TÉMA

Disney

Rozpočty hollywoodských filmů bobtnají. Někteří tvůrci „obrali“ streamy o miliardy, tvrdí publicista

Rozpočet nového Gladiátora údajně nabobtnal ze 165 milionů dolarů na 310 milionů, nový Superman má mít podle některých cenovku ještě o několik desítek milionů dolarů vyšší. A druhý Joker prý stojí 200 milionů dolarů – o 140 víc než první díl. Někteří fanoušci se při pohledu na drahé filmy diví, kam peníze „šly“ - zvlášť při pohledu na nekvalitní vizuální efekty. Filmový publicista Jiří Pospíšil pro ČT24 popisuje, jak se tvoří budgety velkých filmů a proč by třeba čerstvě oscarový Oppenheimer stál víc peněz, kdyby ho natočili pro streamovací platformu.
18. 3. 2024|

Greenwashing už ne. Firmy nebudou moct „jen tak“ označit výrobky za ekologické, schválil europarlament

Europoslanci odsouhlasili nová pravidla proti klamání zákazníků, když schválili směrnici omezující takzvaný greenwashing, tedy zavádějící označování výrobků za ekologické. Firmám by za to nově měly hrozit pokuty. Rovněž budou muset uvádět, jak snadné je jejich produkty opravit. Až opatření potvrdí také členské státy, budou mít dva roky na zapracování směrnice do národních legislativ.
17. 1. 2024|

Bílý dům viní Muska ze šíření antisemitismu. Sociální síť X se potýká s odlivem inzerentů

Bílý dům obvinil amerického miliardáře Elona Muska, že v jednom z příspěvků na své sociální síti X šíří antisemitismus a nenávist. Ze sítě se stahují inzerenti v obavách, že se jejich reklamy objeví po boku pronacistického obsahu a nenávistných projevů obecně, upozornila agentura AP.
17. 11. 2023Aktualizováno18. 11. 2023, 10:16|

„Bez nás ani dolar.“ Scenáristé si vydobyli ústupky studií a ukončují stávku

Hollywoodští scenáristé se mohou vrátit do práce. Jejich cech rozhoduje o schválení tříleté smlouvy, která mimo jiné zajišťuje vyšší odměny a poskytuje ochranu proti využití umělé inteligence. Předběžnou dohodu se studii a streamovacími službami musí po zástupcích odborů stvrdit ještě členové. Herci ve stávce pokračují.
27. 9. 2023Aktualizováno27. 9. 2023, 23:30|

Hollywood se zastavil. Po scenáristech vstoupili do stávky i herci

Oborový svaz amerických herců a televizních a rozhlasových umělců (SAG-AFTRA) vstoupil do stávky, vyjednavači se totiž nedohodli na nové kolektivní smlouvě se zástupci filmových studií. Znamená to větší ochromení filmového průmyslu, než když stávku vyhlásili scenáristé. Už se pozastavila natáčení některých filmů, herci odešli přímo ze svých premiér a v ohrožení je i nadcházející filmová sezona s festivaly v Benátkách či v Torontu. Herci v odborech totiž nemohou svoje filmy propagovat.
14. 7. 2023Aktualizováno14. 7. 2023, 22:07|

Herečka Johanssonová žaluje Disneyho kvůli premiéře filmu Black Widow. Společnost to ostře odmítá

Americká herečka Scarlett Johanssonová podala žalobu na filmové studio Disney. Společnost podle ní porušila smlouvu, když uvedla její snímek Black Widow na začátku července ve stejný den v kinech i na streamovací službě Disney+, čímž ji měla připravit o smluvní výdělky navázané na tržby v kinech. Společnost již žalobu, která nemá v Hollywoodu obdoby, ostře odmítla.
30. 7. 2021|

Do Česka míří Mirrenová i nejdražší film v historii Netflixu. Hollywood však štáby tvoří až tady

V Česku navzdory koronaviru vzniká řada zahraničních či hollywoodských filmů a seriálů. Jedním z nich je třeba válečná podívaná White Bird. Česko ale dost možná letos přivábí i další hvězdy – během roku by se zde měl částečně točit akční thriller The Gray Man s Ryanem Goslingem a Chrisem Evansem za 200 milionů dolarů, jenž je nejdražším původním filmem v historii Netflixu. Před pár dny čeští filmaři dokonce s hollywoodskými hvězdami z Prahy přebírali ceny.
12. 3. 2021|

Zavřená kina nahrávají streamovacím službám. Divákovi by ale stačila jedna

Kinosály v Česku i ve světě kvůli pandemii covidu zejí prázdnotou. Někteří lidé tak vyměnili stříbrné plátno za televizní obrazovku, případně monitor počítače. Streamovacím službám,  jako je Netflix či Disney+, pravidelně rostou počty předplatitelů, na druhou stranu pro uživatele přestává být pohodlná přílišná roztříštěnost nabídky. Boj o diváky na streamu má už i svoje padlé, po půl roce končí platforma Quibi.
3. 11. 2020|

Vteřina dějepisu: 17. července tisíce lidí nelegálně překonaly plot, aby spatřily myš

17. července 1955 byl otevřen nejslavnější zábavní park na světě. Inspiroval stovky dalších, ale první den jeho provozu skončil neslavně. Věděli byste, o jaký park se jednalo?
17. 7. 2020|

Po patnácti letech končí ve vedení Disney Robert Iger. Firmu rozšířil o Pixar, Marvel či Star Wars

Robert Iger odstupuje s okamžitou platností z funkce výkonného ředitele americké mediální a filmové společnosti Walt Disney. Končí tak jeden z nejmocnějších mužů současného Hollywoodu, který se zasloužil o výrazný vzestup Disneyho jako mediálního giganta. Igerovým nástupcem se stane méně známý Bob Chapek, dosavadní šéf divize zábavních parků.
26. 2. 2020|

Filmová upoutávka týdne: Noví mutanti vnáší do komiksu trochu hororu

Sérii X-Men sice loni oficiálně uzavřel snímek Dark Phoenix, úplně poslední slovo ale tohle univerzum před převelením zpátky pod Marvel u Disneyho neřeklo. V dubnu se ještě kina dočkají dlouho odkládaného filmu Noví mutanti, který by měl nabídnout hororovější přístup ke komiksové látce.
11. 1. 2020|

Sága rodu Skywalkerů míří do finále. Star Wars představily nový trailer

Nová upoutávka láká na devátou epizodu série Star Wars, v níž se završí osudy postav Rey, Finna, Poea a Kyla Rena, které představil snímek Síla se probouzí v roce 2015. Nový film s podtitulem Vzestup Skywalkera má být zároveň finálním příspěvkem ságy, jejíž vyprávění začalo před 42 lety. Studio Disney ale počítá s tím, že v budoucnu vzniknou další snímky ze světa Star Wars, nebudou se však už točit kolem rodiny Skywalkerů.
22. 10. 2019|