TÉMA

Ondřej Profant

Problémy se startem eDokladů spojuje Profant se zastaralostí některé infrastruktury. Králíček vyčítá zbrklost

Aplikaci eDoklady si hned o minulém víkendu stáhlo až sto padesát tisíc lidí. Některým zájemcům se do ní ale nepodařilo kvůli velkému náporu přihlásit. Problémy podle náměstka ministra pro legislativu Ondřeje Profanta (Piráti), který byl hostem Událostí, komentářů, způsobila zastaralost některé centrální infrastruktury, především základních registrů. Připouští také nešťastnou podobnost názvů aplikací. Během několika měsíců by měl podle něj registry zrychlit nový hardware.
27. 1. 2024|

Stát je na útlum rodných čísel dávno připraven, říká Profant. Neměňme, co funguje, vyzývá Králíček

Na upozadění rodných čísel je stát připraven, náklady budou ve stovkách tisíc, ne v miliardách, řekl náměstek místopředsedy vlády pro digitalizaci Ondřej Profant (Piráti). S tím nesouhlasí člen sněmovního bezpečnostního výboru Robert Králíček (ANO) a vyzývá, aby se neměnilo něco, co funguje. Hosté Událostí, komentářů řešili i bezpečnostní aspekt rodných čísel a jejich možné zneužití.
27. 5. 2023|

Nástup umělé inteligence je výzva, opatrnost je ale namístě, shodli se Profant, Kulveit i Baudiš

Musíme si dávat pozor, abychom se nedočkali nějakých klasických sci-fi scénářů, já si ale nemyslím, že jsou nyní úplně reálné, prohlásil v Událostech, komentářích v souvislosti s diskuzemi kolem umělé inteligence (AI) náměstek ministra pro digitalizaci Ondřej Profant (Piráti). Dodal, že se na ně musí ale pamatovat. Podle výzkumného pracovníka z Centra teoretických studií Univerzity Karlovy Jana Kulveita jde o velkou příležitost, ale zároveň výzvu. Spoluzakladatel společnosti Russum AI a odborník na umělou inteligenci Petr Baudiš souhlasí, že jde o příležitost, lidé by ale měli být opatrní.
13. 4. 2023Aktualizováno13. 4. 2023, 10:22|

Ministerstvo chce pomoci zadavatelům zakázek v lepší orientaci v situaci kolem sankcí. Chystá semafor

České úřady chystají zpřísněné kontroly při zadávání veřejných zakázek. Nová opatření připravuje ministerstvo pro místní rozvoj v souvislosti s protiruskými sankcemi. Řada institucí totiž nedokáže prověřit možné napojení účastníků veřejných tendrů na sankcionované subjekty. Stát chce usnadnit cestu ke spolupráci s Finančním analytickým úřadem nebo policií.
25. 3. 2023|

Počet veřejných zakázek pro firmy s ruským vlivem neklesá. Sankcím navzdory

Navzdory evropským sankcím se podle české agentury Datlab počty veřejných zakázek pro firmy s ruským vlivem nezměnily. Výzkum v rámci EU pak zmapoval zakázky za téměř tři sta milionů eur (asi sedm miliard korun), které jdou měsíčně společnostem s vazbami na sankcionované osoby.
2. 11. 2022|

Brusel prověřuje obcházení protiruských sankcí, chce zlepšit jejich vymáhání

Evropská unie chce zamezit obcházení sankcí proti Rusku a zlepšit jejich vymáhání. V Bruselu to po jednání ministrů financí řekl Zbyněk Stanjura (ODS) s tím, že další sankce zatím nejsou na pořadu dne. Unie doteď schválila šest sankčních balíčků. Aktuální omezení mají vést k zastavení většiny dodávek ropy z Ruska do zemí sedmadvacítky.
13. 7. 2022|

Významná firma z Opavska možná obchází sankce, jejím skutečným majitelem je nejspíš ruský oligarcha

Finanční analytický úřad prověřuje významného dodavatele komponentů do jaderných elektráren – společnost MSA. Podle evidence skutečných majitelů severomoravskou firmu vlastní ruský oligarcha Dmitrij Pumpjanskij, který figuruje na sankčním seznamu. Jeho synovi Alexandrovi pak patří hotel Westend v Mariánských Lázních, který už úřady zablokovaly.
19. 6. 2022|

ČEZ a Pražská energetika musejí ukončit spolupráci s firmou BEZ Transformátory. Ovládá ji ruská společnost

Společnosti ČEZ a Pražská energetika musejí do října ukončit spolupráci s jedním ze strategických partnerů – firmou BEZ Transformátory. Ovládá ji ruská Svel Group miliardáře Alexeje Kiška. Podle ministerstva pro místní rozvoj na holding dopadají sankce Evropské unie.
10. 6. 2022|

Poslanci schválili růst odměn pěstounů, kojenecké ústavy skončí. Za týden se sněmovna sejde k BIS

Odměny pěstounů zřejmě vzrostou a budou se odvíjet od minimální mzdy. Stoupnout také mají státní příspěvky na dítě pro takzvané klokánky, schválila sněmovna. Na návrh skupiny zákonodárců v čele s pirátkou Olgou Richterovou dolní komora předlohou prakticky zrušila takzvané kojenecké ústavy, když do budoucna stanovila až na výjimky věkovou hranici pro ústavní péči o děti. Novelu nyní dostanou k posouzení senátoři. Ke jmenování ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) se mají poslanci sejít v pátek třináctého srpna. Mimořádnou schůzi svolal předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO). O svolání schůze požádala opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09).
6. 8. 2021Aktualizováno6. 8. 2021, 23:21|

Ministerstva se mohou dočkat rekonstrukce. Politici mluví o slučování i vytváření nových

Po říjnových volbách by se kromě složení Poslanecké sněmovny mohly změnit i počet a obory ministerstev. Premiér a část opozice mluví o slučování resortů, další navrhují ministerstvo informatiky. Změna rozložení musí projít sněmovnou, někteří zákonodárci změny odmítají.
7. 7. 2021|

Stavební zákon by ve sněmovně mohl projít, podporu připouštějí někteří komunisté

Pro zamítnutý stavební zákon by se ve sněmovně mohla najít potřebná většina nejméně 101 hlasů. Podporu totiž teď připouští někteří komunisté, a to výměnou za záruky, že se sporná část ohledně definice obytných místností upraví vyhláškou. Takovou úpravu chce i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Proti ale zůstávají třeba opoziční ODS nebo Piráti, podle kterých by současná podoba návrhu stavební řízení nezrychlila.
6. 7. 2021|

Poslanci projednají covid pasy. Unijní systém má být od července, otázky vzbuzují potřebné údaje

Poslanci budou na středeční mimořádné schůzi schvalovat předlohu, která má v Česku zavést takzvaný covid pas. Dle zjištění ČT se většina stran pravděpodobně postaví proti zrychlenému projednávání, ačkoliv celounijní systém má začít fungovat už od července a vláda tvrdí, že bez zákona ho Češi nebudou moci využívat. Opozice je jiného názoru.
9. 6. 2021|

Občanku s otiskem prstů by úřady mohly vydávat už letos, schválila sněmovna. Údaj o pohlaví zůstane povinný

Lidé budou asi ještě letos dostávat občanské průkazy s čipy, na nichž budou jejich otisky prstů. Schválila to ve středu sněmovna. Zároveň ale odmítla návrh Pirátů, aby v občanských průkazech nebyl uváděn údaj o pohlaví, nebo aby patřil mezi dobrovolné. V souběžné novele o matrikách sněmovna také umožnila všem Češkám, aby požádaly o úřední zapsání svého příjmení v mužské podobě. Obě normy nyní dostane k projednání Senát.
2. 6. 2021|

Sčítání lidu skončilo. O půlnoci na středu vypršela možnost vyplnit formulář

O půlnoci z úterý na středu v Česku skončilo sčítání lidu. Předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček připustil, že listinné formuláře doručené s drobným zpožděním jeho instituce ještě přijme. Sčítání je důležité pro celou státní správu. Poskytuje totiž přehled například o počtu žáků a studentů nebo velikosti obcí, od které se odvíjí rozdělování rozpočtu. Zneužití dat podle Rojíčka nehrozí, jak zdůraznil v pondělní Devadesátce. Tomu, kdo vyplněný formulář neodevzdá nebo v něm uvede nepřesné či neúplné údaje, hrozí pokuta až do výše 10 tisíc korun.
11. 5. 2021Aktualizováno11. 5. 2021, 23:34|

Spor o poskytování informací polostátními firmami

Jestli polostátní firmy budou muset zveřejňovat informace stejně jako úřady, je nejisté. Dohodu ministerstva vnitra s poslanci nepodpořil sněmovní garanční výbor. Zároveň vláda poslala do parlamentu další novelu, podle které bude stížnosti na vybrané ústavní instituce řešit jejich vedoucí. Výjimku ministerstvo prosazuje na základě žádosti z Pražského hradu.
1. 4. 2021|

Poslanci přerušili jednání o ČNB nebo pěti týdnech dovolené

Poslanci přerušili schůzi sněmovny, na které řešili novelu, kterou by Česká národní banka (ČNB) dostala zákonnou pravomoc určovat podmínky úvěrů na bydlení. Část opozice předlohu kritizuje a navrhovala ji vyřadit z programu schůze. Naopak schválili rozšíření okruhu postižených lidí s nárokem na některé pomůcky, jako je auto nebo invalidní vozík. K uzákonění nejméně pětitýdenní dovolené, jak prosazuje KSČM, se poslanci nedostali.
12. 3. 2021Aktualizováno12. 3. 2021, 14:52|

„Je to nesmysl.“ Babiš popřel registraci v hospodách, kterou zmínil Prymula

Registrace lidí v hospodách kvůli snazšímu odhalovaní výskytu nemoci covid-19 je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nesmysl a nebude zavedena. Uvedl to ve čtvrtek v předvolební debatě České televize. O zapisování lidí v restauracích mluvil odpoledne ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ve sněmovně. Babiš tvrdí, že byl Prymulův výrok vytržen z kontextu.
1. 10. 2020Aktualizováno1. 10. 2020, 21:28|

Čerpání dotací koronavirus nezastavil, starosty ale trápí přílišná administrativní zátěž

Česko zatím z evropských dotací využilo 341 miliard korun, tedy asi 54 procent z peněz vyjednaných na roky 2014 až 2020. A čerpání se podle ministerstva pro místní rozvoj nezastavilo ani v době epidemie, kdy ke konci července úřady evidovaly přibližně 1100 výzev v hodnotě skoro 804 miliard. Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) je tak na tom Česko dobře. Méně spokojení jsou však už starostové, trápí je především administrativní zátěž při žádostech o dotace.
1. 9. 2020|

Volby z okének aut asi získají podporu, ve středu možnosti proberou na ministerstvu vnitra

Strany a hnutí zastoupené ve sněmovně měly do úterý předložit své návrhy a připomínky na to, jak umožnit účast u podzimních voleb lidem v karanténě. Ve středu je proberou na ministerstvu vnitra. Nejpravděpodobnější variantou je zatím odevzdání lístku z auta. Podporu naopak nejspíš nezíská korespondenční hlasování.
4. 8. 2020Aktualizováno4. 8. 2020, 23:12|

Ženy mají dostat možnost zvolit nepřechýlené příjmení. Současný stav je nutí ke lži, tvrdí poslanec

Ženy v Česku by si v budoucnu zřejmě mohly zvolit nepřechýlenou formu příjmení bez omezujících podmínek. Sněmovní výbor pro veřejnou správu to doporučil  upravit v novele zákona o matrikách navzdory odmítavému postoji vlády, podle níž k tomu není věcný důvod. Podle kabinetu je přechylování příjmení charakteristickým rysem českého mluvnického systému. Dolní komora o úpravě rozhodne asi na přelomu května a června.
14. 5. 2020|

Zakázku na elektronické dálniční známky stále prověřuje policie

Zrušenou zakázkou na elektronické dálniční známky za zhruba 400 milionů korun se dál zabývá policie. Podnět k prošetření vzešel počátkem února z Úřadu vlády. Uvedl to vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).
26. 4. 2020|

Sněmovna podpořila širší změny zákona o soudech i zrušení stovek nadbytečných předpisů

Sněmovna podpořila vládní novelu o soudech a soudcích, která by měla mimo jiné přinést zákaz opakovaného jmenování předsedů soudů, cílem je však podle ministerstva spravedlnosti zejména zavedení jednotného a transparentního systému výběru soudců. Dolní komora též v prvním kole projednávání souhlasila s vládním návrhem, který počítá s tím, že všechny vyhlášky obcí a krajů by se od příštího roku měly postupně objevit v jediné internetové databázi. Vedle toho také podpořili poslanci zrušení několika set nepoužívaných předpisů.
10. 3. 2020Aktualizováno10. 3. 2020, 19:37|
Události komentáře

Na tahu je policie, komentují politici „podivnou kauzu“ exministra Kremlíka

Policie by měla prověřit okolnosti údajného úplatku nabízeného Vladimíru Kremlíkovi v době, kdy byl ministrem dopravy za ANO. Shodli se na tom reprezentanti koaličních i opozičních stran, kteří o „podivném“ případu – jak aféru popisují členové ČSSD – debatovali v Událostech, komentářích.
5. 2. 2020|

Stavbu si lidé budou moci zřejmě vyřídit i elektronicky, schválila sněmovna

Povolit stavbu by mělo být možné i elektronicky. Sněmovna ve středu ve třetím čtení schválila novelu, podle níž vznikne informační systém pro vyřizování všech záležitostí stavebních řízení. Digitalizace by měla vést ke zkrácení a zjednodušení řízení pro investory, projektanty, správce inženýrských sítí i úředníky. Zákonodárci také podpořili návrh, podle kterého by lidé mohli využívat pro přístup k elektronickým službám veřejné správy svou bankovní identitu.
4. 12. 2019|