TÉMA

Následky

V Marrákeši se opět třásla země. Lidé spali na ulici, záchranáři pátrají po přeživších

Obyvatelé marockého Marrákeše hlásí následné otřesy. Podle mezinárodní nevládní organizace Evropsko-středomořská seismologická observatoř (EMSC) měly sílu 4,5 Richterovy škály. Členové řady marockých rodin se v neděli do rána choulili k sobě v ulicích Marrákeše, kde strávili pod širým nebem už druhou noc po ničivém zemětřesení, jež si vyžádalo přes dva tisíce obětí a srovnatelné množství zraněných.
10. 9. 2023Aktualizováno10. 9. 2023, 22:43|

Z části polí se může stát poušť, varují ukrajinské úřady po zničení Kachovské přehrady

Ukrajinské úřady varují, že zničení Kachovské přehrady bude mít obrovské negativní dopady nejen na život v jejím bezprostředním okolí, ale i na vzdálenější oblasti Ukrajiny. Tamní ministerstvo zemědělství se mimo jiné obává rozsáhlého úhynu ryb a poukazuje na to, že destrukce vodního díla vyřadí i mnoho zavlažovacích systémů a ztíží zásobování pitnou vodou. Škody po úderu záplavové vlny sčítají také energetici.
7. 6. 2023|

Supercela u Uherského Hradiště, tisíce domácností bez proudu. Česko zasáhly silné bouřky

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na Facebooku po páteční 21. hodině informoval, že u Uherského Hradiště se zformovala supercelární bouře. Už v podvečer skončily kvůli bouřkám bez proudu tisíce domácností v Královéhradeckém kraji. Bouřky s přívalovým deštěm a kroupami hrozí během večera na většině území republiky, například v Ostravě déšť přerušil probíhající hudební festival.
1. 7. 2022Aktualizováno1. 7. 2022, 23:14|

Zhoršení se nevyhneme, nově nakažení jsou převážně mladí, říká epidemiolog Smejkal

Trend nových nákaz koronavirem v Česku na podzim znovu stoupá, počet dvakrát v tomto týdnu překonal tisícovku. Epidemiolog Petr Smejkal předpokládá, že zhoršení epidemické situace se nelze vyhnout. Nově nakažení jsou dle něj hlavně mladí, ale i starší skupiny obyvatel, kterým vyprchala imunita z očkování. V Interview ČT24 proto apeloval na pokračování ve vakcinaci.
8. 10. 2021|

Reportéři ČT: Následky tornáda pomáhají likvidovat dobrovolníci z celé země, další posílají finanční pomoc

Nejsilnější tornádo, jaké dosud bylo v Česku zaznamenáno, má na svědomí šest lidských životů, desítky zraněných a miliardové škody. Za pouhých pět minut zlikvidoval vzdušný vír pět obcí na Břeclavsku a Hodonínsku. Tragédie vyvolala velkou vlnu solidarity. Na místě zasahují dobrovolníci z celé země a lidé posílají finanční pomoc. Situaci se věnovala v pořadu Reportéři ČT Markéta Kutilová.
29. 6. 2021|

Hlavní město Mississippi má potíže s dodávkami vody. Sněhová bouře způsobila dlouhodobý výpadek

Tisíce domácností ve městě Jackson v Mississippi jsou již přes tři týdny bez dodávek vody. Za výpadkem stojí sněhová bouře, která přešla v únoru středem USA a zasáhla i tento jižní stát. Kritický nedostatek pitné vody způsobil i zastavení provozu mnoha restaurací a výrobních podniků. Pracovníci města zaznamenali kolem stovky případů popraskaného potrubí. V současné době obdržel guvernér Mississippi Tate Reeves žádost o nouzové financování a poskytnutí 47 milionů dolarů.
9. 3. 2021|

„Ztratili jsme vše.“ Obyvatelé Bejrútu se vyrovnávají s životem v troskách

Ačkoli od výbuchu v bejrútském přístavu 4. srpna uplynulo čtrnáct dní, na obyvatele hlavního libanonského města má událost stále zdrcující dopad. Naprosto zničené okolí výbuchu, ztráta blízkých a velmi omezená pomoc ze strany státu vedou u postižených obyvatel k pocitu bezmoci. U některých z nich se postupně začínají projevovat psychické následky a posttraumatická stresová porucha. Navíc mnozí z nich nejsou schopni své byty opustit – nemají kam a za co jít. Nejpostiženější oblastí je chudinská přístavní čtvrť Karantina, kde se posttraumatický stres začal projevovat i u dětí.
18. 8. 2020|

Resuscitační týmy a sjednocení péče napříč republikou. Ministerstvo i nemocnice chtějí zabránit pochybením

Ministerstvo zdravotnictví poslalo kontrolu do východočeských nemocnic, úředníci mají odhalit, kdo pochybil v případu novorozené dívky, která se narodila v červnu v Pardubicích. Její matku ještě předtím odmítly přijmout rychnovská a následně i královéhradecká nemocnice, i přesto, že byla nakažena streptokokem. Dívka si ponese doživotní následky. Nejde o jediný případ, kdy se hovoří o pochybení zdravotníků. Ministerstvo zdravotnictví i nemocnice připravují přísnější opatření.
24. 10. 2019|