TÉMA

Ledvina

První transplantace geneticky upravené prasečí ledviny člověku je úspěch. Pacient je už doma

Nemocnice v americkém Bostonu propustila 62letého muže, kterému lékaři jako prvnímu živému pacientovi na světe transplantovali ledvinu z geneticky modifikovaného prasete. Rick Slayman v prohlášení zveřejněném na webu Massachusetts General Hospital (MGH) uvedl, že více než dva týdny po zákroku se mu daří dobře, a hovořil o „novém začátku“ pro lidi s nemocnými ledvinami. Při předchozích experimentech lékaři pracovali s pacienty, kteří se nacházeli ve stavu mozkové smrti.
5. 4. 2024|

Lékaři poprvé transplantovali geneticky upravenou prasečí ledvinu živému člověku

Týmu lékařů z nemocnice v americkém Bostonu se jako prvnímu na světě podařila úspěšná transplantace ledviny z geneticky modifikovaného prasete živému člověku. Nemocnice Massachusetts General Hospital (MGH) to oznámila s tím, že 62letému pacientovi se po operaci daří dobře a brzy by mohl být propuštěn. Podle deníku The New York Times (NYT) dává průlom naději statisícům Američanů s nemocnými ledvinami.
21. 3. 2024|

Na dialýzu chodí pacientka třikrát týdně, kvůli čekání na novou ledvinu má neustále sbaleno

Už třicet let v České republice pomáhají organizovat transplantace speciální koordinátoři. Loni lékaři transplantovali 867 orgánů, nejčastěji ledviny. I díky roli koordinátorů je počet těchto operací čtyřikrát větší než v roce 1990. Na novou ledvinu čekají aktuálně stovky lidí, jedním z nich je i Eva Chaloupková.
30. 11. 2023|

Dlouhý covid po sobě zanechává jizvy. Projevuje se to v řadě orgánů, ukázal výzkum

U lidí žijících s dlouhým covidem, kteří byli kvůli těžkému průběhu nemoci hospitalizováni, je podle nové britské studie vyšší pravděpodobnost poškození některých vnitřních orgánů.
25. 9. 2023|

Čínští vědci vypěstovali v prasatech lidské ledviny

Vědci vypěstovali v prasatech lidské ledviny. Věří, že by to mohlo otevřít dveře novému věku transplantační medicíny, popsali v odborném žurnálu Cell Stem Cell.
8. 9. 2023|

Svět už má léky, které významně pomáhají s léčbou cukrovky. Kdy budou v Česku, se neví

K léčbě cukrovky je dostupná řada účinných přípravků. V posledních letech se ale na světových trzích objevily medikamenty, které ještě výrazněji snižují hmotnost u pacientů s nadváhou a také riziko výskytu kardiovaskulárních onemocnění. Lékaři proto doufají, že se dostanou i na český trh. Diabetiky často postihuje také onemocnění ledvin. V současných horkých dnech je proto třeba dbát na dostatek tekutin.
19. 8. 2023|

Lékaři člověku transplantovali prasečí ledvinu. Znamená to naději pro miliony

Americkým lékařům se podařil unikátní zákrok. Transplantovali geneticky upravenou ledvinu prasete lidskému příjemci. Orgán pracuje už víc než měsíc přesně tak, jak má. Právě na ledviny marně čeká nejvíc nemocných.
18. 8. 2023|

Některé přípravky na rovnání vlasů mohou vést k selhání ledvin. Izrael už je zakázal

Některé přípravky na rovnání vlasů využívané v kadeřnických salonech mohou vést k selhání ledvin. Vyplývá to z nové studie jeruzalémských lékařů, v jejímž důsledku Izrael jako první země na světě zakázal kúry obsahující kyselinu glyoxalovou.
14. 2. 2023|

Lékaři poprvé změnili u dárcovské ledviny krevní skupinu

Vědcům se podařilo změnit krevní skupinu tří dárcovských ledvin. Jde podle nich o převratný objev, který by mohl výrazně zvýšit šance pacientů čekajících na nalezení vhodného orgánu.
17. 8. 2022|

Čeští lékaři poprvé provedli párovou výměnu ledvin s Izraelem

Lékaři z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) a ze dvou izraelských nemocnic provedli v první polovině prosince první párovou výměnu ledvin mezi oběma zeměmi. Nový orgán při ní získali tři příjemci z Česka a tři z Izraele. Je to poprvé, co se párová výměna uskutečnila s mimoevropskou zemí, řekl na tiskové konferenci ředitel IKEM Michal Stiborek.
17. 12. 2019|

Resuscitační týmy a sjednocení péče napříč republikou. Ministerstvo i nemocnice chtějí zabránit pochybením

Ministerstvo zdravotnictví poslalo kontrolu do východočeských nemocnic, úředníci mají odhalit, kdo pochybil v případu novorozené dívky, která se narodila v červnu v Pardubicích. Její matku ještě předtím odmítly přijmout rychnovská a následně i královéhradecká nemocnice, i přesto, že byla nakažena streptokokem. Dívka si ponese doživotní následky. Nejde o jediný případ, kdy se hovoří o pochybení zdravotníků. Ministerstvo zdravotnictví i nemocnice připravují přísnější opatření.
24. 10. 2019|