TÉMA

Uhlíková stopa

Omezovat stavy skotu v Česku kvůli uhlíkové neutralitě nemá smysl, tvrdí experti

Omezovat stavy skotu kvůli snaze o uhlíkovou neutralitu není v Česku potřeba, významné snížení u nás už totiž proběhlo v devadesátých letech, kdy celé zemědělství procházelo náročnou postsocialistickou transformací, řekli na konferenci tvůrců a přispěvatelů projektu Intersucho bioklimatologové Zdeněk Žalud a Miroslav Trnka z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. Díky tomu tak dnes produkuje tuzemské zemědělství jen sedm procent českých emisí, zatímco evropský průměr je deset procent a celosvětový dokonce pětadvacet procent.
29. 2. 2024|

Umělé inteligence mají obří uhlíkovou stopu. Vytvoření jednoho obrázku spotřebuje stejně elektřiny jako dobití mobilu

Snižování emisí je jedním z trendů současnosti. Lidé šetří energiemi při vytápění, recyklují sklo i plasty, místo auta volí veřejnou dopravu nebo kolo. Ale mezitím vznikají nové zdroje emisí oxidu uhličitého, které se podceňují, anebo se o nich dokonce ani vůbec neví. Například umělé inteligence.
5. 12. 2023|

Udržitelnost jako téma pro kulturní organizace i literaturu. Netisknout v Číně nestačí

V září se v Praze konaly dvě akce, které se soustředily na udržitelnost v kultuře. Galerie hlavního města Prahy (GHMP) řešila na veletrhu Art Book Fair ekologii a udržitelnost v knižním průmyslu. A konference Střed zájmu s podtitulem „udržitelnost jako způsob existence“ nabídla kulturním organizacím k tomuto tématu kontext i inspirativní příklady.
18. 9. 2023|

Udržitelné chování by mohlo firmám pomoci k výhodnějšímu úvěrování

Evropská směrnice o udržitelnosti uloží podnikům povinnost zveřejňovat, jak na tom jsou v odpovědnosti vůči životnímu prostředí, zaměstnancům i celé společnosti. Součástí má být i kalkulace uhlíkové stopy. Do budoucna budou tato data hrát roli při získávání úvěrů nebo oslovování investorů.
23. 8. 2023|

Elektrická letadla ta klasická nenahradí. Možná ale pomohou ta hybridní

Francouzský start-up několik let skrýval před veřejností svůj prototyp letadla na hybridní pohon. Veřejnosti ho odhalili až teď na aerosalonu v Paříži, kam se v současnosti upírají oči celého leteckého světa.
22. 6. 2023|

Stockholm se stále více zaměřuje na ekologická opatření. Získal i titul nejchytřejšího města světa

Stockholm se pyšní titulem nejchytřejšího města světa loňského roku. Ocenění získal v Barceloně na světovém kongresu věnovaném tomuto tématu. Mezinárodní porota ocenila švédské hlavní město za využívání řady inovací v oblasti životního prostředí.
2. 2. 2020|

Rozhoduje se ve volbách, ne na ulici ani udáváním do Bruselu, vzkázal v novoročním projevu šéf sněmovny Vondráček

Předseda Poslanecké sněmovny a místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček ve svém novoročním projevu připomněl, že Česká republika „završila třetí dekádu svobodné existence“ a je tak v poločase budování demokracie. „Měli bychom na této cestě pokročit dál,“ dodal mimo jiné šéf sněmovny. Zmínil také klimatické změny, migraci a rovněž protivládní demonstrace a volby v roce 2020. Podle něj bude možná největší výzvou roku 2020 „vydržet sami se sebou“.
1. 1. 2020|

Dva týdny bez kuchyně či toalety. Aktivistka Thunbergová vyplula do USA

Ekologická aktivistka Greta Thunbergová míří na klimatický summit v newyorském sídle OSN. Do Spojených států nemíří letadlem, nýbrž na palubě jachty, která získává energii ze solárních panelů. Thunbergová chce plavbou snížit svou uhlíkovou stopu. Ozývají se ale i kritické hlasy, které poukazují na to, že výroba rychlé jachty ekologická vůbec nebyla.
14. 8. 2019Aktualizováno14. 8. 2019, 16:58|
90‘ ČT24

Co se změnami klimatu? Zapojit se musí každý, konzumní Západ to ale bude víc bolet

Klimatická změna a boj proti jejím dopadům je jedním z nejskloňovanějších témat dneška. Politické pře o to, zda a jak se zapojit do boje proti oteplování, se v poslední době dostávají do kontrastu s protesty mladých lidí, kteří požadují, aby volení zástupci vyslyšeli varování vědců a proti změnám klimatu začali něco dělat okamžitě. Jak se ale shodli hosté pořadu Devadesátka ČT24, změny bude muset ve svém životě udělat každý jednotlivec. A celá západní společnost bude zároveň čelit výzvě začít žít z gruntu jinak.
24. 7. 2019|