TÉMA

Nájemníci

Obyvatelé domu v Kunovicích jsou bez vody a elektřiny. Majitel je odpojil kvůli dluhu

V nemocnici zůstávají už jen dvě děti přiotrávené oxidem uhelnatým v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Situace v bytovém domě, který je teď odpojený od elektřiny i vody, ale zůstává napjatá.
18. 11. 2022|

Česko udělilo ukrajinským uprchlíkům přes 295 tisíc speciálních víz

Česko dosud udělilo celkem více než 295 600 speciálních víz pro uprchlíky z Ukrajiny. O Velikonočním pondělí jich přibylo 772, výrazně méně než před týdnem. Kraje Ústřednímu krizovému štábu sdělí, kolik ubytovacích kapacit bude potřeba v létě nahradit. V Česku je podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) přibližně 300 tisíc Ukrajinců, kteří uprchli před ruskou invazí. Většinou jsou to ženy a děti. Praha žádá, aby stát poskytl pro uprchlíky další ubytovací kapacity.
19. 4. 2022Aktualizováno19. 4. 2022, 20:26|

Možnou šikanu nájemníků v pražské vile řeší policie. Objekt dříve vlastnil lobbista Horáček

Policie vyšetřuje možnou šikanu nájemníků v památkově chráněné vile v městské části Praha 2. Lidé si stěžují, že je nový majitel chce vystěhovat. Původním vlastníkem budovy byl podnikatel Tomáš Horáček figurující v kauze zmanipulovaných nemocničních zakázek. Podle něj se vily nezákonně zmocnila jeho bývalá advokátka.
25. 12. 2021|

Lidé z Hlinky se bojí vzniku další vyloučené lokality. V novém domově místo seniorů žijí mladé rodiny z okolí

Lidé v obci Hlinka na Bruntálsku se bojí vzniku další vyloučené lokality. Do komunitního domu pro seniory nastěhoval ostravský investor zhruba sedmdesát nájemníků, místní je označují za „nepřizpůsobivé“. Obec se kvůli údajnému dotačnímu podvodu už obrátila na ministerstvo pro místní rozvoj i další úřady. Stěžuje si i na odpadky, které se v okolí domova objevují.
6. 12. 2021|

Karlovy Vary koupí ubytovnu v Charkovské ulici, žádali o to i okolní nájemníci

Karlovarské zastupitelstvo schválilo nákup ubytovny v Charkovské ulici. Chce tím řešit dlouhodobou situaci, kdy lidé z ubytovny narušovali pořádek v okolí a opakovaně si na ně stěžovali nájemníci z okolních domů. Celkem 73 bytových jednotek a šest nebytových prostor by město mělo koupit za 74,67 milionu korun.
22. 6. 2021|

Nájemníci mají získat větší ochranu proti vystěhování. Majitelé bytů by dali přednost vzájemné dohodě

Poslanci ve středu přijali zákon, který dočasně zakazuje vystěhování nájemníka, pokud nemá kvůli koronavirovým opatřením na zaplacení nájmu, a umožňuje splatnost tohoto dluhu do konce roku. Nelíbí se ale majitelům, kteří byty pronajímají. Podle nich by měl stát řešit situaci příspěvkem na bydlení.
9. 4. 2020|

Ústavní soud odmítl stížnost bývalých klientů H-Systemu. Budou se muset vystěhovat

Ústavní soud odmítl stížnost družstva Svatopluk, které sdružuje část klientů zkrachovalého H-Systemu. Ti chtěli zvrátit rozhodnutí o vyklizení domů v Horoměřicích u Prahy, které jim pravomocně nařídil Nejvyšší soud již loni v létě. Rozhodnutí Ústavního soudu by mělo být tuzemskou tečkou za sporem obyvatel domů s insolvenčním správcem Josefem Monsportem. Družstvo však avizovalo, že se obrátí na Evropský soud pro lidská práva.
1. 10. 2019Aktualizováno1. 10. 2019, 23:12|