TÉMA

DVB-T

Celoplošný přechod na DVB-T2 je na úplném konci. Jako poslední se vypíná vysílač v Ploštinách

Celoplošný přechod na nový standard DVB-T2 završí České Radiokomunikace před půlnocí vypnutím vysílání DVB-T komerčních kanálů zastoupených v třetím multiplexu z valašských Ploštin. Nový multiplex 23 začne odsud vysílat ve čtvrtek brzy ráno, vyplývá z informací firmy.
28. 10. 2020|

Česká televize už vysílá jen v nové síti DVB-T2. Přechod završilo vypnutí vysílačů ve Zlínském kraji

Poslední dva vysílače v České republice vypnuly síť DVB-T pro programy České televize. Šlo o Zlín - Tlustou horu a Valašské Klobouky –-Ploštiny. Programy České televize jsou tak dostupné už jen v DVB-T2 standardu.
1. 10. 2020|

Přechod na DVB-T2 pokračuje mohutným skokem. Dotkne se třetiny domácností

Zhruba třetině domácností vypnou minutu před půlnocí České radiokomunikace dosavadní vysílání ve standardu DVB-T, a to konkrétně multiplex 1, který obsahuje programy České televize a stanice Českého rozhlasu. Přechod na již běžící modernější vysílací standard DVB-T2 se bude týkat částí Kraje Vysočina, Pardubického kraje, Olomouckého kraje a Moravskoslezského kraje.
27. 8. 2020|

Přechod na DVB-T2 pokračuje Jihomoravským krajem

Přechod na nový standard digitálního pozemního televizního vysílání DVB-T2 po pauze způsobené epidemií koronaviru v létě pokračuje. Podle aktualizovaného plánu, který v podstatě jen prodloužil celý proces o čtyři měsíce, se tentokrát ve středu 29. července vypíná multiplex 1 v končícím DVB-T v případě vysíláčů v Brně a Mikulově. Změny tak pocítí hlavně jihomoravští diváci.
29. 7. 2020|

Přechod na DVB-T2 po pauze kvůli koronaviru opět pokračuje. Tentokrát se týká Jihočeského kraje

Přechod na nový standard digitálního pozemního televizního vysílání DVB-T2 po pauze způsobené epidemií koronaviru znovu startuje. Podle nového harmonogramu, který v podstatě jen prodloužil celý proces o čtyři měsíce, se tentokrát v úterý 14. července vypíná multiplex 1 v DVB-T v případě vysíláčů na Kleti a Mařském vrchu.
14. 7. 2020|

Završení přechodu na DVB-T2 se posouvá na říjen

Dokončení přechodu na nový standard digitálního pozemního televizního vysílání DVB-T2 se posunulo o čtyři měsíce na konec října, rozhodla vláda. Změna si vyžádá maximálně padesát milionů korun navíc. V březnu bylo vypínání stávajících vysílačů kvůli koronaviru pozastaveno. Podle Českých Radiokomunikací by se ve vypínání vysílačů DVB-T mohlo pokračovat od poloviny července.
26. 5. 2020|

Vláda bude rozhodovat o posunu přechodu na DVB-T2 na říjen, koronavirus ho zastavil zhruba ve třetině

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) navrhlo vládě posun dokončení přechodu na nový standard digitálního televizního vysílání DVB-T2 o čtyři měsíce na konec října. Posun si vyžádá maximálně 50 milionů korun navíc. V březnu bylo vypínání stávajících vysílačů kvůli epidemii koronaviru pozastaveno. Vláda se bude návrhem zabývat v pondělí. Podle Českých Radiokomunikacích by se vypínání vysílačů DVB-T mohlo obnovit v polovině července.
20. 5. 2020|

Přepínání na nový vysílací standard pokračuje. Vypínání DVB-T se teď dotkne Plzeňského kraje

Přechod pozemního terestrického vysílání televizních programů na nový standard DVB-T2 se dotýká dalších oblastí. Podle schváleného harmonogramu probíhá vypínání starého standardu, teď to čeká komerční stanice v Plzeňském kraji.
29. 1. 2020Aktualizováno2. 3. 2020, 12:44|

Končí vysílání multiplexu 1 v DVB-T z vysílačů Ještěd a Sušice-Svatobor

Přechod pozemního terestrického vysílání televizních programů na nový standard DVB-T2 se dotýká dalších oblastí. Vysílání České televize v DVB-T končí ve středu 26. února z vysílačů Ještěd a Sušice-Svatobor a souvisejících dokrývačů. Týká se to tedy hlavně oblasti Libereckého a Plzeňského kraje. V pondělí 2. března pak skončí vysílání multiplexu 2 s některými komerčními stanicemi ve standardu DVB-T z vysílačů Krašov a Vraní vrch.
26. 2. 2020|

Končí stávající pozemní vysílání Novy a Primy v DVB-T z Cukráku

Ve středu před půlnocí skončí televizní vysílání komerčních televizí z vysílače Cukrák ve středních Čechách. Od čtvrtka diváci v regionu naladí programy skupin TV Prima, TV Nova, TV Barrandov, Óčko, Televize Seznam nebo Šlágr TV jen v novém standardu DVB-T2. K tomu potřebují set-top box nebo televizi vybavené DVB-T2 tunerem.
15. 1. 2020|

Konec DVB-T pocítí další oblasti. Stále nevíte, zda se vás to týká a co dělat?

Ostrá fáze přechodu pozemního televizního vysílání z DVB-T na DVB-T2 pokračuje. Po Cukráku a Žižkovu vypínají 7. ledna část starého signálu také vysílače Trutnov a Votice a další dokrývače. Dotkne se to diváků hlavně na severovýchodě Čech, ale částečně i v krajích Středočeském, Jihočeském a Vysočina. Diváci nejprve přijdou o programy České televize, které jim už televizory nezobrazí. Později následují komerční stanice. Nabízíme přehledný seznam otázek a odpovědí, které poradí, koho se změna vlastně týká a jak se s ní vypořádat.
27. 11. 2019Aktualizováno7. 1. 2020, 08:48|

V lednu pokračuje vypínání signálu v DVB-T. Týká se severovýchodu Čech i okolí Tábora

Přechod pozemního terestrického vysílání televizních programů na nový standard DVB-T2 se na začátku roku týká dalších oblastí. Od 7. ledna končí vysílání ČT ve starém formátu z vysílačů Trutnov a Votice a dalších dokrývačů. Připravit se tak musí hlavně lidé na severovýchodě Čech, ale také částečně v krajích Středočeském, Jihočeském a Vysočina.
2. 1. 2020|

Kvůli přechodu na DVB-T2 lidé téměř vykoupili set-top boxy

Od čtvrtka lidé v Praze a středních Čechách naladí programy České televize přijímané terestricky už jen v novém formátu DVB-T2. Změna se dotkla asi 2,5 milionu lidí, řada z nich ale řešila přechod na poslední chvíli. Ve čtvrtek tak z pultů prodejen mizely set-top boxy raketovou rychlostí. „Základní modely set-top boxů jsou téměř všechny vyprodané, ale zítra očekáváme dodávku,“ uvedla ve čtvrtek PR manažerka serveru Alza.cz Patricie Šedivá.
28. 11. 2019|

Živé vysílání ČT24. Pokud kvůli přechodu na DVB-T2 nevidíte programy ČT, sledujte je na webu

Pozemní televizní vysílání v Praze a středních Čechách přechází od standardu DVB-T ke standardu DVB-T2. Zatím se to týká programů České televize, brzy budou ale následovat i komerční stanice. Pokud na svém televizoru aktuálně nevidíte program ČT24 ani jiné kanály České televize, které jste dříve měli naladěné, živé vysílání můžete sledovat ve videu v tomto článku.
27. 11. 2019|

Lidé nakupují spíš levnější set-top boxy. Zájem o přístroje podporující HbbTV brzdí vyšší cena

Kvůli přechodu na nový standard vysílání DVB-T2 zaznamenávají obchody zvýšený zájem o televize a set-top boxy. Podle obchodníků nejčastěji lidé nakupují set-top boxy v ceně do tisíce korun. Vyšší cena tak brzdí zájem o přístroje, jež si rozumí s červeným tlačítkem na ovladači a spouští HbbTV, která nabízí přístup k dalším aplikacím prostřednictvím internetu jako iVysílání.
26. 11. 2019|

Přechod na formát DVB-T2 začne už ve středu

Pozemní televizní vysílání v současném standardu DVB-T se začne vypínat už za dva dny. Jako první se dotkne oblasti Prahy a středních Čech. O závěrečných detailech k přechodu na vysílačích Praha-Žižkov a Cukrák informovali ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), ředitel České televize Petr Dvořák a ředitel Českých Radiokomunikací Vít Vážan.
25. 11. 2019Aktualizováno25. 11. 2019, 11:45|

S DVB-T2 zůstává funkce „červeného tlačítka“ s archivem vysílání, některé přístroje ji ale nepodporují

I po přechodu na nový standard pozemního (terestrického) vysílání DVB-T2 mají diváci možnost využívat funkce, k nimž vede červené tlačítko na jejich ovladači. Jde o HbbTV, tedy hybridní televizi, která vysílání na kanálu doplňuje pomocí internetového připojení o přístup k dalším aplikacím, v případě České televize třeba archivu odehraných pořadů iVysílání. Pokud ovšem lidé volí pro příjem DVB-T2 cestu nového set-top boxu, musí pečlivě vybírat, aby přístroj podporoval HbbTV. Mnohé modely ji totiž nezahrnují.
24. 11. 2019|

Na DVB-T2 je připravena více než polovina domácností, vypínání současného standardu vysílání se blíží

Na nový standard televizního vysílání DVB-T2 je připraveno 56 procent domácností, což je o 12 procentních bodů více než před půl rokem a dvojnásobek stavu na konci minulého roku. V Praze a středních Čechách, kde přechod začne, je vybavenost domácností vyšší. O přechodu na DVB-T2 ví 92 procent obyvatel Česka, zatímco na jaře to bylo 83 procent. Vyplývá to z průzkumu pro ministerstvo průmyslu a obchodu z přelomu října a listopadu na vzorku více než dvou tisíc respondentů.
19. 11. 2019Aktualizováno19. 11. 2019, 11:38|

Lidé se připravují na přechod na DVB-T2, potvrzují obchody. Prodeje televizí a set-top boxů rostou

Zájem o televize i set-top boxy, které umožňují přijímat signál v novém standardu DVB-T2, roste, potvrzují prodejci. Intenzita nákupů se stupňuje už od začátku roku, v říjnu a listopadu však prodeje ještě přidaly a rostou až o desítky procent měsíčně. Vypínání pozemního (terestrického) vysílání v nynějším standardu DVB-T totiž začne už 27. listopadu.
18. 11. 2019|

Diváci si mohou v DVB-T2 naladit i regionální mutaci ČT pro Moravu a Slezsko

V rámci přechodové sítě DVB-T2 mohli diváci donedávna sledovat jenom pražskou verzi vysílání ČT1. Od konce října je ale v rámci nového signálu k dispozici i regionální vysílání označené písmeny SM a JM pro severní, respektive jižní Moravu, které si mohou naladit diváci po celé republice. Přechodu na DVB-T2 musí aktuálně věnovat pozornost hlavně diváci v Praze a středních Čechách. Koncem listopadu se totiž začne vypínat vysílání ve standardu DVB-T z vysílačů Žižkov a Cukrák a souvisejících dokrývačů.
14. 11. 2019|

Objevil se na televizních kanálech ČT piktogram s vykřičníkem? Je čas řešit přechod na DVB-T2

Pozemní televizní vysílání v současném standardu DVB-T se začne vypínat 27. listopadu. Jako první se dotkne oblasti Prahy a středních Čech. Majitele televizorů, kterých se přechod na nový standard DVB-T2 bezprostředně týká, upozorňuje na kanálech ČT speciální piktogram s vykřičníkem, který se od začátku listopadu objevuje v pravém horním rohu obrazovky. Už teď mohou diváci naladit přechodovou síť DVB-T2, ve které vysílá Česká televize ve vysokém rozlišení – HD – a která bude i finální sítí po vypnutí DVB-T.
5. 11. 2019|

Televize v přechodu. Od poloviny příštího roku budou vysílat už jen v DVB-T2

V polovině příštího roku přejdou všechny české televize na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2. Vypínání stávajících sítí DVB-T začne na konci listopadu. Diváci si budou muset pořídit televizi umožňující příjem DVB-T2 nebo set-top-box. Uvedli to zástupci Českých Radiokomunikací (ČRa) na tiskové konferenci. Cílem přechodu je uvolnění části frekvencí v pásmu 700 MHz pro rychlé mobilní sítě.
3. 9. 2019|