TÉMA

Vila

Nejvyšší soud odmítl Balákovo dovolání v kauze těžby kamene v Lánské oboře

V případu nevýhodné těžby a prodeje kamene v Lánské oboře Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalého šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka jako zjevně neopodstatněné, informoval mluvčí kladenského soudu Ivo Poštolka. Krajský soud v této kauze letos Balákovi pravomocně potvrdil dřívější verdikt kladenského soudu, tedy peněžitý trest 870 tisíc korun a dvouletý zákaz činnosti.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 15:27|

Továrník Kind bydlel ve vile s výhledem na Ústí jen chvíli, po rekonstrukci poslouží knihovně

V prudkém svahu na masivní terase, s výhledem do Labského údolí, stojí v Ústí nad Labem od konce devatenáctého století vila, která nese jméno svého zadavatele, továrníka Richarda Kinda. Dnes ji využívá Knihovna Ústeckého kraje, která také spolu s krajem připravuje rekonstrukci těchto historických prostor. Za více než šedesát milionů korun by zde mělo vzniknout místo pro vzdělávání i digitalizaci.
17. 7. 2023|

Radovan Krejčíř utekl před 18 lety. Nyní z věznice v JAR žádá o vydání do Česka

Uplynulo osmnáct let od útěku Radovana Krejčíře. Policistům tehdy uprchl během celonoční domovní prohlídky jeho černošické vily. Šlo o jeden z největších policejních skandálů. Kauza tehdy stála místo policejního prezidenta a vedení protikorupční policie, která měla případ na starosti. Krejčíř následně zmizel na Seychely a poté do Jihoafrické republiky, kde si nyní odpykává trest.
18. 6. 2023|

České úřady obstavily ruskému oligarchovi vilu za desítky milionů

Stát obstavil další majetek oligarchy napojeného na Putinův režim. Konkrétně jde o vilu sankcionovaného miliardáře Andreje Kozicyna. Podnikatel ještě po začátku ruské invaze vlastnil elektrotechnický podnik v Kralupech nad Vltavou nebo firmu na výrobu letadel v Kunovicích.
8. 6. 2023|

Ruský průmyslník se zbavil vily v pražské Troji. Nový majitel je spojován s jiným sankcionovaným oligarchou

V Česku přibývá případů, kdy se Rusové napojení na Putinův režim zbavují lukrativního majetku. Vloni změnila majitele i pražská vila bývalého šéfa petrohradského elektrotechnického podniku Migridata Pirnazara. Novým majitelem je přitom podnikatel napojený na sankcionovaného ruského oligarchu.
15. 4. 2023|

„Jako na nádvoří renesančního paláce v Itálii,“ říká historik. Unikátní hydroelektrárně v Háji je sto let

Vodní elektrárna, jakou není možné vidět nikde jinde v Česku – i tak by se dala popsat ta v Háji u Mohelnice. Unikátní stavba, která je spolu s nedalekou vilou rodiny Plhákových národní kulturní památkou, nedávno oslavila sto let. Obě stavby navrhli architekti Josef Štěpánek a Bohuslav Fuchs, ovšem v době, kdy teprve začínali. Elektrárnu, vilu i těžký osud rodiny Plhákových nově představuje výstava „Pohnutá historie. Elektrárna a vila v Háji u Mohelnice“ v Muzeu moderního umění v Olomouci. Výstava potrvá do 4. června.
30. 3. 2023|

Štrasburský soud zamítl žalobu v souvislosti se squatem Milada

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku zamítl žalobu českých občanů v souvislosti s policejním zásahem v pražském squatu Milada a údajným policejním násilím. Rozhodnutí soud zveřejnil na svých stránkách.
3. 11. 2022|

Sněmovna zapůjčila vilu na Břevnově ruské lidskoprávní organizaci Memorial

Poslanecká sněmovna zapůjčila ruské lidskoprávní organizaci Memorial vilu na pražském Břevnově, kterou tradičně využívá předseda dolní komory parlamentu. Současná předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) předala klíče od vily předsedovi sdružení Memorial Česká republika Štěpánovi Černouškovi. Organizace, která se zabývá zejména odhalováním sovětských represí, prostory využije k setkávání svých členů, z nichž někteří ze strachu z postihů odešli z Ruska do Evropy.
21. 9. 2022|

Náchod kupuje lázeňskou vilu Panzinka

Náchod pokračuje v obnově lázeňské tradice. Po nákupu areálu Velkých lázní zastupitelé města schválili koupi vily Panzinka za deset milionů korun. O nákupu rozhodli jednomyslně, a to i přesto, že je vila na první pohled v zanedbaném stavu.
13. 9. 2022|

Majetek ruských oligarchů dohledává ve Francii zvláštní oddělení. Ve zmrazování pokračuje i Itálie

Francouzské úřady dál zmrazují nemovitosti sankcionovaných Rusů, hlavně v Paříži a na Azurovém pobřeží. Ministerstvo hospodářství zřídilo zvláštní oddělení, které dohledává majetek oligarchů a jejich rodinných příslušníků, na něž nemovitosti často rychle převáděli. V přípravě je také zákon, který by umožnil zmrazený majetek zabavit.
5. 8. 2022|

Rusko pronajímá své nemovitosti v Česku, ministerstvo proto požaduje jejich zdanění

Ministerstvo zahraničí už nepovažuje většinu budov Ruské federace za místa pod diplomatickou ochranou. Jedná se i o vily, které Rusko dál pronajímá - třeba firmám bývalého komunistického armádního velitele Zdeňka Zbytka. Rusko tvrdí, že všechny nemovitosti užívá jen k diplomatickým účelům. V domech pražské Bubenči ale sídlí přes dvacet společností. Česká strana teď požaduje řádné danění objektů.
13. 6. 2022|

Brněnská vila Stiassni má novou kavárnu. Připomene architekta Wiesnera

Funkcionalistická vila Stiassni, postavená v roce 1929 podle návrhu architekta Ernsta Wiesnera, má vlastní kavárnu nazvanou Café Ernst. Vnitřní prostor je zároveň výstavou připomínající život a dílo významného architekta. Kavárnu slavnostně otevřeli zástupci města a Národního památkového ústavu, který budovu spravuje.
10. 6. 2022|

Starý strahovský kiosek i malby. Dřív dělali graffiti na ulicích, dnes vystavují v galeriích

Mají sice společnou historii v graffiti a streetartu, většina z nich se ale už delší dobu věnuje volné tvorbě a z ulic se přesunuli do galerií. Výrazní umělci teď vystavují dokonce společně, a to na výstavě Wall Street v pražské vile Pellé.
3. 6. 2022|

Ústí nad Orlicí nechá zbourat Janderovu vilu. Odpůrci s peticí neuspěli

Ústí nad Orlicí bude pokračovat v projektu revitalizace parku u Roškotova divadla. Součástí je i plánovaná demolice takzvané Janderovy vily, proti čemuž vznikla petice organizovaná dvěma opozičními zastupiteli. Posudek Národního památkového ústavu, který si odpůrci bourání vyžádali, i stavebně-historický průzkum však ukázaly, že budova není historicky ani architektonicky hodnotná, informoval v úterý starosta Petr Hájek (sdružení Oušťáci).
8. 2. 2022|

Krejčířova vila našla kupce. Vydražila se za 21,38 milionu korun

Vila odsouzeného Radovana Krejčíře v Černošicích u Prahy se vydražila za 21,38 milionu korun. V osmém pokusu aukce přihazovali dva zájemci. Vyvolávací cena 21,1 milionu korun byla dle portálu e-drazby.cz stejná jako při sedmém pokusu loni v srpnu. Jméno vítěze dražby nebylo zveřejněno.
30. 11. 2021Aktualizováno30. 11. 2021, 14:13|

Soud znovu řeší vraždu páru kvůli vile. Výjimečný trest vrátil odvolací soud k projednání

V případu dvojnásobné vraždy seniorů vypovídala v pondělí před pardubickým krajským soudem mimo jiné znalkyně. Vražda se stala v roce 2019 v obci Velká Paseka na Havlíčkobrodsku. Podle státní zástupkyně ji spáchal Tomáš Fiala, který vinu odmítá. Motivem údajně byla snaha získat historickou vilu v Praze.
22. 11. 2021|

Krejčířovu vilu pošlou exekutoři do dražby. Vyvolávací cena je jednadvacet milionů

Vila v Černošicích u Prahy patřící uprchlému Radovanu Krejčířovi míří znovu do dražby. Exekutoři určili vyvolávací cenu na jednadvacet milionů korun. Pořizovací cena luxusního objektu se přitom původně pohybovala kolem půl miliardy. Dům v roce 2019 poničil požár, poškodili jej také zloději.
19. 11. 2021|

Festival láká na architekturu Jana Kotěry i nádražní budovy

Začal týdenní festival Den architektury. Letos pořadatelé lákají na tři sta akcí v osmi desítkách obcí v Česku i na Slovensku. Hlavním tématem jsou tentokrát nádražní budovy a zaniklé tratě. Návštěvníci se podívají do krovů i do podzemí, na historické skvosty nebo moderní díla. Pořadatelé se zaměřili i na stopy architekta Jana Kotěry.
3. 10. 2021|

Vědci nalezli u Říma velkou antickou vilu, na objevu se podíleli i Češi

Antickou římskou vilu objevili badatelé severně od Říma. V týmu byli odborníci z Německa, Itálie a České republiky, šlo o pracovníky filozofické fakulty ústecké Univerzity J. E. Purkyně. Památka je předběžně datovaná do období mezi druhým stoletím před naším letopočtem a druhým stoletím našeho letopočtu.
26. 8. 2021|

Po loňské pauze začne v sobotu Brněnská muzejní noc. Výstavy i památky budou otevřené do půlnoci

Po loňské pauze kvůli covidové pandemii se v sobotu v Brně znovu uskuteční muzejní noc. Brány některých výstavních síní, galerií nebo památkových objektů zůstanou otevřené až do půlnoci. Kromě expozic se mohou lidé těšit na doprovodný program, třeba komentované prohlídky, koncerty, tvůrčí dílny a módní přehlídku. Muzejní noc se v Brně obvykle koná v květnu. Letos na jaře však ještě epidemická situace nebyla optimální, nakonec se tak většina institucí dohodla na srpnovém termínu.
5. 8. 2021|

Lékař z Loučovic po večerech rekonstruuje chátrající vilu. Nyní si přikoupil i most pod Lipenskou přehradou

Stát prodal most pod Lipenskou přehradou v havarijním stavu. Za pět tisíc korun ho koupil vlastník jiné nemovitosti u Lipna, památkáři oceňované vily ve stylu art deco. Tu už opravuje. Před sto lety si ji nechal postavit tehdejší majitel papíren.
1. 8. 2021|

Zbourání vily Viktora Beneše by byla veliká ztráta, řekl Hřib. Rada města podává proti demolici odvolání

Kdyby vila stavitele Viktora Beneše šla k zemi, šlo by o velikou ztrátu. Proto se rada hlavního města v úterý rozhodla podat proti demoličnímu výměru budovy ze začátku dvacátého století odvolání. V pořadu Interview ČT24 to řekl primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti). S moderátorkou Světlanou Witowskou ale hovořil i o dalších tématech, například o dostavbě pražského okruhu nebo příliš úzkém pruhu pro auta v Modřanech, na který upozornila reportáž ČT.
27. 7. 2021|

Magistrát se odvolá proti bourání historické vily v Praze 5, považuje ji za cennou

Pražský magistrát se odvolá proti povolení demolice bourání vily z počátku dvacátého století v ulici Nad Výšinkou v Praze 5. Na mimořádném jednání to schválili městští radní. K odvolání hlavní město vyzvala mimo jiné městská část, která s demolicí nesouhlasí a sama odvolání podat nemůže. Vilu, kterou nechal vybudovat stavitel Viktor Beneš, vlastní Valérie Haščáková, manželka spolumajitele investiční skupiny Penta Jaroslava Haščáka.
27. 7. 2021Aktualizováno27. 7. 2021, 19:17|

Odvolací soud zrušil výjimečný trest za dvojnásobnou vraždu kvůli vile v pražské Bubenči

Odvolací soud zrušil Tomáši Fialovi výjimečný třiadvacetiletý trest vězení, který dostal za dvojnásobnou vraždu motivovanou získáním vily v pražské Bubenči. Případ předal z Prahy do Hradce Králové, uvedl mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig. V kauze zavražděného páru, jehož těla nalezla policie ve vodní nádrži Švihov po několika měsících pátrání, čelí obžalobě také Fialův přítel Jiří Nehyba. Podle nepravomocného rozhodnutí si měl odpykat pět let za pokus o podvod a zaplatit pět milionů korun jako peněžitý trest. Mladíci vinu odmítají.
12. 7. 2021|