TÉMA

Žoldnéři

Wagnerovci jsou v Bělorusku, potvrzuje ukrajinská pohraniční stráž

Do Běloruska dorazili bojovníci z ruské Wagnerovy soukromé vojenské společnosti, oznámila ukrajinská pohraniční stráž, která tak potvrdila dosavadní náznaky. Britská stanice BBC k tomu uvedla, že pohraničníci teď posuzují, kolik wagnerovců se může v Bělorusku nacházet a jaké jsou jejich přesné pozice a cíle. Podle jedné z nepotvrzených zpráv přejel v sobotu ráno hranici s Běloruskem konvoj asi šedesáti vozidel s wagnerovci.
16. 7. 2023|

Okupační správce Krymu chystá obranu. Ukrajinské protiofenzivě se má postavit Konvoj

Ozbrojenou skupinu Konvoj zformoval Ruskem dosazený správce Krymu Sergej Aksjonov. Má se postavit očekávané ukrajinské protiofenzivě, která se může pokusit o získání přístupu na poloostrov, jenž Rusko nezákonně anektovalo v roce 2014. Šéfovi Krymu pomohl i Jevgenij Prigožin – z jeho wagnerovců pochází i velitel Konvoje, který byl zapletený do vražd novinářů a má vazby Gazprom. Konvoj však není jedinou ozbrojenou skupinou, která má bránit Krym. Odlišné mocenské zájmy jejich vůdců však nakonec mohou být slabinou.
26. 5. 2023|

Prigožin uvedl, že zasahoval do amerických voleb

Zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin den před volbami do amerického Kongresu připustil, že se vměšoval do dřívějších voleb. Je to poprvé, co se někdo veřejně k ovlivňování politiky Spojených států přiznal. Washington na Prigožina už dříve uvalil sankce kvůli jeho sponzorování takzvaných trollích farem na internetu. Těmi se Moskva snaží ovlivňovat dění v zahraničí.
7. 11. 2022Aktualizováno7. 11. 2022, 22:04|

Wagnerovci verbují i v Česku. Náborová videa připomínají ta Islámského státu, upozornila analytička

I v Česku se pokouší verbovat žoldnéře ruská paralimitární jednotka známá pod názvem Wagnerova skupina. Bojuje na Ukrajině v první linii a má obrovské ztráty, které se snaží doplňovat i v zemích NATO – přestože oficiálně tvrdí, že lidi z členských zemí nepřijímá. Náborová videa připomínají ta, kterými svého času v Evropě „lovila“ mladé muslimy teroristická skupina Islámský stát. O verbování žoldnéřů v Česku natáčel pro 168 hodin Václav Crhonek.
24. 10. 2022|

Rusové postoupili směrem k Bachmutu. Dělostřeleckou válku prohráváme, připustila ukrajinská rozvědka

Ukrajinský generální štáb připustil ruský postup směrem k městu Bachmut v Doněcké oblasti na východě země. Boje o Severodoněck pokračují. Ukrajina žádá od Západu další zbraně k obraně před Ruskem. Kyjev přisuzuje klíčovou váhu dělostřelectvu, v němž má Moskva převahu.
10. 6. 2022Aktualizováno10. 6. 2022, 20:02|

Ze Sýrie se po 11 letech války stal ruský satelit. Hrozí nasazení tamních žoldnéřů na Ukrajině

Sýrie si v úterý připomíná jedenácté výročí začátku občanské války. Konflikt, který propukl po brutálním potlačení prodemokratických protestů v březnu 2011, si vyžádal nejméně 350 tisíc mrtvých a miliony dalších lidí připravil o domov. Klíčovým momentem v syrské válce bylo zapojení Ruska na straně Bašára Asada. Spojenectví obou zemí nyní překonává hranice Afriky. Rusko v Sýrii rekrutuje tisíce žoldnéřů, které chce nasadit do bojů na východě Ukrajiny.
15. 3. 2022|

V Libyi se porušují lidská práva, uvádí zpráva OSN. Lidé jsou mučeni a zabíjeni

V Libyi byly s největší pravděpodobností spáchány válečné zločiny a zločiny proti lidskosti, uvádí ve své zprávě Rada OSN pro lidská práva (HRC). Shromáždila důkazy o vraždách, mučení, zotročování, mimosoudním zabíjení a znásilňování.
4. 10. 2021|

Násilí v ulicích zbídačeného Haiti po smrti prezidenta roste. Vláda chystá volby, gangy revoluci

Nedostupnost pitné vody a jídla, neexistující kanalizační systém, chabá zdravotní péče a nadměrné čerpání přírodních zdrojů patří mezi nejvýraznější problémy karibského Haiti, rozhodně však nejsou jediné. Země, která se stále ještě nevzpamatovala z ničivého zemětřesení v roce 2010, teď čelí krizi po zavraždění prezidenta Jovenela Moïseho. Po jeho smrti v zemi roste násilí živené rozdělením obyvatel na malou skupinu movitých elit a velkou skupinu chudých uvězněných v městských slumech nebo na farmách s neúrodnou půdou. Situace využívají kriminální gangy, jeden z jejich vůdců chystá revoluci.
4. 8. 2021|

Londýn podezírá britské žoldnéře, že se podíleli na masakrech během války na Srí Lance

Britská policie vyšetřuje válečné zločiny z občanské války na Srí Lance. Z podílu na zvěrstvech spáchaných v 80. letech podezírá několik bývalých vojáků, kteří si před 35 lety založili bezpečnostní agenturu. Ta mimo jiné poskytovala výcvik a podporu speciální jednotce srílanské policie, jejíž členové nechvalně prosluli vražděním tamilských civilistů.
4. 12. 2020|

Umírají pro toho, kdo si je zaplatí. Žoldnéři v současnosti vstupují téměř do všech konfliktů

Konflikt v Náhorním Karabachu ukazuje na jeden klíčový fenomén dnešních válek – obě strany se navzájem obviňují z využívání zahraničních žoldnéřů. Nájemné jednotky v současnosti vstupují téměř do všech konfliktů a odvádějí špinavou práci za regulérní vojáky. V obrovském byznysu se točí miliardy dolarů.
6. 10. 2020Aktualizováno6. 10. 2020, 18:00|

Bedny plné miliard. Rusko chce zpět libyjské dináry pro Haftara, které zadržela Malta

V občanské válce v Libyi je čím dál více cítit ruský vliv. Moskva podporuje generála Chalífu Haftara, jehož síly bojují proti vládě v Tripolisu. Podle Spojených států mu Rusko pomáhá vojensky i finančně. Maltské úřady zadržely libyjské bankovky v hodnotě šestadvaceti miliard korun, které pro Haftara vyrobila ruská tiskárna cenin. Moskva se dožaduje jejich vydání.
31. 5. 2020|

Recenze: Kniha Donbas nabízí unikátní vhled do myslí lidí, kteří to schytávají z obou stran

Překvapivě skromný seznam české a slovenské literatury o zatím poslední evropské válce doplnil cenný titul. Slovenský novinář Denníku N Tomáš Forró vydal knihu nazvanou Donbas. Ta je výsledkem jeho cest na východ Ukrajiny a velkého množství rozhovorů s tamními bojovníky, aktivisty, politiky i obyčejnými lidmi z obou stran.
5. 10. 2019|