TÉMA

Přehlídka

Studenti uměleckých oborů si přizpůsobili prostory Paláce Hrzánů. Přehlídka Pokoje letos nemá jednotné téma

Přehlídka Pokoje 2023 představí tvorbu studentů vizuálních oborů ze třinácti vysokých škol z České republiky i ze zahraničí. Letošní dvanáctý ročník se opět koná v barokním Paláci Hrzánů v Praze a nabídne i doprovodný program reflektující současná společenská témata. Instalace jsou navržené pro konkrétní prostor, se kterým se dále pracuje, tedy site-specific. Pořadatelé vybrali návrhy zástupců několika českých škol, pár pokojů připadlo studentům a studentkám ze Slovenska, Maďarska a Polska. Přehlídka se uskuteční od 11. do 19. listopadu.
10. 11. 2023|

Temné stránky císařovny Sisi zahajují Das Filmfest německy mluvené kinematografie

Císařovna Sisi a její osud nepřestává přitahovat, i proto je poměrně častým námětem filmařů. Nejnověji ve snímku Sisi & Ich (Sisi a já). Fiktivní příběh o neopětované queer lásce reinterpretuje mýtus o Alžbětě Bavorské. Jako zahajovací titul otevírá 19. října Das Filmfest. Přehlídka aktuální tvorby německých, rakouských a švýcarských tvůrců začíná v Praze a pokračuje v Brně a Olomouci.
19. 10. 2023|

Den polské armády oslavila Varšava přehlídkou. Ukázala techniku, která má odstrašit Východ

Varšava si připomíná Den polské armády přehlídkou, které se v metropoli účastní na dva tisíce vojáků, dvě stovky kusů vojenské techniky a 92 letadel, včetně nově pořízených západních zbraní. Podle listu Rzeczpospolita jsou v ulicích například tanky Abrams nebo raketomety HIMARS. Součástí vojenského defilé, které je u příležitosti tohoto dne prvním od roku 2019, jsou i zahraniční vojáci například ze Spojených států, Británie, Rumunska nebo Chorvatska, napsala stanice TVN 24 na svém webu.
15. 8. 2023Aktualizováno15. 8. 2023, 19:36|

Armádní akce Bahna se po čtyřech letech zúčastnily zahraniční pozemní síly

Dne pozemního vojska Bahna ve Strašicích na Rokycansku se v sobotu po delší době zúčastnily pozemní síly zahraničních armád. Svou techniku předvedla německá, rakouská, slovenská a polská armáda. Hlavním lákadlem české armády byl bojový tank Leopard nebo mobilní rušič Starkom. Podle odhadů organizátorů přišlo na jednu z největších přehlídek české armády pro veřejnost přes 50 tisíc lidí, což je více než loni, řekl tiskový a informační důstojník Velitelství pozemních sil Ladislav Kabát. Tradiční velký zájem způsobil i problémy v dopravě.
24. 6. 2023|

Dny NATO v neděli ovlivnil vítr a zahalená obloha. Na přehlídku přišlo celkem 110 tisíc lidí

Seskokem výsadkářů s vlajkami České republiky, Švédska a Finska z vrtulníku začal na ostravském letišti v Mošnově na Novojičínsku druhý, závěrečný den Dnů NATO v Ostravě a Dnů Vzdušných sil Armády ČR. Provoz v okolí letiště byl podstatně klidnější než v sobotu, kdy přehlídku navštívilo 85 tisíc lidí. V neděli jich kvůli horšímu počasí dorazilo 25 tisíc, řekl za pořadatele Jaromír Krišica, informace vycházejí z policejních údajů.
18. 9. 2022Aktualizováno18. 9. 2022, 17:35|

Putin ničím nepřekvapil. Jeho proslov odpovídá situaci na bojišti, hodnotí Lipavský a Perebyjnis

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí vystoupil v Moskvě s projevem na vojenské přehlídce konané k výročí konce druhé světové války. Ve své řeči mimo jiné prohlásil, že invaze na Ukrajinu byla jediné správné rozhodnutí a reakce na postup západních zemí a Kyjeva. Ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis a český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se v pořadu Události, komentáře shodli, že šéf Kremlu ve svém příspěvku pouze opakoval staré lži a neoznámil nic nového. Odráží se v tom podle nich neúspěchy ruských vojáků na bitevním poli.
10. 5. 2022|

30 let zpět: Přehlídka investičních fondů

Týden po zahájení předkola kupónové privatizace se v pražském domě U Hybernů konala burza investičních privatizačních fondů. Návštěvníci se zde mohli seznámit s největšími fondy, do nichž by mohli investovat své peníze.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
23. 2. 2022|

Královská zahradnická společnost poprvé v historii pořádá jarní květinovou show na podzim

Londýn zažívá tradiční květinové oslavy s názvem RHS Chelsea Flower Show, známé také jako Velká jarní show, již od roku 1912. Pořadatel přehlídky, Královská zahradnická společnost, se ale letos rozhodl uspořádat akci na podzim. Hlavním důvodem bylo uzavření Velké Británie během pandemie koronaviru. Ze stejného důvodu se loni expozice neotevřely vůbec a milovníci flóry mohli zhlédnout oslavy pouze prostřednictvím internetu. Květinové expozice, které se rozkládají na ploše čtyřiceti pěti tisíc metrů čtverečních, mohou letos příznivci navštívit osobně do 26. září.
24. 9. 2021|

Kyjevem pochodovala armáda. Ukrajina si připomněla 30 let nezávislosti

Ukrajina si připomněla třicáté výročí nezávislosti na Sovětském svazu vojenskou přehlídkou v hlavním městě Kyjevě. Na oslavách vystoupil s projevem ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, centrem města pak prošlo zhruba pět tisíc vojáků. Ukázaly se tanky, dělostřelectvo i nejnovější raketová technika.
24. 8. 2021Aktualizováno24. 8. 2021, 22:03|

Nebeská fiesta nad Bristolem. Sešli se tam obdivovatelé balonového létání

V úterý bylo zahájeno mezinárodní setkání balonového létání v anglickém Bristolu. Pořadatelské město, kde se sraz koná každý druhý rok, připravilo pro diváky netradiční nabídku. Obyvatelé mohli navrhnout pořadatelům, z jakých míst by chtěli balóny pozorovat. Organizátoři následně vytvořili seznam, kde k přeletům pravděpodobně dojde. Jedná se převážně o místní parky, veřejná prostranství nebo velká parkoviště. Letos by se mělo na nebi objevit přes sedm set balonů nejrůznějších velikostí i tvarů. Diváci se na ně mohou těšit do 15. srpna.
5. 8. 2021|

30 let zpět: Výbuch plynu v centru Brna

Hasiči v centru Brna zasahovali u požáru Komerční banky. Museli při tom evakuovat lidi z budovy pomocí žebříků. Oheň ani výbuch plynu však žádnou škodu nenapáchaly. Jaký byl důvod, ukazuje reportáž.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
23. 6. 2021|

Jedna z nejstarších přehlídek psů letos představuje barbeta, laekenoise a biewera

Poprvé ve 145leté historii soutěžní přehlídky psů byla tato prestižní akce přesunuta z tradičního místa sportovního paláce manhattanské Madison Square Garden do zahrad novogotické usedlosti zvané Lyndhurst Mansion, která je americkou národní kulturní památkou. Důvodem ke změně místa byly obavy pořadatelů ze šíření covidu-19. Přehlídka se také obešla bez veřejnosti. Všichni lidští účastníci soutěže museli mít potvrzení o očkování. Jedním z vrcholů každoroční klubové výstavy je uznání některých nových nebo staronových plemen. Jakmile je uznáno americkým Kennel Clubem, je způsobilé prezentovat se na výstavách. Letos o zápis usilují plemena psů laekenois, barbet a biewer teriér.
11. 6. 2021|

Letadla se vznesla nad Pardubice. Aviatická pouť letos ale byla bez diváků

Pardubice si připomněly začátky české aviatiky, tamního rodáka Jana Kašpara a všechny jeho následovníky. Aviatická pouť se letos po roční pauze konala, ale v omezené podobě. Diváci se na leteckou přehlídku kvůli epidemii covidu-19 nedostali, zaznamenaly ji proto kamery České televize.
29. 5. 2021Aktualizováno29. 5. 2021, 20:03|

Prázdný sambodrom v Riu i bulváry v New Orleans. Karnevalová sezona je kvůli covidu bez mas

New Orleans a Rio de Janeiro. Dělí je od sebe přes sedm a půl tisíce kilometrů vzdušnou čarou, přesto mají společnou jednu zásadní věc. V předpostní době tu vrcholí karnevaly. Průvod Mardi Gras v prvním případě a přehlídka v rytmu samby v druhém patří k výkladním skříním těchto měst. Letos se ale tyto dva vrcholy karnevalové sezony kvůli covidu zrušily. Stejně tak dopadl i karneval v Benátkách. V Austrálii, kde je koronavirová situace příznivější, naopak s velkým finále Mardi Gras, průvodem za práva LGBT (zkratka označující lesby, gaye, bisexuály a transgender osoby), počítají.
20. 2. 2021|

Z hasičů se tajil dech. V Tokiu předvedli staré umění, které zachraňovalo lidské životy

Na novoroční přehlídce japonských hasičů v Tokiu představili členové sboru i akrobatickou tradici známou jako hašigo-nori. Kořeny náročných figur na vysokých žebřících sahají do období Edo, periody japonských dějin v sedmnáctém a osmnáctém století, a odkazují k tehdejšímu charakteru Tokia. Metropole byla totiž ve své době převážně ze dřeva a šíření požáru šlo nejlépe pozorovat a regulovat právě z výšin žebříku.
6. 1. 2021|

Prague Fringe Festival pod tlakem pandemie zvolil novou strategii. Představí české divadlo světu

Prague Fringe Festival, největší česká přehlídka anglického divadla, se od úterý uskuteční v jiné podobě, než bylo každoročně zvykem. Podobně jako mnoho dalších kulturních akcí bude mít v době pandemie on-line podobu a namísto toho, aby se do Prahy sjeli divadelníci z celého světa, festival představí to nejlepší z českého divadla světu. Přehlídka Prague Fringe Reimagined potrvá do 29. listopadu.
24. 11. 2020|

Olomouckou Floru zaplnily ovoce a zelenina, společně s dezinfekcí a rouškami

Na olomouckém výstavišti začala podzimní přehlídka ovoce a zeleniny Flora Olomouc-Hortikomplex. Protože se koná v době rostoucího počtu nákaz novým koronavirem a krátce před vyhlášením nouzového stavu, provází ji přísná hygienická opatření. Výstava je zaměřena na vnitřní složení a zdraví prospěšné látky v rostlinách a jejich plodech. Součástí Flory, která potrvá do neděle, je i tradiční festival gastronomie a nápojů Olima a zahradnické trhy.
1. 10. 2020|

Armáda na velbloudech a policejní akrobati na motorkách. Indie velkolepě slaví Den republiky

Indové velkolepou vojenskou přehlídkou s tradičními akrobatickými kousky na motorkách oslavili jubilejní Den republiky. Podívat se přišly miliony lidí. Připomíná 26. leden 1950, kdy začala platit nová ústava a ze země se stala demokratická republika. Stalo se tak dva a půl roku poté, co se země osamostatnila z britského koloniálního panství.
27. 1. 2020|