TÉMA

Kiel

Při středečním útoku v německém vlaku zemřeli šestnáctiletá dívka a devatenáctiletý muž

Oběťmi středečního útoku nožem ve vlaku v Brokstedtu na severu Německa jsou 16letá dívka a 19letý muž. Uvedla to ministryně vnitra spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko Sabine Sütterlinová-Waacková před zasedáním zemského sněmu, které začalo minutou ticha za oběti útoku. Ten si kromě dvou mrtvých vyžádal také sedm zraněných.
26. 1. 2023|

Útočník v regionálním vlaku v Německu zabil dva lidi, dalších sedm zranil

Dva lidé zemřeli a dalších sedm utrpělo zranění při útoku nožem v regionálním vlaku na severu Německa. Mezi zraněnými je i muž podezřelý z činu, kterému je podle agentury DPA 33 let. Příčina útoku, který se odehrál ve vlaku z Kielu do Hamburku, zatím není známa. Podezřelý byl zadržen.
25. 1. 2023Aktualizováno25. 1. 2023, 19:33|

Nový jízdní řád přináší zrychlení na koridorech i další noční vlak. Po roce ožívá trať z Brna do Blanska

Je druhý prosincový víkend, na který tradičně připadá celostátní i celoevropský termín změny železničních jízdních řádů. Neděle, od kdy nové jízdní řády platí, cestující ve vnitrostátní dopravě příliš nepřekvapí. Hlavně se změní časy odjezdů z Prahy po koridorových tratích ve směru na východ, západ i jih, protože skončila část výluk a cestování bude rychlejší. Největší novinky ale přináší jízdní řád v mezistátním spojení. Téměř po třiceti letech opět vyjíždí přímý spoj Praha – Tábor – Vídeň, po šesti letech noční vlak Praha – Frankfurt – Curych, naopak po necelých třech letech opět zaniká spojení Berlín – Praha – Vídeň.
10. 12. 2022|

Nedostatek zbraní by mohl znamenat problémy pro spojence Ukrajiny, píše AP

Nedostatek zbraní v celé Evropě by mohl postavit spojence Ukrajiny před těžké rozhodování – při své podpoře Kyjevu totiž zvažují také riziko ruského útoku na ně. Napsala to agentura AP, podle níž ruská invaze na Ukrajině zatížila už předtím zdecimované zásoby zbraní nejen v řadě menších států, ale i v některých větších zemích NATO. Spojené státy a další členové Severoatlantické aliance poslali Ukrajině zbraně a vybavení v hodnotě miliard dolarů, někteří spojenci poskytli všechny své rezervní zbraně ze sovětské éry a nyní čekají na americkou náhradu.
23. 10. 2022|

Mořský život se dokáže přizpůsobit změně klimatu. Platí za to ale obří daň, varuje výzkum

Změna klimatu ohrožuje oceány. Američtí biologové se proto pokusili simulovat, jak se budoucím podmínkám v oceánech dokážou přizpůsobovat droboučké organismy, které tvoří základ potravního řetězce.
25. 3. 2022|

Německý Kiel zasáhlo tornádo, sedm lidí je zraněno

V severoněmeckém Kielu večer tornádo strhlo do vody větší počet lidí na přímořské promenádě, informovala agentura DPA s odvoláním na policii. Sedm lidí utrpělo zranění, šest záchranáři převezli do nemocnic, tři s těžkým zraněním a tři s lehčím.
29. 9. 2021|

Archeologové našli nejstarší známou oběť moru. Muž zemřel po kousnutí krysy před 5300 lety

Vědci našli ostatky člověka, jenž aspiruje na označení nejstarší známá oběť moru. Nejnovější poznatky naznačují, že se bakterií způsobující tuto nemoc infikoval mladý muž, který zemřel před zhruba 5300 lety na území dnešního Lotyšska. „Je to nejstarší známá oběť moru, kterou máme,“ uvedl Ben Krause-Kyora z univerzity v německém Kielu.
30. 6. 2021|

V mořích u evropských břehů leží a koroduje stará munice. Její likvidace je nezbytná, hrozí únik jedů

Na dně evropských moří dodnes leží miliony tun nevybuchlé munice z obou světových válek. Její likvidace stojí miliardy eur, je však nezbytná. Kdyby se munice ponechala svému osudu, mohla by způsobit ekologickou katastrofu. Hrozí, že se z ní začne uvolňovat nebývalé množství jedovatých látek.
14. 6. 2021|

Hemoroidy mají genetické příčiny, zjistil rozsáhlý mezinárodní výzkum

Hemoroidy, nazývané lidově také hemeroidy, postihují velkou část populace, ale důvody jsou většinou neznámé. Velká mezinárodní studie, která zkoumala DNA téměř jednoho milionu lidí, nyní některé pravděpodobné příčiny našla – a uvažuje o dysfunkci svaloviny, epitelu a pojivové tkáně.
1. 5. 2021|

Potápěči našli v Baltském moři nacistický šifrovací stroj Enigma

Němečtí potápěči našli na dně Baltského moře válečný šifrovací stroj Enigma, který nejspíš pochází z některé z nacistických bojových ponorek. Informovala o tom agentura DPA. Vzácný stroj objevila náhodou posádka lodi Světového fondu na ochranu přírody (WWF), jež v pobřežních vodách mapovala odhozené rybářské sítě, které představují riziko pro mořské živočichy.
3. 12. 2020|

Nový koronavirus zřejmě může u zdravých lidí vyvolat cukrovku, naznačují výzkumy

Výsledky několika výzkumů naznačují, že nový koronavirus způsobuje poškození buněk, které vytvářejí inzulin. A to znamená, že nemoc covid-19 může u zdravých lidí způsobit vznik cukrovky.
25. 6. 2020|

Průběh covidu-19 může ovlivnit krevní skupina a genetika, ukazuje výzkum

Závažnější průběh onemocnění covid-19 může záležet na krevní skupině nakaženého a dalších genetických faktorech, domnívají se evropští vědci. Koronavirem SARS-CoV-2 se snáze nakazí lidé s krevní skupinou A a nemoc se u nich častěji prokazuje těžšími příznaky, vyplývá ze zjištění publikovaných v odborném časopise The New England Journal of Medicine.
19. 6. 2020|
Doporučujeme

Při potopení Wilhelma Gustloffa zemřelo v zimě 1945 devět tisíc uprchlíků. Loď zničilo torpédo „za Stalina“

Před pětasedmdesáti lety v Baltském moři potopila sovětská torpéda někdejší chloubu německého námořnictva, loď Wilhelm Gustloff. Místo vojáků ovšem přetížené plavidlo převáželo z Gdyně do Kielu přes deset tisíc běženců, z nichž 9400 našlo smrt v ledových vodách Baltu. S takovou bilancí (jež asi šestinásobně převyšuje počet obětí Titanicu) představuje zánik Wilhelma Gustloffa největší námořní tragédii v dějinách.
30. 1. 2020Aktualizováno2. 2. 2020, 16:14|

Pro mnohé byla NDR něco jako lešení, připomněla Merkelová při výročí znovusjednocení

Němci se podle kancléřky Angely Merkelové (CDU) musí učit porozumět tomu, proč znovusjednocení země v říjnu 1990 nepřineslo všem na východě Německa jen dobré zkušenosti. Merkelová to ve čtvrtek, tedy v den 29. výročí znovusjednocení Německa, řekla v Kielu na severu země, kde se konají hlavní oslavy. Ocenila také odvahu východních Němců, jejichž masové protesty před 30 lety vedly k pádu berlínské zdi 9. listopadu 1989.
3. 10. 2019|