TÉMA

Rtuť

Amalgámové plomby se datují už do devatenáctého století. Kvůli riziku spojenému s rtutí se od nich upouští

Amalgámové plomby se používají bezmála dvě stě let. Přestože neexistují silné důkazy, že by přímo škodily, jejich používání se omezuje.
14. 3. 2024|

Do nádrže Skalka se dostává rtuť z Německa. Našla se i v rybách

Ve vodě a sedimentech Reslavy a Ohře, v sedimentech nádrže a na odtoku z nádrže Skalka i ve svalovině ryb odlovených ve vodní nádrži se našla rtuť. Vyplývá to z výsledků loňského měření koncentrace rtuti, který zveřejnilo Povodí Ohře (POH). Nebezpečnou látku s sebou přináší řeka Reslava z Německa, loni byla v tomto přítoku Ohře naměřena nejvyšší koncentrace rtuti ve vodě od roku 1998.
23. 3. 2023|

Těžaři a nemoci ničí život Janomamů. Nová brazilská vláda prověří jejich životní podmínky

Brazílie pokračuje v evakuaci původních obyvatel Janomamů na severu země. Na podvýživu a malárii tam jen za minulý rok zemřelo na sto dětí. Úřady vyhlásily v největší domorodé rezervaci v zemi stav nouze. Za šířením nemocí a narůstajícím počtem mrtvých stojí podle nich nelegální těžba zlata. Nová levicová vláda mluví o genocidě a bývalého pravicového prezidenta Jaira Bolsonara obviňuje z přehlížení kritické situace.
31. 1. 2023|

Krajský úřad v Pardubicích prověří, kolik škodlivin vypouští elektrárna ve Chvaleticích

Pardubický kraj zahájil řízení s elektrárnou ve Chvaleticích ohledně dodržování emisních limitů. Bude zjištovat, kolik elektrárna vypouští do ovzduší rtuti a oxidu dusíku, pro které stále nemá platnou výjimku. Projednává ji Krajský soud v Olomouci. Ústavní soud ale už potvrdil, že než nižší instance rozhodne, výjimka z emisních limitů pro elektrárnu neplatí, krajští úředníci v Pardubicích proto musejí jednat.
14. 11. 2022|
Doporučujeme

Mayská města byla plná toxické rtuti. Archeologové spekulují, co to mohlo způsobit

Rtuť je toxická látka, to ví dnes každé malé dítě. Zjevně to ale netušili staří Mayové, kteří ji využívali k mnoha účelům. Nový výzkum ukazuje, že dokázala proniknout i do půdy a vody a je v nich ve zvýšené koncentraci dodnes.
26. 9. 2022Aktualizováno28. 9. 2022, 20:29|

Laboratorní testy ve znečištěné Odře odhalily vysokou slanost, ne rtuť, uvedla ministryně

Laboratorní testy provedené po hromadném úhynu ryb v řece Odře odhalily vysokou salinitu (slanost), nicméně žádnou rtuť. Oznámila to polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová. O znečištění rtutí přitom ještě v pátek hovořil zástupce německé strany, šéf odboru životního prostředí v braniborském okrese Märkisch-Oderland Gregor Beyer. Komplexní toxikologické studie nicméně i nadále pokračují.
13. 8. 2022|

Za ekologickou katastrofu v Odře může rtuť, naznačují německé testy

Vzorky vody v řece Odře podle německých úřadů ukázaly po hromadném úhynu ryb značné znečištění rtutí. Řekl to rozhlasové stanici RBB šéf odboru životního prostředí v braniborském okrese Märkisch-Oderland Gregor Beyer. Nedostatek kyslíku jako příčinu úhynu místní úřady od počátku odmítají, uvedla agentura DPA. Polsko podle agentury AP vyslalo na pomoc s čištěním toku vojáky a rezervisty.
12. 8. 2022Aktualizováno12. 8. 2022, 15:10|

Bavorsko zpevní břehy řeky Reslavy, aby zabránilo splavování rtuti z bývalé chemičky do Česka

Bavorsko po naléhání Povodí Ohře začne zpevňovat břehy řeky Reslavy (Röslau), aby zabránilo splavování rtuti do Česka. Rtuť se do Ohře a následně do přehrady Skalka dostává už desítky let z okolí bývalé chemičky v Marktredwitz, a to i přes její rozsáhlou sanaci v 90. letech. Aktuálně do nádrže Skalka přitéká až patnáct kilogramů kovu ročně.
14. 10. 2021|

Hamé musí stáhnout dětskou výživu s tuňákem. Obsahuje příliš mnoho rtuti

Veterináři nařídili firmě Hamé, aby v Česku stáhla zhruba čtyři a půl tisíce balení dětské výživy Hamánek Tuňák se zeleninou a bramborem, který prodávají tuzemské obchodní řetězce. Ve výrobku totiž bylo nadlimitní množství rtuti, uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Podle mluvčího skupiny Hamé Milana Linky firma výrobek stáhne a označí, že by se měl jíst maximálně jednou týdně. Hamé na webu napsalo, že pokud děti nebudou výživu jíst častěji, je to bezpečné. Většina těchto výrobků putovala do zahraničí, hlavně do Číny a na Ukrajinu.
8. 11. 2019Aktualizováno8. 11. 2019, 16:34|

Těla francouzských delfínů jsou plná chemikálií a rtuti, popsali vědci

Delfíni žijící v Lamanšském průlivu jsou vystaveni směsici chemických látek, které se usazují v jejich tělech. Vyplývá to ze studie, kterou v pátek zveřejnili vědci po analýze vzorků z více než osmi desítek delfínů skákavých, informovala agentura AFP. V tělech mořských savců žijících u francouzského pobřeží se našla především zvýšená hladina rtuti a polychlorovaných bifenylů (PCB).
14. 9. 2019|

Nelegální těžba zlata slibuje v Ghaně bohatství i podlomené zdraví

Zlato láme rekordy. Jeho cena stále roste a už přesáhla tisíc korun za gram. Rostoucí poptávky využívají nejen zavedené těžařské společnosti, ale také nelegální zlatokopové v Jižní Americe nebo Africe. Navzdory tomu, že vysoké výdělky vykoupí zlomeným zdravím. Příkladem je Ghana.
31. 7. 2019|