TÉMA

Buffalo

Devatenáctiletý střelec z Buffala stráví zbytek života za mřížemi

Soud v americkém Buffalu ve státě New York odsoudil na doživotí mladíka, který loni v květnu zastřelil deset Afroameričanů a tři další zranil. Sám útočník se označil za fašistu a antisemitu s přesvědčením o nadřazenosti bílé rasy. K mnohonásobné vraždě, terorismu motivovanému nenávistí i dalším trestným činům se přiznal už v listopadu. Do vězení půjde bez možnosti předčasného propuštění, píše agentura AP.
15. 2. 2023|

Mrazivé počasí v USA si vyžádalo pětašedesát obětí. Nejhůře je zasažen stát New York

Extrémní mrazy ve Spojených státech mají podle tamních úřadů už nejméně pětašedesát obětí. Nejvíce zasažený je stát New York, kde již zemřelo víc než třicet lidí. V Buffalu jsou tisíce lidí bez elektřiny a ve městě zároveň platí kvůli sněhové bouři zákaz používání aut. Zrušeny jsou nadále tisíce letů. Velkou většinu z nich provozuje společnost Southwest Airlines, na níž se kvůli nezvládnutí situace snáší tvrdá kritika a pozornost federální vlády.
28. 12. 2022Aktualizováno28. 12. 2022, 21:00|

Mrazivé počasí způsobuje v USA problémy, Biden schválil vyhlášení stavu katastrofy ve státě New York

Extrémně mrazivé počasí a sněhové bouře si ve Spojených státech v posledních dnech vyžádaly už nejméně 56 lidských životů. Velké množství domácností je bez elektřiny a doprava na většině míst zasažených hustým sněžením kolabuje. Přívaly sněhu a silná ledovka uvěznily dokonce mnoho řidičů v autech i na několik dní. V problémech se ocitají i záchranáři vyslaní do terénu, kteří v některých případech museli opustit svou techniku a zanechat ji na neprůjezdných silnicích. Komplikace pokračují i v letecké dopravě. Pro těžce zasažený stát New York schválil americký prezident Joe Biden vyhlášení stavu katastrofy a federální pomoc.
27. 12. 2022Aktualizováno27. 12. 2022, 20:12|

Extrémní zima má v USA už 48 obětí, nejvíce ve státě New York

Počet známých obětí extrémního zimního počasí ve Spojených státech v pondělí narostl na 48, informovala agentura AP. Většina obětí je hlášena ze západu státu New York, kde ve městě Buffalo a jeho okolí zemřelo nejméně 27 lidí poté, co blizard uvěznil lidi v autech nebo domech bez elektřiny. Extrémní zima, která lidem napříč USA zasáhla do vánočních plánů, by měla tento týden ustupovat.
26. 12. 2022Aktualizováno26. 12. 2022, 17:53|

New York je pod sněhem. Za bílou nadílku může jezerní efekt

Východní pobřeží státu New York zasypal sníh. Za bílou záplavu může kombinace několika zajímavých meteorologických jevů.
22. 11. 2022|

Slovenští politici odsuzují dvojnásobnou vraždu namířenou proti LGBT+

Slovenská policie našla střelce, který ve středu večer v centru Bratislavy zabil dva mladé muže, je po smrti. Policisté o tom informovali na Facebooku. K útoku došlo před podnikem Tepláreň, ve kterém se schází místní LGBT+ komunita. Podle zpravodaje ČT na Slovensku Jana Šilhana byl útok pravděpodobně delší dobu plánovaný. Pachatel údajně na Twitteru několik hodin před střelbou zveřejnil manifest namířený například proti Židům či LGBT+ komunitě. Příspěvky na sociální síti zveřejňoval dokonce i po samotném útoku.
13. 10. 2022Aktualizováno13. 10. 2022, 20:23|

Nejvyšší soud USA odmítl licenci, kterou stát New York omezuje nošení zbraně. Bidena to zklamalo

Nejvyšší soud v USA ve čtvrtek zamítl omezování skrytého nošení zbraní ve státě New York jako neústavní. Podle soudu je toto newyorské opatření v rozporu s druhým dodatkem ústavy, který zajišťuje Američanům právo vlastnit zbraň. Podle agentury AP jde o zásadní rozšíření práva týkajícího se zbraní. Prezident Joe Biden vyjádřil nad verdiktem politování.
23. 6. 2022|

Osamělý střelec zabil v kostele v Alabamě tři lidi

Jednasedmdesátiletý muž zabil v noci na pátek v kostele v Alabamě tři lidi. Jeden muž podlehl svým zraněním ještě na místě, dvě ženy zemřely následně v nemocnici. Policie střelce zadržela a umístila ho do vazby, uvedla agentura AP.
17. 6. 2022Aktualizováno17. 6. 2022, 22:39|

Ve Spojených státech zabíjel další útočník. Po střelbě před kostelem v Iowě zemřeli tři lidé

Tři lidé zemřeli při střelbě před kostelem ve městě Ames v americkém státě Iowa. Mezi mrtvými je i pravděpodobný útočník, uvedla v pátek agentura AP s odvoláním na místní policii. Ta k případu zatím nesdělila bližší podrobnosti, nebezpečí pro občany ale podle ní již pominulo.
3. 6. 2022Aktualizováno3. 6. 2022, 06:25|

Útočník střílel v nemocnici v Oklahomě. Zabil čtyři lidi a poté i sám sebe, uvádí policie

Neznámý útočník vyzbrojený puškou a pistolí ve středu zabil čtyři lidi a další zranil, když začal střílet v budově patřící do areálu nemocnice v americkém městě Tulsa ve státu Oklahoma. S odvoláním na místní policii o tom informují zahraniční zpravodajské agentury. Podle policie zůstal po útoku i pátý mrtvý, považovaný za střelce. Muž, jehož věk vyšetřovatelé odhadli na 35 až 40 let, se patrně zastřelil.
2. 6. 2022|

Biden v texaském Uvalde uctil památku obětí útoku. Postup složek při zásahu prošetří ministerstvo

Americký prezident Joe Biden s manželkou položili květiny u základní školy v texaském městě Uvalde, kde 18letý útočník v místní základní škole zastřelil 19 dětí a dvě učitelky. Americké ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že prošetří postup zasahujících složek při útoku ve škole.
29. 5. 2022Aktualizováno29. 5. 2022, 23:59|

Střelec v texaské škole zabil nejméně 19 dětí a dva dospělé

Při střelbě na základní škole v texaském městečku Uvalde, kde je silně zastoupena hispánská komunita, zemřelo nejméně 19 dětí a dva dospělí. S odvoláním na místní úřady o tom informovala agentura AP.  Agresora zabili policisté, uvedl guvernér Texasu Greg Abbott.
24. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 07:26|

Deset mrtvých si vyžádala střelba v supermarketu ve státě New York

Osmnáctiletý střelec bílé pleti, který v sobotu v supermarketu v americkém městě Buffalo ve státě New York zabil deset lidí a další tři zranil, si místo činu předem prozkoumal. Hledal totiž oblast s vysokou koncentrací černošského obyvatelstva. Do okolí supermarketu se podle všeho vydal i nejméně den před střelbou, uvedla agentura AP s odvoláním na americké úřady. Payton Gendron, jehož jméno policie zveřejnila, zůstává ve vazbě a střelba je vyšetřována jako zločin z nenávisti. Policie mladíka již dříve prověřovala v souvislosti s jinými výhrůžkami.
14. 5. 2022Aktualizováno15. 5. 2022, 23:43|

Guvernérem Virginie je republikán Youngkin. Demokraty patrně čekají potíže, píše CNN

Guvernérské volby v americkém státu Virginia vyhrál republikán Glenn Youngkin, demokraté ovšem ve velmi těsném klání obhájili post guvernéra ve státu New Jersey. Oba státy se v loňských prezidentských volbách klonily přesvědčivě k demokratům. Podle agentury AP výsledek ve Virginii prohloubil obavy v řadách Demokratické strany, kterou poškozuje klesající podpora prezidenta Joea Bidena. Tyto volby byly prvním testem voličských nálad po Bidenovu lednovém nástupu do Bílého domu.
3. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 06:04|

Kvůli smrti Floyda protestovaly ve světě tisíce lidí. V Minneapolisu chtějí zákaz škrticích chvatů

V americkém Minneapolisu se radnice chystá policii zakázat užívání škrticích chvatů. Jde o reakci na případ Afroameričana George Floyda, který minulý měsíc zemřel při zatýkání poté, co mu jeden z policistů klečel na krku. Rada města odhlasovala nařízení, podle nějž policie bude muset škrticí techniky vyškrtnout ze svého arzenálu, uvedla agentura Reuters. Na podporu protestů, které kvůli smrti Floyda v minulých dnech vypukly v USA, se sešly tisíce lidí i v evropských či australských městech. Lidé se shromáždili i v Praze.
6. 6. 2020Aktualizováno6. 6. 2020, 22:32|
Doporučujeme

Zapomenutí nobelisté z Prahy. Manželé Coriovi prchli před antisemitismem za oceán

Manželé Coriovi se stali jednou z mála manželských dvojic, které získaly Nobelovu cenu. A navíc jsou spojení s Prahou – oba byli rodáky z české metropole.
14. 10. 2019Aktualizováno18. 10. 2019, 18:36|