TÉMA

Quim Torra

Sesazený katalánský premiér Torra se obrátil na ústavní soud

Sesazený šéf katalánské vlády Quim Torra se kvůli pondělnímu verdiktu nejvyššího soudu, který potvrdil jeho jedenapůlroční zákaz výkonu veřejných funkcí, obrátil na ústavní soud. S odkazem na stanici RTVE o tom informovala agentura DPA. Torrovi právníci argumentují, že nemožnost vykonávat po zvolení dál úřad, může jejich klientovi způsobit vážnou a nenapravitelnou újmu.
29. 9. 2020|

Katalánský premiér byl sesazen soudem, separatisté protestují

Španělský nejvyšší soud potvrdil prosincový verdikt katalánského nejvyššího soudu, který na rok a půl zakázal vykonávat veřejně volené funkce předsedovi katalánské vlády Quimu Torrovi. Informují o tom tamní média. Podle nich Torru v úřadu premiéra tohoto španělského autonomního regionu dočasně nahradí vicepremiér Pere Aragones, než vládní koalice separatistických stran vybere nového předsedu regionální vlády. Separatistické organizace v reakci na verdikt na večer svolaly manifestace do řady katalánských měst.
28. 9. 2020Aktualizováno28. 9. 2020, 21:52|

Madrid a Barcelona u jednacího stolu. Tři roky po začátku krize řeší politici budoucnost Katalánska

Uprostřed napjaté atmosféry začalo v Madridu první kolo rozhovorů o budoucnosti země. Nejhlubší politickou krizi od smrti diktátora Francisca Franca odstartovalo před třemi lety protiústavní referendum o nezávislosti Katalánska. Několik politiků skončilo ve vězení, při příliš tvrdých zásazích policie utrpěly zranění stovky lidí. Teď se vše vrátilo k jednacímu stolu mezi separatisty a vládou.
27. 2. 2020|

Katalánský premiér se nejspíš bude muset vzdát úřadu, přišel o post poslance

Španělská volební komise v pátek zrušila poslanecký mandát v katalánském parlamentu předsedovi vlády tohoto autonomního regionu Quimu Torrovi. Podle agentury DPA tím Torrovi zároveň zaniká nárok na premiérský post. Katalánský nejvyšší soud Torrovi už 19. prosince nepravomocně zakázal na rok a půl vykonávat veřejně volené funkce.
3. 1. 2020|

Katalánští separatisté demonstrovali během zápasu FC Barcelony s Realem Madrid, několik zraněných

Několik tisíc lidí se shromáždilo v okolí fotbalového stadionu Camp Nou v Barceloně na protestní akci svolané katalánskými separatisty. Demonstranti, kteří manifestovali proti uvěznění místních politiků za neústavní referendum o nezávislosti Katalánska z roku 2017 a za právo na sebeurčení tohoto autonomního regionu na severovýchodě Španělska, zablokovali několik ulic kolem stadionu, na kterém se hrál zápas mezi místní FC Barcelonou a Realem Madrid. Během utkání, které skončilo remízou, se někteří protestující střetli s policií a několik lidí utrpělo zranění.
18. 12. 2019Aktualizováno18. 12. 2019, 22:59|

Katalánský premiér Torra stojí před soudem. Za transparenty a žluté stužky může přijít o funkci

Před soudem stanul v pondělí předseda katalánské vlády Quim Torra. Čelí obžalobě za neuposlechnutí výzvy španělské volební komise, podle které měl během předvolební kampaně odstranit separatistické symboly z budov regionální vlády. Premiér se hájí mimo jiné tím, že výzva k odstranění byla ilegální.
18. 11. 2019|

V ulicích Barcelony demonstrovaly statisíce lidí. Za nezávislost Katalánska se postavili i starostové

Ulice Barcelony opět zaplnily statisíce stoupenců nezávislého Katalánska. Volají po propuštění devíti katalánských politiků, které poslal španělský nejvyšší soud do vězení kvůli neústavnímu referendu z roku 2017. Protestující podpořila v sobotu také drtivá většina katalánských starostů. Večer ale demonstraci provázely střety s policií. Španělský premiér označil protesty, po kterých v minulých dnech zůstaly stovky zraněných, za útok na katalánskou společnost.
26. 10. 2019Aktualizováno26. 10. 2019, 22:18|

V Barceloně hořely barikády, katalánský premiér volá po ukončení násilí

Stovky demonstrantů se v Barceloně v noci střetly s policií, někteří zapalovali auta a kontejnery a házeli zápalné lahve. Předseda katalánské vlády Quim Torra vyzval k okamžitému ukončení násilí. Demonstrace jsou reakcí na verdikt španělského nejvyššího soudu, který poslal na devět až třináct let do vězení devět katalánských politiků za referendum o nezávislosti regionu. Čtvrtečního protestu v Barceloně se podle policie opět účastnilo na 25 tisíc lidí.
17. 10. 2019Aktualizováno17. 10. 2019, 17:06|