odskokové bariéry a posun doskoku

Dostihový spolek zvažuje, že před Taxisův příkop postaví odskokovou bariéru, která by měla koně z dálky na jejich skok upozornit, aby ji snáze překonali. Zábrana by měla být dostatečně pružná, aby nedošlo k jakýmkoliv dalším zraněním. Poradní tým expertů je ale k návrhu zdrženlivý. Organizátoři chtějí také určit odborníka, který s jezdci nájezd na Taxis probere. Letos na překážce padlo sedm koní, pro jednoho se stala osudnou.
19. 10. 2023Aktualizováno19. 10. 2023, 23:19|

Český průmysl v červnu zpomalil propad. Pomohla výroba aut

Průmyslová výroba v Česku v červnu zpomalila meziroční pokles na 11,9 procenta z květnových 25,7 procenta. K lepšímu výsledku přispělo oživení výroby aut. V meziměsíčním srovnání byla červnová průmyslová produkce vyšší o 13,4 procenta. Vyplývá to z dat očištěných o vliv počtu pracovních dnů, která zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Podle ekonomů se průmysl zotavuje, čísla jsou nad jejich očekáváními a situace se bude dál zlepšovat, i když na úroveň před pandemií se dostane až v roce 2022. Stavebnictví v červnu dále pokračovalo v propadu, kleslo o 11,5 procenta.
6. 8. 2020Aktualizováno6. 8. 2020, 14:25|

Vzácný zubr jménem Tábor zamířil do přírodní rezervace. Čeká se, že založí nové stádo

Do soukromé přírodní rezervace u Rokycan přijel samec zubra evropského odchovaný v zoo v Táboře. Stokilometrovou cestu absolvoval bez obtíží. Když zoologové ve výběhu otevřeli dvířka přepravního boxu, zvíře vyšlo ven, rozhlédlo se a po chvíli začalo v klidu spásat trávu a vydalo se na obchůzku nového domova. V Rokycanech si tříletý samec Tábor polepší. Čeká ho tu mnohem větší prostor a stane se také vůdcem nově zakládaného stáda a otcem budoucích telat, řekl zoolog Ondřej Kott.
20. 5. 2020|

V cenách potravin se nepříznivě projeví nedostatek brigádníků na polích, varují obchodní řetězce

Některé potraviny v Česku zdražují a budou zdražovat dál. Může za to výpadek pracovní síly při sklizni doma i v zahraničí nebo velký podíl dovozů a oslabující koruna. Dalšímu možnému vývoji cen potravin, energií a bydlení se věnoval pořad Devadesátka ČT24.
5. 5. 2020|

Český stavební zákon stagnuje. Levné řešení mohou představovat mobilní domy

Trend alternativního bydlení může představovat východisko z nesnází se sháněním hypotéky nebo stavebního povolení. Nemovitosti jsou v Česku stále rekordně drahé a vyřízení staveb trvá dlouho. Trhem zároveň otřásají nové zákony, rozhodnutí centrální banky, ale i přísnější ekologické normy. Tématu se věnoval pořad Byznys ČT24.
29. 2. 2020|

Hypotéky v listopadu mírně zlevnily, průměrná sazba klesla na 2,35 procenta

Hypotéky v Česku v listopadu dále zlevnily, i když jen mírně. Průměrná úroková sazba hypoték klesla na 2,35 procenta ze říjnových 2,36 procenta. Sazby klesly desátý měsíc v řadě, vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu. Na minimu byly v prosinci 2016, a to 1,77 procenta. Od té doby většinou rostly. Nižší sazby v předposledním měsíci roku podpořily zájem o hypoteční úvěry.
18. 12. 2019|

Průmysl v září sice vzrostl meziročně o 4,9 %, podle analytiků ale spíše stagnuje. Nad vodou ho drží auta

Průmyslová výroba v září vzrostla meziročně o 4,9 procenta po srpnovém poklesu o 3,8 %. K růstu přispěla především výroba aut a elektrických zařízení.  Také za přebytkem zahraničního obchodu stojí především vývoz aut – ten meziročně stoupl v září o 14,4 miliardy na 25,1 miliardy korun.  A k růstu se vrátila i stavební výroba – meziročně o  2,9 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Po očištění o počet pracovních dní ale byla průmyslová produkce meziročně nižší o 0,6 % a podle analytiků tuzemský průmysl vlastně stagnuje pod vlivem poklesu v Německu.
6. 11. 2019Aktualizováno6. 11. 2019, 11:28|