TÉMA

Kojení

Mláďata velryb kradou mléko cizím samicím. Ty by to mohlo ohrozit, obávají se vědci

Mořští biologové poprvé popsali případ, kdy se u velryby kojilo cizí mládě. Samice se sice bránila, mládě ale ve své snaze nakrmit se uspělo.
24. 1. 2024|

Vědci našli v mateřském mléce „zázračnou molekulu“, explozivně rozvíjí propojení v mozku

V mateřském mléku se skrývá droboučká molekula, která kojencům pomáhá nevídaným způsobem rozvíjet mozek a propojení v něm. Nový objev by mohl pomoci s vývojem kvalitnějších náhrad tohoto zásadního zdroje pro děti, které se nemohou kojit.
20. 7. 2023|

Australské požáry byly tak traumatické, že kojící matky přicházely o mléko

Když v letech 2019 a 2020 zasáhly Austrálii nejhorší požáry v historii, mělo to i řadu důsledků, které tehdy nebyly na první pohled patrné. Vědci teď popsali další z nich: stres způsobený živelnou pohromou měl výrazný dopad na kojící matky, které ztrácely schopnost tvořit mléko.
23. 5. 2023|

Když se ženy cítí po porodu špatně, může za tím být i chování jejich okolí. Čeští vědci se ptali přímo rodiček

Nový výzkum odborníků z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) odhalil faktory, které ovlivňují duševní stav žen po porodu. Kromě porodního traumatu jde například o kojení ale také třeba o problematické chování okolí vůči ženám. Výzkumníci ve studii analyzovali problémy přímo z pohledu žen, což většina dosavadních studií neprováděla.
13. 3. 2023|

Mikroplasty se poprvé našly v mateřském mléce

Vědci poprvé odhalili mikroplasty v mateřském mléku, ukázala nová studie. Její autory velmi znepokojily možné dopady na zdraví novorozenců. Kojenci jsou vůči chemickým znečišťovatelům obzvláště zranitelní, a je proto zapotřebí provést další výzkum. Kojení podle autorů výzkumu ale i nadále zůstává zdaleka nejlepším způsobem výživy malých dětí.
11. 10. 2022|

Půlroční a delší kojení má příznivý vliv na psychický vývoj dětí, naznačil český výzkum

Příznivý vliv kojení na rozvoj poznávacích funkcí u dětí naznačila studie, na které spolupracoval česko-slovenský tým. Efekt byl patrný u dětí kojených alespoň půl roku a déle, uvedli zástupci Akademie věd ČR (AV). Kojení také podle vědců zřejmě pomáhá zmírnit negativní dopady vysoce znečištěného ovzduší na psychický vývoj malých dětí.
19. 7. 2022|

Očkujte se i v těhotenství, radí odborníci. U nastávajících matek se setkávají s těžkým průběhem

Odborníci doporučují očkování i těhotným. Lékaři totiž začínají mluvit o tom, že se u nich v této covidové vlně častěji setkávají s těžkým průběhem nemoci. Na překážku vakcinaci pak podle nich není ani období, kdy žena kojí.
4. 12. 2021|

Očkování zrychluje, ministerstvo chce vrátit rozestup mezi dávkami na tři týdny

Plně naočkována je nyní asi čtvrtina z osmi milionů lidí v Česku, kteří se zatím očkovat mohou. Obdobný počet lidí na druhou dávku teprve čeká. Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli oznámil, že koncem července by se mohly začít očkovat i děti od dvanácti let. Ministerstvo zdravotnictví nyní uvažuje o tom, že by rozestup mezi oběma dávkami u nejrozšířenější vakcíny Pfizer/BioNTech opět zkrátilo z šesti týdnů na tři. Šestitýdenní pauzu na jaře zdůvodnilo snahou, aby při nedostatku vakcín získalo alespoň částečnou ochranu před covidem-19 co nejvíce lidí. Nyní však již není nedostatek tak palčivý.
13. 6. 2021|
Doporučujeme

Studie odhalila v mateřském mléku 16 druhů „věčných chemikálií“

Američtí vědci zveřejnili výsledky studie, která zkoumala, zda jsou do mateřského mléka žen schopné pronikat takzvané „věčné chemikálie“. Perfluorované a polyfluorované látky (PFAS) tuto přezdívku získaly proto, že se jen velmi obtížně rozkládají.
20. 5. 2021|

Covid se týká i těhotných. Přehled nejčastějších otázek a odpovědí

O dopadu covidu-19 na těhotenství se během jarní části pandemie vědělo jen málo. Pozitivně testovaných těhotných totiž nebylo mnoho. První větší zprávu k tomuto tématu zveřejnila Světová zdravotnická organizace (WHO) až v září.
12. 11. 2020Aktualizováno22. 11. 2020, 10:42|

Velrybí kojení. Biologové nafilmovali, jak matka keporkaka krmí mládě

Všechny savce spojuje kojení mláďat mateřským mlékem. Pozorovat to u kytovců je ale kvůli jejich způsobu života krajně nezvyklé – nyní se to podařilo mořským biologům z havajského vědeckého projektu Marine Mammal Research Program (MMRP).
22. 4. 2020|

Rady o laktaci by si neměly ženy hradit samy. Platit je mají pojišťovny, navrhuje ministerstvo

Poradenství o kojení by mělo podle ministerstva zdravotnictví být hrazeno ze zdravotního pojištění. V současnosti na něj pojišťovny přispívají z fondu prevence. V pondělí to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Ministerstvo chce podpořit matky v úmyslu kojit, zřídilo i Národní komisi pro kojení. V Česku podle statistik kojí po narození dítěte 95 procent žen, po roce pak 16 procent.
23. 9. 2019|

Vědci poprvé připevnili k mláděti keporkaka kameru. Odhalila detaily o kojení u těchto něžných obrů

Mořští biologové poprvé v dějinách natočili, jak vypadá kojení u keporkaků z pohledu mláděte. Umožnila to speciální kamera upevněná k tělu zvířete. Kojení je přitom pro mláďata poměrně rizikové, protože nemohou zároveň dýchat a pít.
30. 7. 2019|