TÉMA

Kadaň

Těžbu lithia kraj podporuje, místní ale chtějí podrobné informace, vyslechli si ministři na zasedání v Kadani

Těžba lithia má podle ústeckého hejtmana Jana Schillera (ANO) podporu kraje, ale je potřeba, aby vláda o záměru dopodrobna informovala. Těžba byla jedním z hlavních témat výjezdního zasedání vlády v Kadani i dalšího programu jejích členů. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl již před jednáním kabinetu, že vláda dělá vše pro to, aby se těžba lithia mohla spustit. Dobývání suroviny, které se používá k výrobě autobaterií, vnímá jako strategické a zásadní pro restart Česka. Plán ale vyvolává obavy místních ze zhoršení kvality života, dopadů na krajinu či vlivu na podzemní vody.
20. 9. 2023Aktualizováno20. 9. 2023, 19:28|

Vzplála cihelna v Kadani, jeden člověk se nadýchal kouře

Hasiči po čtyřech hodinách lokalizovali požár cihelny v Kadani na Chomutovsku. Zhruba 25 lidí z areálu vyvedli, jeden člověk se nadýchal kouře. Po 18:00 požár prakticky uhasili, jednotky postupně odjíždějí z místa a probíhají dohašovací práce, řekl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.
20. 4. 2023Aktualizováno20. 4. 2023, 18:57|

Ústecký kraj poslal na Ukrajinu sedm sanitek. Jsou plné léků, spacáků či nosítek

Z České Kamenice na Děčínsku v pátek vyjelo sedm sanitek naložených humanitární pomocí. Cílem cesty jsou nemocnice na Ukrajině, která čelí ruské invazi. Vozy naložené humanitární pomocí daroval Ústecký kraj, jde o sanitky, které sloužily jako záložní vozidla. Sasko nakoupilo do sanitek léky, o které měly nemocnice zájem.
14. 4. 2023|

Policie má podezření na maření voleb. Muž nabízel 500 korun za konkrétní hlasování

Policie podezřívá z maření voleb muže, který v Mikulášovicích na Děčínsku slíbil nejméně dvěma lidem až pět set korun za konkrétní volbu do místního zastupitelstva. Na severu Čech se v minulosti několikrát komunální volby kvůli kupčení s hlasy opakovaly. Na maření voleb má policie podezření i na Českolipsku. Jeden z voličů upozornil na nestandardně umístěný notebook za plentou.
24. 9. 2022Aktualizováno24. 9. 2022, 20:33|

Začala demolice prunéřovské elektrárny. V místě by se mohly vyrábět baterie do elektromobilů

V pátek se začalo s demolicí jedné ze dvou uhelných elektráren v Prunéřově u Kadaně. Firma ČEZ, které zařízení patří, chce místo využít například ke stavbě továrny na výrobu baterií do elektromobilů. Plocha by měla být připravena do konce roku. Samotná demolice bude probíhat postupně. Bagry s hydraulickými nůžkami najely do areálu v pátek ráno a začaly postupně rozebírat chladicí věž číslo 6. Prunéřov I je jednou z nejstarších uhelných elektráren v Česku a je už mimo provoz. Naopak elektrárna Prunéřov II zatím ještě funguje.
13. 5. 2022|

Nejlépe se žije v Říčanech, nejhůře v Orlové, tvrdí analýza. Je to spíše vina státu, hájí Orlovou starosta

Středočeské Říčany jsou podle analýzy společnosti Obce v datech už počtvrté v řadě nejlepší místo k životu. V indexu kvality života získaly nejvyšší možný počet bodů, tedy 10. Naopak nejhůř se podle žebříčku žije v Orlové. O analýze diskutovali v pořadu Události, komentáře starosta Orlové Miroslav Chlubna a starosta Říčan David Michalička.
15. 12. 2021|

Při rekonstrukci kostela v Kadani našli vědci v kryptě kostry, zkoumají díky nim život mnichů

Své tajemství vydala v Kadani krypta z osmnáctého století. V podzemí nedávno zrestaurovaného kostela františkánského kláštera našli vědci lidské ostatky. Díky jejich zkoumání teď mají šanci dozvědět se více o životě mnichů.
10. 11. 2021|

Dvacet let restaurování. Kadaň chce zapsat františkánský klášter na seznam UNESCO

Více než čtyři sta let staré vzácné malby odkryli restaurátoři v kostele františkánského kláštera v Kadani. Na jejich záchraně pracovali dvě dekády. Kostel je kompletně zrestaurovaný a vrací se do něj i mobiliář a varhany z 18. století. Poprvé si ho návštěvníci prohlédnou v červenci. Kadaň usiluje o zápis památky na seznam UNESCO.
21. 6. 2021|
168 HODIN

Pacientka měla akutní zánět ledvin, kadaňská nemocnice ji ale poslala domů a čekala na test na covid-19

S koronavirem se Česko potýká už půl roku, jenže všechny ostatní nemoci kvůli tomu ze světa nezmizely a obava z nákazy nemocí covid-19 ovlivňuje i péči o pacienty s jinou diagnózou. Poznala to i Alena Wittmannová z Kadaně –⁠ přestože prodělávala akutní zánět ledvin, z nemocnice ji lékaři poslali domů a nepodali jí žádný lék až do chvíle, kdy se mohla prokázat negativním testem na covid-19. Případu se věnoval pořad 168 hodin.
14. 9. 2020|

V Kadani hořel byt. Policie evakuovala 18 lidí, některé museli ošetřit zdravotníci

V Prunéřově, místní části města Kadaň na Chomutovsku, v sobotu policie evakuovala 18 lidí kvůli požáru bytu. Několik z nich se nadýchalo kouře, odvezla je zdravotnická záchranná služba. Na twitterovém účtu HZS Ústeckého kraje o tom informoval mluvčí hasičů Lukáš Marvan. Vyhlášen byl druhý stupeň poplachu, požár už hasiči zlikvidovali.
27. 6. 2020Aktualizováno27. 6. 2020, 16:15|

„Jsme rodinný podnik, každému zaměstnanci zemřelo osm dětí,“ uvedl vedoucí vyhořelého domova ve Vejprtech

Vyhořelý dům ve Vejprtech, kde v neděli zemřelo osm lidí, byl v pondělí uzavřený. Na místě stále probíhalo vyšetřování. Policisté případ šetří jako obecné ohrožení z nedbalosti. Tragédie malým městem pohnula. Lidé se s klienty speciálních domovů často dobře znají.
20. 1. 2020|

Zabezpečení domova, kde při požáru zemřelo osm lidí, bylo podle starostky Vejprt nadstandardní

Domov pro handicapované ve Vejprtech na Chomutovsku, ve kterém v neděli ráno zemřelo při požáru osm lidí, měl podle starostky Vejprt Jitky Gavdunové (ODS) nadstandardní zabezpečení. Protipožární čidla však v domově byla umístěna pouze na toaletách, hořet začalo ve společenské místnosti. Policie šetří požár jako obecné ohrožení z nedbalosti. Příčiny zjišťují na místě krajští kriminalisté.
19. 1. 2020Aktualizováno19. 1. 2020, 14:06|

Na diskotéku s členskou kartou. Založení klubu vyhlášku neobejde, rozhodl Nejvyšší správní soud

Zákaz veřejné hudební produkce v nočních hodinách nelze obcházet formálním založením klubu přístupného pouze členům. Jde o pouhou zástěrku, konstatoval Nejvyšší správní soud (NSS). Ve svém rozhodnutí řešil, co je a co naopak není veřejná hudební produkce.
24. 10. 2019|