TÉMA

Alena Gajdůšková

Polčák se zřekne odměny za pomoc obcím při získání odškodnění za Vrbětice

Europoslanec a právník Stanislav Polčák (STAN) se nakonec zřekne odměny za pomoc obcím při získání odškodnění za Vrbětice. Se starosty se dohodl, že zaplacená bude jen práce jeho kolegů. Podle zjištění Seznam Zpráv chtěl původně sedm a tři čtvrtě milionu korun z odškodného, které získaly obce v okolí vybuchlých muničních skladů. Po kritice se odměny vzdal, proti článku se chce ale bránit, protože vyjádření podle něj neodpovídají skutečnosti.
21. 3. 2022Aktualizováno21. 3. 2022, 15:31|

Lídři kandidátek ve Zlínském kraji diskutovali o zdravotnictví. Podpořili by například větší prevenci u dětí

Lídři politických stran, hnutí a uskupení ve Zlínském kraji diskutovali v předvolební debatě České televize o zdravotnictví. Hovořili například o tom, jak udržet zdravotníky v tuzemských nemocnicích a jak by se měli vzdělávat. Mluvili ale také o prevenci na školách. Hosty byli Ondřej Benešík (SPOLU), František Elfmark (PirátiSTAN), Alena Gajdůšková (ČSSD), Marie Pěnčíková (KSČM), Radek Vondráček (ANO) a Vladimír Zlínský (SPD). Zbyněk Schaffer (PŘÍSAHA) se ze zdravotních důvodů omluvil, přičemž hnutí nevyužilo možnosti nominovat dalšího zástupce.
22. 9. 2021|

Je potřeba podpořit lokální kulturu, shodli se lídři ze Zlínského kraje

Volební lídři ze Zlínského kraje v předvolební debatě hovořili o tom, co chtějí změnit v oblasti kultury. Shodli se na tom, že je důležité podpořit lokální a místní tradice. Hosty byli Ondřej Benešík (SPOLU), František Elfmark (PirátiSTAN), Alena Gajdůšková (ČSSD), Marie Pěnčíková (KSČM), Radek Vondráček (ANO) a Vladimír Zlínský (SPD). Zbyněk Schaffer (PŘÍSAHA) se ze zdravotních důvodů diskuse nezúčastnil, přičemž hnutí nevyužilo možnosti nominovat dalšího zástupce. Debatu moderoval Martin Řezníček.
21. 9. 2021|

Lídři ze Zlínského kraje debatovali o tom, co odpovědět Evropské komisi o střetu zájmů

Volební lídři Zlínského kraje mluvili o tom, jak se postavit k žádosti Evropské komise, která chce od českých úřadů dostat přehled opatření, kterými republika brání střetu zájmů. Debatu moderoval Martin Řezníček. Hosty byli Ondřej Benešík (SPOLU), František Elfmark (PirátiSTAN), Alena Gajdůšková (ČSSD), Marie Pěnčíková (KSČM), Radek Vondráček (ANO) a Vladimír Zlínský (SPD). Zbyněk Schaffer (PŘÍSAHA) se ze zdravotních důvodů omluvil, přičemž hnutí nevyužilo možnosti nominovat dalšího zástupce.
21. 9. 2021Aktualizováno21. 9. 2021, 22:17|

Sociální demokraté představili svůj program, do voleb je povede Hamáček

Svůj program do podzimních sněmovních voleb představila v neděli odpoledne na dvoře restaurace pražského Lidového domu Česká strana sociálně demokratická. Jejím mottem je „spravedlivá země“. Řekl to předseda strany a ministr vnitra Jan Hamáček, který je zároveň celostátním lídrem.
22. 8. 2021Aktualizováno22. 8. 2021, 18:23|

Obyvatelé obcí okolo Vrbětic by se mohli dočkat odškodnění, do sněmovny míří návrh zákona

Mezi Zlínský kraj a obce v okolí Vlachovic-Vrbětic na Zlínsku, kde v roce 2014 vybuchly dva sklady s municí, by se podle návrhu zákona mělo při jednorázovém odškodnění v souvislosti s výbuchy rozdělit přes 350 milionů korun. Kraj a obce Vlachovice, Lipová, Haluzice, Bohuslavice nad Vláří a město Slavičín by peníze měly dostat do konce roku. Tamní obyvatelé by měli o odškodnění požádat. Pokud tak učiní všichni a za celé období, mělo by se mezi ně rozdělit asi 300 milionů korun.
21. 6. 2021Aktualizováno21. 6. 2021, 20:02|

Poslanci zvolili členy vyšetřovací komise k Bečvě. Do závěrečného kola poslali mysliveckou novelu

Sněmovna zvolila členy vyšetřovací komise k loňské ekologické havárii na řece Bečvě. V souladu s dohodami má každá ze sněmovních frakcí v komisi jednoho zástupce. Poslanci jednali také o novele zákona o myslivosti, který poslali do závěrečného kola. Umožnit by mohla lov prostřednictvím lukostřelby nebo snížení minimální výměry vlastních honiteb. Schvalování novely o platu učitelů se neuspíšilo. Na programu byla i volba čtveřice členů Rady České televize, poslanci se k ní ovšem nedostali.
26. 5. 2021Aktualizováno26. 5. 2021, 22:28|

Sněmovna schválila až 370 korun denně navíc k náhradě mzdy lidem v nařízené karanténě

Lidé v nařízené karanténě zřejmě budou moci dostávat k náhradě mzdy bonus až 370 korun za den, a to podle výše svého výdělku. Vyplácet jim ho bude zaměstnavatel po deset dnů. O tyto výdaje si pak sníží sociální odvody. Vládní návrh zákona, který s tím počítá, ve zrychleném režimu ve stavu legislativní nouze schválila sněmovna. Musí ho ještě odsouhlasit Senát. Podle návrhu by se příspěvky měly vyplácet od března do konce května.
11. 2. 2021Aktualizováno11. 2. 2021, 15:50|

Vyšetřovací komise k nákupu ochranných pomůcek nevznikne, sněmovna odmítla i poděkování Tchaj-wanu

Pravicová opozice ve čtvrtek ve sněmovně s pomocí SPD prosadila povinnost pro ministerstvo zdravotnictví zpracovat do konce července systém pandemických stupňů pohotovosti. Poslanci naopak neschválili vznik vyšetřovací komise k nákupu ochranných pomůcek, neprošlo ani poděkovaní Tchaj-wanu za bezplatnou pomoc v době pandemie koronaviru. Poslanci nepodpořili ani finanční pomoc pro lidi, kteří pracují na dohodu.
4. 6. 2020Aktualizováno4. 6. 2020, 22:30|

Dlouhodobé ošetřovné by mohlo být dostupnější, novela chce zmírnit podmínky pro jeho získání

Státem placená domácí péče o nemocné by mohla být dostupnější. Skupina poslanců ČSSD navrhla zmírnit podmínky, za nichž se dá získat dlouhodobé ošetřovné. Chtějí například zkrátit nutnou dobu pobytu v nemocnici a u lidí v konečném stadiu nevyléčitelných nemocí ji zrušit. Ve sněmovně je podporuje většina stran.
27. 1. 2020|

Ve sněmovně vystoupila Šabatová, čelila kritice poslanců SPD a Trikolóry

Poslanecká sněmovna schválila financování poslaneckých klubů – dostanou stejné příspěvky jako loni. Zákonodárci také projednávali výroční zprávu veřejné ochránkyně práv za předminulý rok. Anna Šabatová ji na plénu osobně hájila, čelila kritice zprava. Kromě toho byly ve čtvrtek na programu zejména interpelace.
23. 1. 2020Aktualizováno23. 1. 2020, 18:04|
Rodičovský příspěvek

Vytváříme dvě kategorie maminek, míní Bauer. Prosadit výhodu pro všechny nešlo, oponuje Gajdůšková

Poslanecká sněmovna v úterý schválila růst rodičovského příspěvku o 80 tisíc korun od ledna příštího roku. Přidáno ale dostanou jen ty rodiny, které ještě v lednu budou příspěvek pobírat. Lidovci se kvůli tomu chtějí obracet na Ústavní soud. „Myslíme si, že je tu určitá skupina osob, které jsou krácena práva. A je to v rozporu s Listinou základních práv a svobod,“ uvedl v Událostech, komentářích Marian Jurečka (KDU-ČSL). To ovšem odmítala Alena Gajdůšková (ČSSD) – podle ní nejde ani o diskriminaci, ani o protiústavní zákon.
19. 12. 2019|

Změna ve výuce finanční gramotnosti. Už nebude jen pro žáky škol, ale i pro seniory a nezaměstnané

Stát mění přístup k výuce finanční gramotnosti a nově ji zacílí i na seniory, nezaměstnané nebo lidi z vyloučených lokalit. Výuka zatím probíhá jen ve školách, ministerstvo financí chce ale tematiku dostat k širší veřejnosti. Do kurzů zapojí i policisty a sociální pracovníky. Na začátek příštího roku se navíc chystá nové testování toho, jak lidé klíčovým pojmům o financích rozumějí.
7. 12. 2019|
90' ČT24

Až bude schválena rodičovská s vyšší částkou, dostanou rodiny dopis s podrobnými informacemi

Ústavně-právní výbor Senátu se domnívá, že navýšený rodičovský příspěvek by měli od ledna 2020 dostávat rodiče všech dětí do čtyř let. Bez ohledu na to, zda ho ještě čerpají. Naopak podle vládního návrhu, který již prošel sněmovnou, mají 80 tisíc korun navíc získat jen rodiny novorozenců a ti, kteří příspěvek budou na začátku příštího roku ještě pobírat. Tahanicím kolem rodičovské byl věnován pořad 90' ČT24.
28. 11. 2019|

Po zrušení karenční doby stoupá počet lidí na nemocenské. Zneužívání neschopenek ministerstvo odmítá

První statistiky ministerstva práce a sociálních věcí ukazují, že nemocných po zrušení karenční doby přibylo. Že lidé začali neschopenky zneužívat, ale resort i někteří politici odmítají. Poukazují na to, že tento doklad musí vystavit lékař. Kritici namítají, že nemocných přibylo zhruba tolik, o kolik po zavedení karenční doby počet nemocných klesl. Náhrada mzdy, kterou od začátku července lidé první tři dny nemoci opět dostávají, je navíc podle nich příliš štědrá.
10. 11. 2019|

Chov psů dostane přísnější pravidla, rozhodli poslanci

Sněmovna podpořila zpřísnění pravidel pro chov psů. Lidé zřejmě budou muset veterinární správě hlásit chovy tří a více fen, štěňata také bude třeba očipovat. Zákonodárci ve středu zvolili posledního člena Rady ČTK, v níž nově usedne Angelika Bazalová. Poslanci měli také schvalovat vládní daňový balíček, který zahrnuje například zvýšení spotřební daně na líh a tabákové výrobky. Sněmovna se k tomu ale nedostala a balíček se bude schvalovat nejdřív v pátek, ve hře je i mimořádná schůze sněmovny 1. listopadu.
16. 10. 2019Aktualizováno16. 10. 2019, 19:40|