TÉMA

Sacharovova cena

Sacharovovu cenu obdržela Amíníová. Její smrt vyvolala v Íránu rozsáhlé protesty kvůli právům žen

Evropský parlament udělil Sacharovovu cenu za svobodu myšlení Mahse Amíníové, Kurdce symbolizující odpor proti potlačování práv žen v Íránu. Amíníová loni zemřela po zadržení íránskou mravnostní policií, její smrt vyvolala v zemi rozsáhlé protesty.
19. 10. 2023Aktualizováno19. 10. 2023, 13:22|

Zástupci ukrajinského lidu převzali Sacharovovu cenu za svobodné myšlení

Sacharovovu cenu za svobodu myšlení ve středu v Evropském parlamentu převzali zástupci ukrajinského lidu, vedení a občanské společnosti. Skrze video se připojil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jehož země od února čelí ruské invazi.
14. 12. 2022|

Myanmarský soud uložil svržené vůdkyni Su Ťij čtyřletý trest vězení

Soud uložil svržené vůdkyni Myanmaru (Barmy) Do Aun Schan Su Ťij čtyřletý trest vězení za nelegální dovoz a držení vysílaček a za porušení protipandemických opatření. S odvoláním na zdroje blízké případu o tom informovaly světové tiskové agentury.
10. 1. 2022Aktualizováno10. 1. 2022, 20:07|

Evropský parlament předal Sacharovovu cenu. Vězněného Navalného zastoupila jeho dcera

Evropský parlament (EP) předal Sacharovovu cenu určenou ruskému opozičnímu politikovi Alexeji Navalnému. Jelikož ten si odpykává trest ve vězeňské kolonii, ocenění zdůrazňující svobodu myšlení ve Štrasburku převzala jeho dcera Daria. V projevu vyzvala evropské lídry, aby neustupovali diktátorům.
15. 12. 2021Aktualizováno15. 12. 2021, 13:45|

Nedostatečně podporujete dodržování lidských práv, spílají přední kubánští disidenti Bruselu

Dva přední kubánští disidenti – Guillermo Fariñas a Berta Solerová – kritizují Evropskou unii a europarlament, že nedostatečně podporují úsilí o dodržování lidských práv na karibském ostrově. Oba disidenti zvažují, že vrátí Sacharovovu cenu za svobodu myšlení, pokud EU nezmění politiku vůči Kubě.
9. 12. 2021|

Rusko vydalo zatykač na spolupracovnici Navalného Sobolovou

Ruské úřady vydaly zatykač na Ljubov Sobolovou, blízkou spolupracovnici vězněného opozičního politika Alexeje Navalného. Sobolová v srpnu opustila Rusko poté, co jí soud omezil svobodu. Kreml také ve čtvrtek prohlásil, že udělení Sacharovovy ceny Navalnému devalvuje význam ocenění.
21. 10. 2021|

Letošním laureátem Sacharovovy ceny je Alexej Navalnyj

Evropský parlament (EP) udělil Sacharovovu cenu za svobodu myšlení ruskému opozičnímu předákovi Alexeji Navalnému. EP hlasitého kritika ruského prezidenta Vladimira Putina ocenil za odvahu v boji za svobodu, demokracii a lidská práva. Navalnyj si nyní odpykává trest odnětí svobody v délce zhruba dva a půl roku kvůli porušení podmínky staršího rozsudku, který se týkal obvinění ze zpronevěry. Evropský soud pro lidská práva považuje jeho proces za nespravedlivý.
20. 10. 2021Aktualizováno20. 10. 2021, 15:52|

Armáda v Myanmaru chce moc, volby zmanipulované nebyly, říká k převratu ředitelka Barmského centra

Od posledních parlamentních voleb v Myanmaru neuběhly ani tři měsíce a právě v den, kdy měl poprvé zasednout parlament s nově zvolenými poslanci, moc v zemi převzala armáda –⁠ prvního února provedla vojenský převrat. Při něm zadržela šéfku vlády Do Aun Schan Su Ťij, prezidenta Win Myina a vyhlásila na rok výjimečný stav. Nebe země tisíce zlatých pagod pak zaplavily červené balonky, které na protest vypustili někteří významní aktivisté. Stávkují lékaři, do protestů se zapojují i učitelé a studenti a nesouhlas dávají najevo i běžní občané. Ředitelka Barmského centra v Praze Sabe Soe v rozhovoru řekla, že země právě teď, snad ještě víc než kdy jindy, potřebuje podporu vlád demokratických zemí.
5. 2. 2021|

Buďte odvážnější, podpořte Bělorusy, vyzvala v Bruselu Cichanouská a převzala Sacharovovu cenu

Evropská unie by měla odvážněji podporovat boj za demokracii a lidská práva v Bělorusku, kde jsou lidé stále popravováni a zavíráni za své názory. Prohlásila to jedna z vůdkyň běloruské opozice Svjatlana Cichanouská, která v Evropském parlamentu převzala Sacharovovu cenu za svobodu myšlení. EP ji letos udělil oponentům režimu autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka, který násilně potírá demonstrace vyzývající k uspořádání svobodných voleb. Zástupci unijních zemí se také shodli na rozšíření běloruského sankčního seznamu o prvních sedm institucí či firem.
16. 12. 2020Aktualizováno16. 12. 2020, 15:09|

Sacharovovu cenu dostala běloruská demokratická opozice

Evropský parlament udělil Sacharovovu cenu za svobodu myšlení běloruské demokratické opozici. Oznámil to předseda zákonodárného sboru David Sassoli, podle něhož europarlament podporuje její boj za demokracii a svobodné volby. Poslanci také vyjádřili obdiv vytrvalosti, s níž oponenti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka čelí násilnému potlačování protestů po srpnových zmanipulovaných volbách. Opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská uvedla, že cena patří běloruskému lidu.
22. 10. 2020Aktualizováno22. 10. 2020, 15:46|

Su Ťij přišla o výsady Sacharovovy ceny. Europarlamentu vadí její postoj k Rohingům

Evropský parlament pozastavil platnost ocenění myanmarské vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij Sacharovovou cenou. Vedení parlamentu jí vyčítá mimo jiné nelidské zacházení s muslimskou menšinou Rohingů. Su Ťij lidskoprávní cenu získala v roce 1990.
10. 9. 2020Aktualizováno10. 9. 2020, 16:12|

„Za všechny politické vězně v Rusku.“ Propuštěný Sencov převzal Sacharovovu cenu

Ukrajinský režisér Oleh Sencov v úterý v Evropském parlamentu oficiálně převzal Sacharovovu cenu za loňský rok. Uvedl, že ocenění přebírá za všechny politické vězně v ruských věznicích. Důrazně vyzval Evropskou unii, aby nedůvěřovala ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Sencova v Rusku odsoudili na 20 let ve vězení za údajný terorismus na anektovaném Krymu. Propuštěn byl teprve letos v září v rámci výměny vězňů mezi Ukrajinou a Ruskem.
26. 11. 2019Aktualizováno26. 11. 2019, 13:22|

Sacharovovu cenu dostal Ilham Tohti, Čínou vězněný bojovník za práva Ujgurů

Evropský parlament ocenil Sacharovovou cenou za svobodu myšlení ujgurského akademika Ilhama Tohtiho. Aktivista, který je vězněn v Číně, byl oceněn za své dlouholeté úsilí o zlepšení situace čínské menšiny Ujgurů. Na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku to oznámil předseda europarlamentu David Sassoli.
24. 10. 2019Aktualizováno24. 10. 2019, 13:04|