TÉMA

Plavání

Pařížané se budou moci po sto letech koupat v Seině. Kvůli olympiádě město upravuje kanalizaci

Pařížská radnice se chystá na zrušení sto let starého zákazu koupání v Seině. Kvůli zastaralé kanalizaci se do vody dostávalo obrovské množství chemikálií a fekálních bakterií. Mohutné investice před blížící se olympiádou ale mají řeku vrátit plavcům.
25. 7. 2023|

Policisté zamíří na řeky, budou kontrolovat chování kapitánů, ale i plavců

Policie chce letos v létě pokračovat ve snižování počtu nehod na vodních cestách. Loni jich ubylo a stejně tak klesl počet zjištěných přestupků. Při bezpečnostní akci, která začne 1. června, se policisté vydají na hlavní vodní tahy. Kromě toho, zda vůdci plavidel dodržují pravidla a zda nejsou opilí, se zaměří i na plavce, které budou upozorňovat na zásady bezpečného chování u vody.
29. 5. 2023|

Karlovarský kraj uzavře bazén na pedagogické škole jako ztrátový. Trenéři protestují

Školy a sportovní kluby v Karlových Varech si stěžují kvůli uzavření plaveckého bazénu na Střední pedagogické škole s Domovem mládeže. Kraj chce ukončit jeho provoz od nového roku. Hejtmanství tvrdí, že už deset let je ztrátový a navíc ve špatném stavu. Ročně za něj doplácí dva miliony korun, které by jinak využil třeba na opravy internátních pokojů. Učitelé a trenéři ale protestují, že bez bazénu nesplní plavecké výcviky a zároveň nebudou mít kde trénovat.
2. 12. 2022|

Státní zástupkyně obžalovala vedoucího letního tábora kvůli utonutí chlapce v Českém Dubu

Kvůli utonutí šestiletého chlapce na koupališti v Českém Dubu na Liberecku v červenci 2020 padla obžaloba. Před soudem stane vedoucí letního tábora, který podle kriminalistů neprověřil plavecké schopnosti dětí a nezajistil nad nimi dostatečný dozor. Za usmrcení z nedbalosti mu v případě odsouzení hrozí až šest let vězení. O podání obžaloby informoval Českou televizi okresní státní zástupce v Liberci Lukáš Pauldura.
27. 10. 2022|

U vody už v létě zemřelo přes třicet lidí, záchranáři často spěchají k dětem

Je polovina prázdnin a záchranáři už zasahovali u stovky závažných případů tonutí. Přes třicet lidí zemřelo, další mají vážné následky. Více výjezdů než loni evidují v Jihomoravském nebo Královéhradeckém kraji, zejména k dětem. Mezi nejčastější příčiny patří přecenění sil, vdechnutí vody i alkohol.
30. 7. 2022|

Vědci vyrobili jednonohého robota inspirovaného bobrem. Plave jako ryba

Při vývoji nových technologií se vědci často inspirují zvířaty a jinými živými organismy. To jim umožňuje napodobovat mechanismy, na jejichž vývoj měla evoluce stovky milionů let. Mohou tak okopírovat složité vzorce chování a pohybu, aby zvýšili výkonnost, efektivitu a schopnosti svých systémů. Nově to využili u robota inspirovaného bobrem.
17. 5. 2022|

V nemocnicích leží nejvíc pacientů s covidem od půlky června. Není důvod k panice, prohlásil Vojtěch

Vývoj epidemie se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) stále drží na bezpečných hodnotách. A není tak podle něj důvod k panice nebo strašení. Zatím podle Vojtěcha ale není odborná shoda na tom, zda uznávat protilátky na covid-19. V Česku přibylo v neděli 138 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru, podobně jako před týdnem. Oproti předchozí neděli významně stoupl počet hospitalizovaných. V nemocnicích bylo 113 lidí, nejvíc od 17. června.
13. 9. 2021Aktualizováno13. 9. 2021, 12:54|

Španělští plavčíci pomáhají lidem s postižením při koupání v moři, využívají i speciální pomůcky

Plavčíci z pláže Nova Icaria, která se nachází kousek od centra Barcelony, pomáhají lidem se zdravotním postižením. Během uplynulého týdne se zaměřili na ty, kteří byli v době pandemie „uvězněni“ ve svých domovech, nemocnicích nebo pečovatelských domech. Plavčíci připravili speciální pomůcky, jež lidem s postižením umožňují nebo usnadňují pohyb ve vodě. Hlavní koordinátorka týmu sdělila, že je pro plavčíky zadostiučiněním, když vidí šťastné lidi, kteří se dostanou do moře.
31. 7. 2021|

Kypr, Rakousko či Řecko mají nejčistší vodu ke koupání v EU

Z výroční zprávy o vodách ke koupání vyplývá, že v roce 2020 splňovalo téměř 83 % evropských lokalit ke koupání ty nejpřísnější normy Evropské unie, které zajišťují výbornou kvalitu vody. Poslední posouzení, které vypracovala Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) ve spolupráci s Evropskou komisí, vychází z monitorování 22 276 lokalit v celé Evropě. Nejčistší vodu na koupání má ze zemí Evropské unie Kypr, za ním skončily Rakousko, Řecko a Malta.
2. 6. 2021|

Až polovině plaveckých škol hrozí na podzim zánik. Některým už teď chybí personál

Až polovina plaveckých škol by mohla na podzim zavřít, pokud se bude znovu zavírat jejich provoz. ČT24 to řekla předsedkyně Aliance dětského plavání Martina Hacklová. Zdůraznila také, že se všichni členové potýkají v důsledku pandemie s velkými finančními potížemi. Některá plavecká centra také varují před nedostatkem personálu v oboru.
22. 5. 2021|

Nehod na řekách a přehradách letos přibylo, některé byly tragické. Ministerstvo vydalo bezpečnostní desatero

Nehod na řekách a přehradách letos přibylo. Oproti loňským jedenácti jich bylo už 21. Úřady evidují čtyři velké plavební nehody, z čehož tři skončily utonutím. Jen za červenec a polovinu srpna už utonulo 30 lidí. I proto ministerstvo dopravy vydalo takzvané bezpečnostní desatero.
21. 8. 2020|

Vteřina dějepisu: Kam 6. srpna 1926 donesly vlny svou královnu?

„Říká se, že to ženy nedokážou, ale já to dokázala,“ prohlásila právem Gertrude Caroline Ederleová po 6. srpnu 1926. Jednadvacetiletá plavkyně za sebou nechala všechny muže, kteří se o něco podobného před ní pokusili. Co se „Královně víl“, jak jí začali novináři přezdívat, tehdy podařilo?
6. 8. 2020|

V Česku se topí moc lidí. Záchranáři se je snaží varovat před často zbytečnými riziky

V posledních dnech se v Česku utopilo několik lidí – včetně jednoho dítěte. Právě na ty nejmenší se zaměřil projekt U vody bez nehody, na kterém spolupracují vodní záchranáři. Upozorňují ale, že pobyt ve vodě může být riskantní pro všechny.
28. 7. 2019|

V Jižní Koreji se zřítila část nočního klubu. Dva mrtví a 17 zraněných, mezi nimi i zahraniční sportovci

Dva mrtvé a nejméně sedmnáct zraněných si vyžádalo neštěstí v nočním klubu v jihokorejském městě Kwangdžu, kde se zřítil balkon a schodiště. V době tragédie bylo v klubu i mnoho zahraničních sportovců, kteří se v zemi účastní plaveckého mistrovství světa. Mezi lehce zraněnými jsou sportovci z USA, Nového Zélandu, Itálie a Brazílie, píše server BBC News.
27. 7. 2019|