TÉMA

Lázeňství

Hilton má zájem o Alžbětiny lázně v Karlových Varech, začne jednání o podmínkách

Zástupci hotelového řetězce Hilton na středečním zastupitelstvu Karlových Varů potvrdili svůj zájem provozovat Alžbětiny lázně. Poslední městské lázeňské zařízení v krajském městě je dlouhodobě ve ztrátě a potřebuje výrazné investice. Hilton by chtěl v Alžbětiných lázních dobudovat ubytovací zařízení, aby mohly sloužit jako plnohodnotný lázeňský hotel. Zastupitelstvo uložilo vedení města jednat o dalším využití těchto lázní.
8. 11. 2023Aktualizováno8. 11. 2023, 13:55|

ŘSD se zřejmě změní na státní podnik, novela zákona prošla druhým čtením

Nynější příspěvková organizace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se zřejmě změní na státní podnik se stejným jménem. Novelu zákona, která to má umožnit, sněmovna propustila do třetího čtení. Schvalovat by ji mohla na své příští schůzi. Poslanci v úterý do třetího čtení také propustili návrh na zrušení zákona o zemědělských skladních listech či novelu o hornické činnosti, která by měla zjednodušit úřední podmínky pro dovoz a vývoz výbušnin.
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 17:14|

Bílina na Teplicku zachraňuje lázeňský areál

Radnice v Ústeckém kraji chtějí obnovit lázeňství. Na mnoha místech v regionu jsou totiž pod zemí termální prameny. Často jsou ale nevyužívané. Na lázně by chtěla lákat turisty například Bílina na Teplicku. Začala proto se záchranou lázeňského areálu Kyselka.
3. 4. 2023|

Projekt na stavbu lázeňského komplexu u Nových Mlýnů má územní rozhodnutí

Stavba lázeňského komplexu v Pasohlávkách na Brněnsku odhadem za dvě miliardy korun získala územní rozhodnutí, oznámila v pondělí starostka Pasohlávek Martina Dominová (Moravané). Stavbu lázní plánuje několik let čínská firma RiseSun, podle Dominové nyní pracuje na dokumentaci pro stavební povolení. Kromě toho chce kraj v blízkosti lázní postavit léčebné Sanatorium Pálava odhadem za miliardu, podle hejtmanova náměstka Jana Zámečníka (KDU-ČSL) by mělo nabídnout přes 160 lůžek.
28. 11. 2022|

Lázně v Jáchymově zahájily novou sezonu. Jednou z novinek je prohlídková štola

Lázně Jáchymov ve čtvrtek symbolicky zahájily novou sezonu, a to se zpožděním a bez velkých akcí pro veřejnost. I přes tvrdé dopady koronavirové pandemie lázně představily i novinky – nové návštěvnické informační centrum a prohlídkovou štolu. Od letní sezony si lázně, a to nejen v Jáchymově, slibují opět oživení. Musí však stále řešit dopady více než ročních omezení, uvedl ředitel zařízení a prezident Svazu léčebných lázní ČR Eduard Bláha.
1. 7. 2021|

SeČTeno z Karlovarského kraje: Do lázní může minimum hostů, hotely bojují o přežití

Covidová pandemie zasáhla Karlovarský kraj v nejhorší čas. Začínaly se totiž řešit tradiční problémy kraje, šíření nákazy ale v tu chvíli region známý lázeňstvím a turistickým ruchem silně zasáhlo. Ekonomické dopady pandemie na jednotlivé regiony Česka mapuje pořad SeČTeno, tentokrát z Karlovarského kraje.
7. 5. 2021Aktualizováno7. 5. 2021, 18:58|

SeČTeno ze Středočeského kraje: Ztráta ve službách se počítá na stovky milionů, památky se přemístily na internet

Cestovní ruch, pohostinství či zemědělství – všechna tato odvětví ve středních Čechách v uplynulém roce výrazně zasáhla pandemie koronaviru. Například zámek Kačina se snažil dorovnat ztráty z návštěvnosti on-line prohlídkami, nejvíce mu ale pomohlo natáčení dvou filmů v prostorách památky. Utrpěli i vinaři, jejich tržby se mnohdy propadly až o polovinu, automobilky zase bojovaly s nedostatkem materiálu. Dopady pandemie na život v Česku mapuje pořad SeČTeno, tentokrát ze Středočeského kraje.
30. 4. 2021Aktualizováno30. 4. 2021, 18:06|

Vystačí si ekonomika Karlovarského kraje s lázněmi a potřebuje region vysokou školu? Debatovali lídři kandidátek

Pandemie koronaviru dopadla na lázeňský sektor v Karlovarském kraji. Lídři kandidátek pro říjnové krajské volby hovoří o nutnosti rozšířit záběr regionu, aby na lázeňství nebyla jeho ekonomika tolik závislá. Pomoci by tomu mohlo vysokoškolské vzdělání, které má v kraji udržet mladé a vzdělané lidi. Uchazeči o hejtmanství diskutovali také o tom, jak do západního cípu Česka přilákat turisty.
10. 9. 2020|

Lídři kandidátek z Karlovarského kraje diskutovali, jak pomoct lázeňskému regionu při úbytku turismu

Karlovarský kraj je kvůli své lázeňské tradici a sousedství s Bavorskem a Saskem výrazně závislý na cestovním ruchu a volném přeshraničním pohybu pendlerů. Do obojího ale na jaře letošního roku silně zasáhla opatření, která měla zabránit šíření pandemie covidu-19. O tom, jak může krajské vedení pomoct lázeňskému regionu v čase turistického propadu, diskutovali v první předvolební debatě krajští volební lídři.
9. 9. 2020Aktualizováno9. 9. 2020, 13:07|

Záchrana lázní a silniční tah na Prahu, to jsou témata voleb v Karlovarském kraji

V Karlovarském kraji vznikla před čtyřmi lety po volbách široká koalice hnutí ANO, ODS, Pirátů, HNHRM a SPO, která vydržela přes celé volební období. Změnil se jen post hejtmana. Janu Mračkovou Vildumetzovou (ANO) nahradil ve funkci Petr Kubis. Ten se stal také letošním lídrem kandidátky ANO.
4. 9. 2020|

Bývalý ministr Vondruška podle soudu rozdával vouchery od CzechTourismu. Má zaplatit peněžitý trest

Soud v úterý znovu shledal bývalého ministra pro místní rozvoj Rostislava Vondrušku vinným v kauze rozdávání voucherů agentury CzechTourism. Namísto původní roční podmínky mu však tentokrát uložil peněžitý trest 100 tisíc korun. Někdejší ekonomická ředitelka agentury Andrea Gregorová dostala trest o 20 tisíc korun vyšší, protože podle nepravomocného rozsudku způsobila větší škodu než Vondruška. Oba obžalovaní vinu odmítají, Vondruška stíhání označuje za politickou objednávku.
14. 1. 2020|

Obnova Malých lázní v Náchodě je v plném proudu. Lidé se mohou těšit na vodu z pramene

Obnova takzvaných Malých lázní v Náchodě, městské části Běloves, je v poslední fázi. Ještě do konce roku by si lidé mohli chodit načepovat minerální vodu, která tam poteče ze dvou certifikovaných vrtů. Náchod na svých pozemcích dokončuje lázeňskou kolonádu a čeká na instalaci zařízení, které novou minerálku zbaví nadlimitních hodnot arzenu.
2. 10. 2019|