TÉMA

Katovice

Odhalovat pálení odpadů pomáhají v Katovicích drony

Za necelé dva měsíce čekají Polsko místní volby. Jedním z témat kampaně je stav ovzduší. Letošní zimu zažili obyvatelé polského Slezska už více než dvacet dní, kdy byly překročeny limity polétavého prachu v ovzduší. Na jejich dodržování se například v Katovicích stále častěji zaměřují kontroly.
18. 2. 2024|

Při neštěstí v polském dole zahynuli čtyři horníci

Čtyři horníci přišli o život při důlním neštěstí na jihu Polska, uvedla zpravodajská televize TVN 24 na svém webu. Havíři zahynuli, když odpoledne v dole Sobieski u města Jaworzno prasklo potrubí s vodou, dodala TVN 24 s odvoláním na báňské úřady. O čtyřech obětech v dole Sobieski informuje také polská tisková agentura PAP.
28. 11. 2023|

Varšavu rozhýbal „Pochod milionu srdcí“. Proti konzervativní vládě demonstrovaly statisíce Poláků

Stovky tisíc lidí se účastnily protivládní demonstrace v centru Varšavy. Podle radnice města dorazil protestovat zhruba milion lidí. Opoziční lídr Donald Tusk z liberální Občanské platformy (PO) svolal „Pochod milionu srdcí“ dva týdny před parlamentními volbami. Vládnoucí konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS) v neděli pořádala vlastní masovou předvolební akci v Katovicích nazvanou „Bezpečné Polsko“.
1. 10. 2023Aktualizováno1. 10. 2023, 19:58|

Morawiecki po jednání s Fialou: Wagnerovci představují hrozbu pro východní křídlo NATO

V Katovicích se za účasti českého premiéra Petra Fialy (ODS) a devíti ministrů jeho kabinetu uskutečnila osmá česko-polská mezivládní konzultace. Diskutovalo se mimo jiné o pomoci Ukrajině, spolupráci v energetice a dopravní infrastruktuře či aktuální agendě Evropské unie. Polský premiér Mateusz Morawiecki zároveň oznámil, že Wagnerova skupina je v Bělorusku ve stále větším počtu a že představuje ohrožení pro Polsko a východní křídlo NATO.
20. 7. 2023Aktualizováno20. 7. 2023, 22:37|

Výbuch plynu v Katovicích si vyžádal dvě oběti. Další lidé byli zraněni

Polští hasiči našli těla dvou žen, matky a dcery, v troskách domu v Katovicích, kde v pátek ráno vybuchl plyn. Hasiči půlhodinu po poledni nalezli tělo starší ženy, po třetí hodině odpolední pak informovali o nalezení druhé oběti, uvedla na svém webu zpravodajská televize TVN 24. Výbuch zranil několik dalších lidí, kteří jsou nyní v péči lékařů, dodala.
27. 1. 2023|

Dny NATO v neděli ovlivnil vítr a zahalená obloha. Na přehlídku přišlo celkem 110 tisíc lidí

Seskokem výsadkářů s vlajkami České republiky, Švédska a Finska z vrtulníku začal na ostravském letišti v Mošnově na Novojičínsku druhý, závěrečný den Dnů NATO v Ostravě a Dnů Vzdušných sil Armády ČR. Provoz v okolí letiště byl podstatně klidnější než v sobotu, kdy přehlídku navštívilo 85 tisíc lidí. V neděli jich kvůli horšímu počasí dorazilo 25 tisíc, řekl za pořadatele Jaromír Krišica, informace vycházejí z policejních údajů.
18. 9. 2022Aktualizováno18. 9. 2022, 17:35|

Noční bouře zablokovala železniční trať mezi Strakonicemi a Horažďovicemi

Po noční bouřce bude několik dní neprůjezdná železniční trať mezi Strakonicemi a Horažďovicemi, hlavní spojení z Plzně do Českých Budějovic. Stav trati musí posoudit geotechnik. Správa železnic (SŽ) proto už zajistila náhradní autobusovou dopravu. Jde o úsek Strakonice–Katovice. Právě u Katovic v noci spadlo podle meteorologů v úhrnu extrémních 187,5 milimetru srážek.
28. 6. 2022Aktualizováno28. 6. 2022, 14:57|

Mění se jízdní řád vlaků. Leo Express odchází z Uherskohradišťska, výluka zkomplikuje spojení do Saska

Na železnici se mění jízdní řád. Letošní červnová změna je ve srovnání s minulostí střídmá. O několik přímých spojů do Prahy přijde Uherskohradišťsko, protože Leo Express odkloní své spoje směřující dosud do regionu na Ostravsko. Zlepší se železniční obsluha Adršpachu, zanikne naopak přímé spojení z Ostravy do Banské Bystrice.
11. 6. 2022|

Hladiny šumavských řek pomalu klesají, Otava se vrátila na druhý povodňový stupeň

Na jihozápadě Čech až do úterního večera vydatně pršelo. Kvůli intenzivním srážkám spolu s táním sněhu hrozilo na Šumavě v povodí Vydry, Křemelné a horní Otavy vystoupání hladin na desetiletou až dvacetiletou povodeň. Kulminaci meteorologové předpokládali v noci na středu. Otava v Rejštejně a v Sušici klesla před devátou večer ze třetího povodňového stupně na druhý. Na prvním povodňovém stupni je Vydra v Modravě na Klatovsku.
4. 1. 2022Aktualizováno4. 1. 2022, 23:15|

Polští poslanci zamítli přísný potratový zákon. Interrupce měl trestat vězením

Polští poslanci zamítli zákon postihující interrupce, který označoval přerušení těhotenství za zabití a počítal s tresty vězení pro ženy, které by zákrok podstoupily, i pro lékaře. Trestným mohl být podle paragrafu dokonce i spontánní potrat. Proti se postavila i vládnoucí strana, která loni v zemi pomocí Ústavního soudu prosadila zpřísnění předpisů.
2. 12. 2021|

Spolu s volbami proběhne šestnáct místních referend. Rozhodnou o Zelené bráně i o chovu jelena

Současně s říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny budou lidé rozhodovat i v šestnácti místních referendech. Vyplývá to z evidence ministerstva vnitra, kterému obce musejí uspořádání hlasování nahlásit. Nejvíc referend se bude konat v Jihomoravském a Jihočeském kraji, se třemi plebiscity pak počítají v Plzeňském kraji. V sedmi krajích obce místní referenda neplánují, stejně jako v Praze. Historicky se v Česku zatím konalo 317 místních referend, více než čtvrtina z nich ale kvůli nízké účasti neplatila.
18. 9. 2021|

Podle kritika je škoda mít bílé zdi. Výstavy se připravují i tři roky, hájí se ředitelka Národní galerie

Část výtvarníků kritizuje Národní galerii. Podle nich se snižuje její kvalita a nová ředitelka Alicja Knastová, která dříve působila jako šéfka Slezského muzea v Katovicích, nekomunikuje s umělci. Nedávno do pražského Veletržního paláce přinesly dvě desítky umělců vlastní díla a vystavily je tam. Vedení galerie kritiku odmítá. V Událostech, komentářích o situaci debatovali Knastová a vedoucí kulturni redakce týdeníku Respekt Jan H. Vitvar.
12. 7. 2021|

Předsednictví V4 převzalo Maďarsko. Prioritou má být řešení migrace a investice na obnovu ekonomiky

Český premiér Andrej Babiš (ANO) v Katovicích v Polsku jednal se svými protějšky z Maďarska, Polska a Slovenska na summitu visegrádské čtyřky (V4). Na této schůzce Polsko symbolicky předalo štafetu předsednictví v tomto regionálním uskupení Maďarsku. Politici hovořili o migraci, pandemii covidu i o jaderné energetice.
30. 6. 2021Aktualizováno30. 6. 2021, 16:48|

Koncerty se přesunuly na internet, výstavy do ulic. Polské dny v Ostravě jsou letos jiné

Festival Polské dny v Ostravě je letos kvůli vládním opatřením proti pandemii koronaviru on-line. Na internetových stránkách festivalu najdou diváci odkazy na koncerty přenášené z ostravských klubů nebo debaty se zajímavými osobnostmi. Výstavy se konají venku, jedna z nich například na plotě polského konzulátu.
3. 11. 2020|

Polsko nadále protestuje proti zákazu potratů. Premiér vyzval k dialogu, bojí se šíření nákazy

V mnoha polských městech včetně Varšavy opět vyšli do ulic demonstranti bouřící se proti faktickému zákazu potratů. Polská vláda se chystá ztížit přístup k interrupcím po verdiktu ústavního soudu, který došel k závěru, že přerušení těhotenství i v případě těžkého poškození plodu odporuje ústavě. Očekává se, že stanovisko bude v pondělí zveřejněno ve sbírce zákonů, a vstoupí tak v platnost, píše agentura Reuters. Polský premiér Mateusz Morawiecki vedoucí protestů vyzval k dialogu.
2. 11. 2020|

Polsko umožní českým řidičům vyzvednout auta z letišť. Do středy je nutné se ohlásit

Polsko umožní českým řidičům, kteří nechali svá auta na tamních mezinárodních letištích, aby si je vyzvedli a odvezli domů. Informovalo o tom české ministerstvo zahraničí, které o možnosti vyzvednutí vyjednávalo s Varšavou. Zájemci se do středy musejí obrátit na české velvyslanectví v Polsku. Na letiště je z Česka zavezou autobusy.
7. 5. 2020|

Stovky Čechů zaparkovaly na letišti v Polsku a nemohou dostat auto zpět

Na polských letištích zůstává více než stovka aut z České republiky. Jejich majitelům se nedaří dostat je zpět. Na rozdíl od Německa a Rakouska tam totiž nedostali výjimku pro převezení auta.
2. 5. 2020|

Evropské země začnou v květnu rozvolňovat restrikce. Otevírání hranic by měly navzájem konzultovat

Francie, Španělsko nebo Řecko začnou v květnu postupně rozvolňovat opatření přijatá v souvislosti s šířením koronaviru. Turecko se na to chystá v druhé polovině měsíce. Například ve Francii by se měly nejdříve otevřít školky a první stupeň základních škol. V Maďarsku se zmírní omezení volného pohybu osob, lidé ale budou muset mít roušky. Země Evropské unie chtějí postupné otevírání vnitřních hranic koordinovat a přistupovat k němu až v případě příznivého vývoje šíření nemoci COVID-19. Shodli se na tom ministři vnitra členských zemí. Rekordní počty nově nakažených i mrtvých naopak hlásí Rusko.
28. 4. 2020Aktualizováno28. 4. 2020, 23:33|

Dětmarovický kněz se domluvil na sexu s mladým mužem. Trestného činu se ale nedopustil

Bývalý kněz z Dětmarovic na Karvinsku, který si měl podle polských médií domluvit sex s mladým mužem, se nedopustil trestného činu. Rozhodla o tom katovická prokuratura, která jeho případ odložila, o rozhodnutí informoval server iRozhlas.cz. Katolická církev potrestala duchovního kvůli porušení celibátu a pohoršení pokáním v Itálii.
4. 2. 2020|

Odkud, kam a proč? Výzkum ukáže, jaký smysl dávají v Česku rychlovlaky

Vysokorychlostní železniční tratě se v Česku zatím začínají projektovat, za pět let by již mohly první úseky začít i fyzicky vznikat a nejpozději do deseti let se po nich začne i jezdit. Zatím bez jednoznačné odpovědi však je ta nejdůležitější otázka: Kdo jimi bude jezdit? Ve spolupráci několika fakult Masarykovy i Karlovy univerzity vzniká výzkum, který by to měl do detailu ukázat.
1. 2. 2020|

Polská policie navrhla zastavit stíhání kněze z Dětmarovic. Trestný čin neprokázala

Polští policisté vyslechli římskokatolického kněze z Dětmarovic podezřelého z toho, že si v katovickém hotelu domluvil schůzku s nezletilým chlapcem a chtěl s ním mít pohlavní styk. Podle policistů byl mladý muž zletilý a schůzku si domluvil dobrovolně, trestný čin faráři neprokázali.
29. 10. 2019|

Raději z Krakova nebo Katovic. Na ostravské letiště by mohly cestující přilákat nové linky

Ostravské letiště Leoše Janáčka v Mošnově na Novojičínsku má méně klientů, než by chtělo. Podle vedení letiště za to může například rušení linek, ale také problémy Boeingů 737 MAX. Lidé z regionu navíc stále častěji využívají polská letiště v Krakově nebo Katovicích. Hejtmanství se tomu snaží zabránit a v pondělí vyhlásilo tendry na nové lety do Mnichova a Vídně.
30. 7. 2019|