TÉMA

MasterCard

Několik tureckých bank se připojuje k ruskému platebnímu systému, oznámil Erdogan

Pět tureckých bank se připojuje k ruskému platebnímu systému Mir. Podle agentury Bloomberg to uvedl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na zpáteční cestě z ruského Soči, kde jednal s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem. Výhody z toho budou mít jak ruští turisté, tak i Turecko, tvrdí Erdogan.
7. 8. 2022|

Rusko začalo žít vlastním životem, odděleně od světa. Globální značky nahrazuje vlastními

Na protest proti invazi na Ukrajinu už odešly z Ruska stovky zahraničních firem včetně těch českých. Moskva zůstává odpojená od mezinárodního platebního systému SWIFT, podle ekonomů navíc Rusko zažívá největší krizi od konce Sovětského svazu. V dubnu hlásilo rekordní míru inflace kolem 17 procent.
3. 6. 2022|

Konec západního zboží i vysoké ceny jsou realitou dnešního Ruska. Výhled je zamračený

Už tři měsíce trvá ruská agrese proti Ukrajině. Válka se dotýká i obyčejných Rusů, a to kvůli vysokým cenám zboží, odchodu firem, kde lidé dřív nakupovali, nebo společností, kde pracovali. Rusové mají nyní problém dostat se i na zahraniční dovolenou. Ekonomická situace se podle odborníků ještě zhorší. Během léta se očekává obrovský nárůst nezaměstnanosti.
25. 5. 2022|

Mastercard testuje platby úsměvem. Biometrická data jsou na to příliš cenná, komentuje expert

Společnost Mastercard zahájila zkušební provoz svého systému pro platby na základě biometrických údajů. V budoucnu by tak k zaplacení nákupu v běžném obchodu mohl stačit pouhý sken obličeje, jaký se používá například k odemykání chytrých telefonů nebo k platbě u společnosti Apple. Odborníci ale varují, že použití takových dat jen kvůli placení je lehkomyslné.
19. 5. 2022|

Ceny pšenice jsou na čtrnáctiletých maximech. Na vině je ruská invaze

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu skokově roste cena pšenice. Od začátku týdne stoupla až o 32 procent. Je tedy na čtrnáctiletých maximech. Zemědělcům nyní stoupají náklady na výkrm zvířat, pekárny zvyšují ceny výrobků. Prudké zdražování se dotýká také energií a paliv. Vláda ve středu projedná možné kroky ke zmírnění situace, řekl pro CNN Prima News ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ruská banka VTB se chystá ukončit své aktivity v Evropě poté, co ji tvrdě zasáhly sankce zavedené Západem.
6. 3. 2022Aktualizováno7. 3. 2022, 20:14|

Aeroflot výrazně omezí lety za hranice, od Ruska se odvracejí další světové firmy. Putin ztrhal sankce

Ruské aerolinky Aeroflot zruší od 8. března všechny lety do zahraničních destinací kromě Běloruska, oznámila firma podle agentury TASS. Rozhodnutí vejde v platnost od pondělních 22:00 SEČ a vedly k němu „okolnosti, které brání provozování letů“, uvedla největší ruská letecká společnost, podle níž vnitrostátní spoje zůstanou zachovány. Zároveň další zahraniční firmy oznámily, že pozastavují v Ruské federaci své služby – nově se to týká například platební platformy PayPal nebo módních značek Zara, Bershka, Puma a Prada. Visa podle agentury Reuters uvedla, že pozastavuje operace v Rusku. Mastercard už nebude podporovat platební karty vydané ruskými bankami.
5. 3. 2022Aktualizováno6. 3. 2022, 00:04|

EU odstřihne od SWIFTu sedm ruských bank. Evropská centrální banka nařídila zavřít Sberbank

Zástupci Evropské unie se v úterý dohodli, že odstřihnou od mezinárodního platebního systému SWIFT sedm ruských bank. Není mezi nimi sice největší z nich Sberbank, večer však vyšlo najevo, že Evropská centrální banka nařídila uzavřít její evropskou dceru, která je registrována v Rakousku. Unie také již poněkolikáté od ruské invaze na Ukrajinu rozšířila sankční seznam ruských činitelů a oligarchů. V pondělí večer na něj po předchozím schválení členskými státy oficiálně přibylo 26 jmen, mezi nimi mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov či šéf státní ropné společnosti Rosněfť Igor Sečin. Provozovatel plynovodu Nord Stream 2 propustil všechny zaměstnance.
1. 3. 2022Aktualizováno2. 3. 2022, 00:21|

Biometrické ověření plateb využívá čtvrtina Čechů, ukazuje průzkum Mastercard

Čtvrtina Čechů potvrzuje platby v e-shopech prostřednictvím otisku prstu nebo scanu obličeje. Biometrické ověření plateb umožňují dvě třetiny českých bank. Jde o jeden ze způsobů silného ověření zákazníka převážně při placení na internetu, které před rokem zavedla evropská směrnice PSD2, řekl generální ředitel Mastercard pro ČR a Slovensko Michal Čarný.
8. 9. 2020|

Desetitisíce zablokovaných karet v Česku. Problémy má kvůli krachu Wirecard i systém EET

Krach německého karetního poskytovatele Wirecard má v Česku za následek desetitisíce zablokovaných karet. Ty má například 40 tisíc klientů tuzemské společnosti Twisto. Společnost přešla k jinému poskytovateli a od pondělí začne rozesílat klientům nové karty, avizuje mluvčí firmy Jan Husták. Problém má kvůli Wirecardu i další tuzemská firma Fidoo nebo EET systém eKasa od O2. V celé Evropě jde o miliony blokovaných karet.
27. 6. 2020|

Tři evropské státy chystají kroky proti digitální libře Facebooku. Bojí se o svou suverenitu

Francie, Německo a Itálie společně připravují opatření, která by v Evropě zamezila používání plánované digitální měny libra americké společnosti Facebook. Podle agentury AFP to v pátek oznámil francouzský ministr financí Bruno Le Maire.
18. 10. 2019|

Rána pro facebookový projekt kryptoměny. Ztrácí podporu firem Visa i Mastercard

Plán sociální sítě Facebook zřídit vlastní digitální měnu libra narazil na další vážný problém. Společnosti Visa, Mastercard, eBay a Stripe oznámily, že odcházejí z asociace, která má plánovanou digitální měnu spravovat.
12. 10. 2019|

Platby kartou mohou mít kvůli novým pravidlům problémy. Vzniká limit pro transakce bez zadání PIN

Lidé využívající při placení bezkontaktní karty můžou od soboty narazit na komplikace. Kvůli novým pravidlům pro ověřování plateb mohou platební terminály odmítat některé transakce. V takovém případě lze platbu provést vložením karty do terminálu a zadáním PIN. Upozornila na to Česká národní banka. Důvodem je, že některé platební terminály nemusí být na nová pravidla připraveny.
11. 9. 2019Aktualizováno11. 9. 2019, 18:10|

Zaplatit bez omezení kartou? Službu zaváděla Česká pošta čtyři roky, teď už to jde všude

Česká pošta od pondělí umožňuje placení kartami VISA a MasterCard na všech zhruba 3200 pobočkách. Dosud to bylo možné jen na 750 poštách. Podle vedení státního podniku se tím pošta přizpůsobuje potřebám zákazníků, kteří jsou zvyklí platit bezhotovostně. Na poskytování finančních služeb dlouhodobě spolupracuje s ČSOB.
2. 7. 2019|

Lázně dostaly recept na rozvoj. Pokud se dostanou na seznam UNESCO, čeká je nápor turistů

Karlovy vary, Františkovy Lázně a Mariánské Lázně – trojice českých měst, která čeká na zápis na seznam světových památek UNESCO. Pokud uspějí, mohou očekávat mnohem větší zájem turistů než dosud a zkušenosti z jiných míst v Česku ukazují, že dopad turismu na život ve městě může být obrovský. Mají ale výhodu – jak se na to připravit, jim už teď ukazuje nová analýza, kterou mají k dispozici.
24. 4. 2019|

Od července 2019 umožní Česká pošta všude platit kartou. Dorovnáváme resty, přiznal Hamáček

Česká pošta rozšíří od letošního července placení za vybrané služby platebními kartami VISA a MasterCard na všechny pobočky. Nyní tuto možnost nabízí 750 pošt, uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík. Česká pošta provozuje kolem 3200 poboček. Na poskytování finančních služeb dlouhodobě spolupracuje s ČSOB.
28. 2. 2019|

Obří pokuta pro MasterCard. Podle Evropské komise uměle zvyšuje náklady na platby kartou

Evropská komise (EK) vyměřila vydavateli platebních karet MasterCard pokutu 570 milionů eur (14,6 miliardy korun) za porušování hospodářské soutěže. Firma podle verdiktu v rozporu s antimonopolními pravidly EU omezovala možnosti obchodníků využívat výhodnějších podmínek, které v Evropské unii nabízejí banky. MasterCard prohlásila, že případ, který se týká období asi dvou let, tímto považuje za uzavřený.
22. 1. 2019Aktualizováno22. 1. 2019, 13:41|