TÉMA

Pavel Vyhnánek

Novým ředitelem Správy Pražského hradu bude ekonom Vyhnánek

Novým ředitelem Správy Pražského hradu bude od soboty dosavadní šéf finančního odboru Kanceláře prezidenta republiky (KPR), ekonom Pavel Vyhnánek. V páteční tiskové zprávě to oznámila vedoucí oddělení komunikace KPR Karolína Blinková. Vyhnánek nahradí Vladimíra Sonntaga, který funkci zastával zhruba rok a rezignoval z osobních důvodů.
19. 4. 2024Aktualizováno19. 4. 2024, 11:02|

Parlamentní komory chystají propouštění i snížení odměn, uspořit mají miliony

Obě komory českého parlamentu čeká snižování odměn a propouštění. Poslanecká sněmovna i Senát musejí šetřit stejně jako jiné státní instituce. V úsporném balíčku ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) navrhl, aby úřady srazily výdaje na provoz o pět procent a na platy minimálně o dvě procenta.
7. 8. 2023|

Prezidentská kancelář prochází od Pavlova nástupu proměnou, „hotovo“ zatím není v Lánech

Prezidentská kancelář už má novou personální strukturu. Poslední volná místa chce tým Petra Pavla obsadit do konce léta. Na Hradě také pokračují audity a prověrky, které zkoumají fungování úřadu za éry Miloše Zemana.
9. 7. 2023|

Hrad žádá o dalších devět zaměstnanců, peníze na ně nepotřebuje. Svůj tým bude mít i první dáma

Vedoucí prezidentské kanceláře Jana Vohralíková představila organizační změny ve struktuře Pražského hradu. Ten například žádá ministerstvo financí o devět tabulkových zaměstnaneckých míst navíc, peníze na ně ale nechce. Vohralíková zdůraznila, že snahou je změnit „firemní kulturu“ Hradu. Novým šéfem Správy Pražského hradu (SPH) by se měl stát Vladimír Sonntag, personální oddělení Hradu povede Zdeněk Hejhal a finančním ředitelem bude Pavel Vyhnánek. Svůj tým složený z tajemníka a asistentky bude mít i manželka prezidenta Eva Pavlová. Pracovníci k ní přejdou z kanceláře Vohralíkové. Organizační změny začnou na Pražském hradě platit od 1. června.
4. 5. 2023Aktualizováno4. 5. 2023, 10:56|

Dozorčí rada pražského dopravního podniku je kompletní. Vedení města zvolilo zbylé tři členy

Pražští radní v pondělí v pozici valné hromady dopravního podniku (DPP) zvolili do jeho patnáctičlenné dozorčí rady primátorova náměstka Zdeňka Kováříka (ODS), Tomáše Suneghu (KDU-ČSL) a Tomáše Homolu (STAN). Nové povolební složení rady by tak mělo být kompletní, první personální změny vedení města schválilo již začátkem března. Rada metropole v pondělí také schválila změny v dozorčí radě městské firmy Kolektory Praha.
20. 3. 2023|

Novými členy dozorčí rady pražského dopravního podniku jsou Hřib, Lněničková a Prokop

Pražští radní na valné hromadě dopravního podniku (DPP) zvolili do jeho patnáctičlenné dozorčí rady primátorova náměstka Zdeňka Hřiba (Piráti), zastupitelku Gabrielu Lněničkovou (Piráti) a opozičního zastupitele Ondřeje Prokopa (ANO). Zároveň z ní odvolali bývalého náměstka primátora Pavla Vyhnánka (Praha Sobě) a Petru Kolínskou. V dozorčí radě zůstává jedno neobsazené místo, které obsadí lidovci, řekl Hřib. DPP je největší městskou firmou, která zaměstnává asi jedenáct tisíc lidí. Na starosti má provoz MHD.
6. 3. 2023|

Svoboda se stal pražským primátorem. Zastupitelé zvolili i náměstky a radní

Pražští zastupitelé ve čtvrtek na jednání ustavujícího zasedání zvolili nové vedení hlavního města včetně primátora. Tím se stal po téměř pěti měsících od voleb lídr pražské SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Bohuslav Svoboda (ODS). Koalici na magistrátu uzavřeli zástupci SPOLU, Pirátů a STAN, kopíruje tedy vládní složení a má v 65členném zastupitelstvu většinu 36 hlasů. V opozici budou ANO, Praha sobě a SPD. Volby v Praze vyhrála SPOLU před druhým ANO a třetími Piráty.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 23:24|

Z torza plánované radnice Prahy 8 bude po dostavbě sídlo unijní agentury pro kosmický program

Léta rozestavěnou budovu centra Nová Palmovka čeká dokončení. Magistrát má v plánu do objektu přestěhovat sídlo Agentury EU pro kosmický program (EUSPA). O novém umístění předběžně rozhodlo vedení metropole v pondělí, kdy podepsalo s ministerstvem financí smlouvu o smlouvě budoucí. Budova původně patřila Praze 8, která do ní chtěla umístit sídlo radnice. Projekt ale ztroskotal kvůli nedostatku financí, chátrající torzo loni převzal pražský magistrát.
14. 7. 2022|

Více než polovina ukrajinských uprchlíků jsou děti. Speciální víza jich v Česku má přes 57 tisíc

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) se počet uprchlíků v Česku od pátku zdvojnásobil na sto tisíc. Po pondělním jednání Ústředního krizového štábu uvedl, že více než 57 tisíc z nich už má status dočasného pobytu v České republice. Pražské asistenční centrum v Kongresovém centru je přehlceno. Další uprchlíky začne přijímat, až odbaví ty nyní čekající, tedy v úterý. V Česku vznikly první třídy pro děti uprchlíků z Ukrajiny. Do nich se může v současnosti integrovat zhruba sto tisíc ukrajinských dětí, uvedl ministr školství Petr Gazdík (STAN). Na pomoc Ukrajině už také shromáždily tuzemské humanitární organizace dohromady přes 1,5 miliardy korun.
7. 3. 2022Aktualizováno7. 3. 2022, 20:30|

Začíná rekonstrukce Průmyslového paláce. Dominanta Výstaviště Praha Holešovice se dočká opravy po třinácti letech

Ve středu začala rekonstrukce části Průmyslového paláce, která vyhořela v roce 2008. Obnovu historické dominanty Výstaviště Praha Holešovice provázely přes deset let potíže kvůli soudnímu sporu o pojistce kvůli chybám ve vypsání zakázky. Náklady na obnovu by měly vyjít na zhruba 2,64 miliardy korun. Dostavba vyhořelého křídla i oprava dalších částí paláce má být podle plánů dokončena v roce 2024.
1. 2. 2022|

Pražští zastupitelé schválili rozpočet. Největší investice půjdou na stavbu metra D

Hlavní město bude v příštím roce hospodařit s příjmy a výdaji 92,6 miliardy korun, což je meziročně více. Na investice půjde přibližně 19,68 miliardy, z toho více než čtyři miliardy na stavbu metra D. Z výdajů tvoří většinu běžné výdaje, a to asi 70,92 miliardy korun, nejvíc peněz je určeno na dopravu a školství. Návrh rozpočtu ve čtvrtek schválili pražští zastupitelé. Podle opozice ale zahrnuje nízkou částku například na sport, kulturu či bytovou politiku.
16. 12. 2021|

Praha schválila klimatický plán. Podle opozice je nereálný a nedostatečně připravený

Praha má klimatický plán, podle kterého má do roku 2030 investovat zhruba 230 miliard korun do 69 opatření zaměřených na snížení emisí oxidu uhličitého v metropoli o 45 procent. K tomu se hlavní město zavázalo už v roce 2019. Dokument ve čtvrtek schválili zastupitelé. Většinu potřebných peněz chce magistrát získat z evropských fondů. Většina zastupitelů opozičních ODS a ANO plán nepodpořila, je prý nereálný a nedostatečně připravený.
28. 5. 2021Aktualizováno28. 5. 2021, 13:03|

Ostatní strany budou moci závidět, jak krásný program máme, říká zakladatel Milionu chvilek Minář

Bývalý předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář chce příští rok v parlamentních volbách kandidovat za své hnutí Lidé PRO. Spolupracovat s ním bude bývalý ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka nebo náměstek pražského primátora Pavel Vyhnánek (Praha sobě). Hnutí kandidaturu podmiňuje ziskem půl milionu podpisů. Minář řekl v Událostech, komentářích, že si tak chce ověřit, zda mají k plnění svých plánů dostatečný mandát. Rozhovor s ním vedla Jana Peroutková.
4. 12. 2020|

Praha chystá v nejisté situaci rozpočet na příští rok. Předpokládá nižší daňové příjmy a škrty v některých výdajích

Hlavní město by mohlo v příštím roce hospodařit s daňovými příjmy 53,4 miliardy korun, což je meziročně asi o čtyři miliardy méně. Kolik peněz půjde na investice, zatím nebylo rozhodnuto. Praha bude také škrtat v některých výdajích. Ve čtvrtek o tom informoval náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha sobě).
8. 10. 2020|

Magistrát půjčí Praze 10 bezúročně půl miliardy na rekonstrukci radnice

Magistrát hlavního města bezúročně půjčí Praze 10 půl miliardy korun na dlouho plánovanou rekonstrukci radnice městské části, rozhodli zastupitelé. Podle starostky desáté městské části Renaty Chmelové (Vlasta) je budova v neudržitelném technickém stavu a s ohledem na odhad nákladů ve výši 915 milionů korun musí radnice nalézt zdroje financování mimo svůj rozpočet. Kromě půjčky od města mají vyjednanou dotaci od ministerstva životního prostředí ve výši zhruba 200 milionů korun.
17. 9. 2020|

Obchody, design, vyhlídková věž a nové vchody. Pražská tržnice se dočká rekonstrukce za miliardy

Dvě až tři miliardy korun chce hlavní město v následujících letech investovat do rozvoje Pražské tržnice. Podle magistrátu má být její provoz ekonomicky udržitelný. Památkově chráněný areál má nabídnout prostor pro kulturu, obchod i gastronomii.
12. 6. 2020|

Oprava Barrandovského mostu nebo stavba metra D. Praha schválila rozpočet

Praha bude příští rok hospodařit s příjmy 60,7 miliardy a výdaji 81,6 miliardy korun. Rozdíl město dorovná například z peněz, které získá od státu. Na investice je vyčleněno 16,8 miliardy, což je o něco méně než pro letošní rok. Proti loňsku vzrostou asi o 5,5 miliardy korun běžné výdaje na 64,8 miliardy. Rozpočet ve čtvrtek večer po mnohahodinové diskusi schválili pražští zastupitelé. Kritizovala ho opozice, které vadí mimo jiné výše běžných výdajů.
12. 12. 2019|

Praha zruší tendr na dostavbu Průmyslového paláce. Postup nebyl férový, říká vedení města

Vedení Prahy zruší výběrové řízení na dostavbu Průmyslového paláce a vypíše do konce roku nové. Důvodem je to, že minulé vedení města tendr loni odsouhlasilo, aniž mělo projekt. Ten byl dokončen až letos v létě. Oznámil to primátorův náměstek Pavel Vyhnánek (Praha sobě). Obnovu vyhořelého křídla paláce to podle něj nezpozdí.
11. 10. 2019|