TÉMA

Děčínsko

Problémy s plánováním dovolené i při nemoci. V Ústeckém kraji chybí profesionální hasiči

V Ústeckém kraji chybí profesionální hasiči. Na některých stanicích už slouží v minimálním počtu, který určují předpisy. Mají pak problém plánovat směny nebo dovolené. Nejhorší situace je podle krajského vedení na Děčínsku, kde začali hlavně starší hasiči odcházet po požáru v Českém Švýcarsku.
7. 3. 2024|

Nejdřív nebyla vhodná technika, pak nepřálo počasí. Oprava rozhledny na Vlčí hoře má zpoždění

Oprava vyhořelé rozhledny na Vlčí hoře u Krásné Lípy na Děčínsku nabírá zpoždění. Rekonstrukce měla začít už na podzim. Stavební firmě ale chyběla technika, pak podle starosty začalo práce brzdit počasí. Hotovo chce mít radnice spolu s Klubem českých turistů do května, aby bylo na rozhledně možné oslavit 135. výročí jejího vzniku.
24. 1. 2024|

Násilí mezi dětmi a mladistvými přibývá, školy začínají s preventivními programy

Násilí mezi dětmi a mladistvými přibývá, a nejde jen o drobné šarvátky. Třeba policisté na Děčínsku během jednoho měsíce řeší dva případy, kdy oběti skončily v nemocnici. Školy proto začínají s novými programy prevence.
27. 9. 2023|

V Markvarticích chtějí zakonzervovat vyhlídku, z níž spadly děti

V Markvarticích na Děčínsku chce obec zakonzervovat lokalitu s vyhlídkou, z níž spadly děti. Spolek Triangl, který dřevěnou plošinu provozoval, asi do konce týdne odstraní její zbytky. Následně zmizí i ohniště a posezení kolem. O budoucnosti místa rozhodne obec až po uzavření celého případu. Dohodli se na tom na pondělním večerním jednání zastupitelé Markvartic. Vedení obce se se zástupci spolku sejde během úterý, řekl místostarosta Libor Kunte (Místní hnutí za harmonický rozvoj). Policie zadala zpracování znaleckých posudků k případu, oznámila policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.
15. 8. 2023|

Recidivista si za ubití ženy odpyká 28 let namísto doživotí, rozhodl vrchní soud

Recidivista a sexuální agresor Karel Kalina si za ubití ženy na Děčínsku odpyká 28 let namísto doživotí. Původně uložený trest mu ve středu pravomocně zmírnil pražský vrchní soud, který tak částečně vyhověl mužovu odvolání. Součástí rozsudku nicméně zůstalo to, že po odpykání trestu odnětí svobody se Kalina přesune do detenčního ústavu. Muž vinu odmítá. Podle verdiktu zmlácenou ženu ještě zaživa polil benzinem a po její smrti ji zapálil. Přímý důkaz proti němu neexistuje, usvědčil ho řetězec důkazů nepřímých.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 17:41|

Zásoby pomoci pro obce po tornádu leží ve skladech. Část už nebude potřeba

Tisíce čisticích prostředků nebo desítky krabic s trvanlivým jídlem. Zásoby pomoci určené obcím poničeným tornádem leží ve skladech v Břeclavi a v Hodoníně. Už teď je ale jasné, že ne všechno budou místní potřebovat. Naopak stále jsou potřeba dobrovolníci, kvůli kterým se například v Mikulčicích pohádali.
27. 7. 2021|

Na Děčínsku se žáci prvního stupně vrátí do škol v pondělí

Na Děčínsku se v pondělí otevřou základní školy pro žáky 1. stupně. Žádné další případy brazilské mutace se v okrese neobjevily, epidemická situace se nezhoršuje. Po zasedání krajského krizového štábu to řekl hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO). Omezená prezenční výuka tam tak začne o týden později než ve zbytku Česka.
14. 4. 2021Aktualizováno14. 4. 2021, 13:06|

Zlínský kraj odmítl návrh Blatného na pozdější rozvolnění. Děčínsko o to naopak žádá

Ve Zlínském kraji se od pondělí 12. dubna otevřou školy a část obchodů a služeb jako v ostatních částech Česka, řekl hejtman Radim Holiš (ANO). Nemocnice v regionu jsou podle něj stále zaplněné a epidemie koronaviru ještě neklesá. Podle tamních hygieniků ale není situace alarmující. Prioritou kraje bylo otevření škol, podle hejtmana by také nemělo smysl nechávat zavřené obchody a služby, které by v okolních krajích fungovaly. Naopak hygienici v Ústeckém kraji budou žádat, aby na Děčínsku zůstaly školy uzavřené ještě další týden.
8. 4. 2021Aktualizováno8. 4. 2021, 13:44|

Desítky let chátral děčínský kostel mezi továrnami, další desítky let potrvá jeho oprava

Opravy děčínského barokního kostela svatého Václava, který se nachází na nezvyklém místě v průmyslové zóně, v místní části Rozbělesy, potrvají desítky let. Kostel využívaly od poloviny 20. století okolní továrny jako sklad a i přes několik dílčích oprav v 90. letech je ve velmi špatném stavu. Ačkoli se před šesti lety podařilo získat dotaci, peníze jsou limitované a za jednu sezonu lze opravit jen určitou část kostela. Na opravu památky z 18. století přispívá ministerstvo kultury, peníze mohou darovat i lidé.
8. 10. 2020|

Zásah blesku na Děčínsku vzal život ženě a zranil tři dívky

Ve Vysoké Lípě nad Jetřichovicemi na Děčínsku zasáhl v úterý ženu a tři dívky blesk. Děvčata utrpěla vážná zranění, ženu bylo na místě potřeba resuscitovat. To se sice podařilo, v nemocnici ale zraněním podlehla.
7. 8. 2019|